Den sparkade FBI-chefen James Comey, t.v., och den förre FBI-chefen Robert Mueller känner varandra väl efter att ha arbetat nära varandra och med liknande fall. Foto: Getty Images

WASHINGTON Donald Trump hävdar ju att det händer mycket i hans presidentskap. Ja, det stämmer. För andra presidenter har det dröjt betydligt längre än knappa fyra månader innan en specialåklagare utsetts (om någon alls utsetts).

Trump anser att en ”häxjakt” pågår och är mycket arg över händelseförloppet. Ingen vågar säga hur lång tid utredningen kommer att ta men i alla fall i flera månader.

Tillfälligtvis förflyttas nu bevakningen till utlandet. Första anhalten på första resan är Riyadh och det fick konservativa sajten Drudge Report att utropa Donald av Arabien!

Först en semantisk fråga: hur översätts ”special counsel” korrekt? Egentligen är ”särskild utredare” att föredra men personligen har jag normalt använt ”specialåklagare”. Med uppdraget följer långtgående juridiska befogenheter, som att kalla vittnen, ha en åtalsjury redo, begära in handlingar och i slutänden åtala.
Sedan fakta:
– biträdande justitieministern Rod Rosenstein utnämnde förre FBI-chefen Robert Mueller till specialåklagare.
– i direktiven utsägs att Mueller ska granska rysk inblandning i amerikanska val, ”kopplingar till/eller samordning mellan den ryska regeringen och individer i president Donald Trumps kampanj” samt ”annat som framkom, eller kan framkomma, i anledning av utredningen”.
– om så krävs kan det bli fråga om att väcka ”åtal för brott mot federal lag”.
– Mueller väntas få stora resurser till förfogande och kan ta över det material som FBI redan har.
– allt sker bakom lyckta dörrar, och Mueller lär inte tillåta några läckor, vilket kan innebära lite lugn för staben i Vita huset.
– Trump kommer troligen att förhöras.
– presidenten eller kongressen kan blockera Mueller, enligt Neal Katyal som deltog i utformningen av bestämmelserna 1999 när en lag om specialåklagare upphörde. Katyal klargjorde hur i denna artikel i Washington Post.
– de olika utredningarna i kongressen fortsätter, men eftersom republikanerna innehar majoriteten verkar det troligt att de skyndar långsamt framöver.
En sak anses säker. Arbetet kommer att ta tid, nu liksom tidigare gånger. Och, kanske kommer ledtrådar att grävas fram om något helt annat, som fallet var med den s.k. Whitewaterutredningen som så småningom ledde till avslöjanden om Bill Clintons kvinnoaffärer – och riksrättsprocessen.
Senast en specialåklagare tillsattes var 2003 för att utreda huruvida dåvarande vicepresidenten Dick Cheneys stabschef Lewis ”Scooter” Libby hade röjt identiteten på en CIA-agent. Libby dömdes till fängelse och dryga böter.

o
Under tiden utdelas ett handfast råd till Trump:
”Lawyer up”.
Men om nu Trump kan beskyllas för inkompetens gäller det inte här. Han har alltid anlitat tuffa advokater under sin långa brokiga affärsmannabana (läs Erik Åsards inlägg om den ökände Roy Cohn på bloggen, här). Lägg också märke till att Trump varit angelägen om att framhålla att han inte haft några kontakter med Ryssland. Och, också, att han försökte försäkra sig om att han inte är föremål för någon utredning. Men betyder det att han själv är misstänksam mot personerna som nämns: Michael Flynn, Paul Manafort, Carter Page, Roger Stone? Trump bidrog till, eller sannolikt påskyndade beslutet, om en specialåklagare genom avskedandet av James Comey och de olika beskeden han gett om det draget, inte minst om Rod Rosensteins brev med det negativa utlåtandet om Comey.

Specialåklagaren och förre FBI-chefen Robert S. Mueller III får de bästa vitsord. Erfaren. Integritet. Oförvitlig. Kämpade framgångsrikt mot planerna på att införliva FBI i det nya massiva underrättelsekomplexet som upprättades efter 9/11.
Men noteras kan att Mueller varit något av en mentor till Comey och att deras vägar korsats många gånger i något av ett vänskapsjäv. Det berättas t.ex. att det är Mueller som lärde Comey att föra noggranna anteckningar och att liera sig med de rätta personerna (läs denna rafflande historia om dem i Politico).

Så här har det sett ut när Vita husets presskår väntat på nyheter.

Många demokrater hade ropat på en specialåklagare. Trots att så skedde är känslorna lite blandade, om det inte läcker från Mueller-utredningen och inget annat spektakulärt dyker upp kan det hela hamna i bakgrunden.
o
Donald Trump gav sig iväg på en nio dagars utlandsresa på fredagen, vilket är en ovanligt lång resa. För honom kan det bli en välkommen paus från Washington, men den medföljande staben måste stå på tå för att se till att krevaderna hemma inte utökas med några utrikespolitiska explosioner. På agendan: tal till muslimer, besök i Israel, samtal med påven, Nato och toppmöte i G7. Säkerhetsrådgivaren H.R. McMaster beskrev Trumps budskap så här: ”… that we all have to be united and we have to be joined together with an agenda of tolerance and moderation”. Något presidenten knappast lyfte fram under valrörelsen eller i Vita huset där han så sent som på torsdagen sa ”murar fungerar, fråga Israel”.
o
En annan händelse av vikt denna vecka är budet att Roger Ailes avlidit i en ålder av 77 år. Han hade ett oerhört inflytande över amerikanska medier och amerikansk politik – och så småningom att gränserna suddades ut. Han började i ett underhållningsprogram i tv, blev kampanjrådgivare till republikanska kandidater och var med om att grunda Fox News. Men det slutade med att han tvingades avgå efter anklagelser om sexuella trakasserier från flera kvinnor.

Roger Ailes

Ett urval kommentarer som gjorts av Mike Allen i Axios:
Michael Wolff, Hollywood Reporter: ”The Fox News exec understood the intensity of the unhappiness and anger in another America that liberal media people are only now waking up to with Donald Trump.”
Dödsruna, New York Times förstasida: ”A Fighter Who Turned Rage Into a News Empire. Shaped the images that helped elect three Republican presidents.”
Ledare, Wall Street Journal: ”If Ronald Reagan was rightly called the Great Communicator, Roger Ailes … has to be considered the greatest creator of communicators in the history of politics or television.”
Stephen Battaglio, Los Angeles Times: ”Fox News … would alter how Americans view the media, ushering in the era of personality-driven, opinionated journalism that now dominates the cable news business.”
Shep Smith, medarbetare i Fox News: ”Media genius, revolutionary in American politics, shaper of American history, uproariously funny man with now well documented flaws…I loved him.”
Men Matt Taibbi i Rolling Stone skriver så här: ”Roger Ailes Was One of the Worst Americans Ever… made this the hate-filled, moronic country it is today”.
KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost