Donald Trump frotterar sig med ryske utrikesministern Sergej Lavrov och USA-ambassadören Sergej Kislyak i Ovala rummet – men endast ryska bilder spreds, eftersom amerikanska fotografer inte fick komma in.

WASHINGTON Oavsett var utredningarna om Trumpkampanjens kontakter till Ryssland och rysk infiltration i amerikanska val hamnar måste konstateras att president Trump har en förmåga att stöka till det för sig och sin stab. Eller, vilket förefaller allt troligare, att han helt enkelt inte inser konsekvenserna av sina handlingar.

Donald Trump tar ofta till knepet att byta samtalsämne och kan ha gjort ett nytt försök på torsdagen. Precis när alla i den kokande Washingtongrytan väntade på senatsförhören med tf FBI-chefen och de högst uppsatta i underrättelsetjänsterna kom en nyhet. Trump tillsätter en kommission som ska granska valfusk – i USA.

Beskedet nämndes bara pliktskyldigast, ofta med omnämnandet att det inte finns några bevis på sådant fusk.

Istället fortsatte kartläggningen av händelseförloppet kring avskedandet av FBI-chefen James Comey. I en intervju med NBC News som sändes på torsdagskvällen hävdade Trump att han bestämt sig för att sparka Comey för länge sedan. Detta gick emot den version som Vita huset-talesmännen lagt fram och sedan styrkt med ett brev där vice justitieministern Rod Rosenstein redogör för Comeys olämplighet för posten (utdrag här).

De ledande medierna frossar i läckor och kan återigen konstatera att Trump och hans närmaste rådgivare slirar på sanningen. Men i botten ligger, kanske, Trumps ego. Han uppges ha blivit oerhört irriterad på att Comey avfärdade hans påstående om att Barack Obama ”avlyssnat” Trump Tower och på att Comey ägnade för mycket tid åt de ryska trådarna – som kan göra hans egen valseger mindre legitim.

Trump sa vidare i NBC-intervjun att han frågat Comey ifall han själv är föremål för en FBI-utredning (nej, enligt Trump). Både detta, och avskedandet, betraktas som maktmissbruk  i breda läger. Men Trump har givetvis försvarare som i likhet med honom avskyr msm-medierna, däribland Wall Street Journal-krönikören Daniel Hanninger som redan tröttnat på ”Trump-Nixon”-narrativet och menar att det fanns goda skäl att göra sig av med Comey. Fast Hanninger och skribenterna bakom torsdagens huvudledare i WSJ om ”den politiska klassen som föraktar denna administrationen” känner sig samtidigt tvingade att kasta in lite brasklappar om klantighet i Vita huset.

I Washington rullar sådana här händelseförlopp alltid vidare. Trump gjorde sig själv en otjänst genom att avvisa råd om att vänta med att kicka Comey och med att bluddra om att det inte var Rosensteins rekommendationer som avgjorde. Sparkandet av Comey ingår nu i ryska härvan och demokraterna i kongressen kommer inte att ge upp kraven på en oberoende utredare. Och i enlighet med ett gammalt talesätt i staden, ”the buck stops here”, är det naturligtvis kandidaten, d.v.s. Trump, som ytterst är ansvarig ifall det visar sig att hans kampanjmedarbetare hade kopplingar till ryssar som visste något om försök att påverka valet. I sammanhanget påpekas att Trump inte tog fasta på varningar om att (sedermera avskedade) Mike Flynn inte borde få posten som säkerhetsrådgivare.

De ryska bilderna från Ovala rummet, med storskrattande Trump, Lavrov och Kislyak, vevas i amerikanska nyhetskanaler med upplysningar om att man från amerikanska sidan inte trodde att Tass fotografier skulle spridas. Men minspelet stärkte förmodanden om Trumps ryssvänlighet.

o

Anklagelserna om felaktigt avlagda röster och riggade val var en ständigt återkommande refräng på Trumps kampanjmöten. Efter valsegern hävdade han att ”miljoner illegala röster” gick till Hillary Clinton, trots enhälliga avfärdanden från experter i ämnet. I en färsk rapport från Brennan Center for Justice framgår att ett 30-tal fall av fusk kunde beläggas i granskningar av 23,5 miljoner röster. Det motsvarar 0,0001 procent. Länk till rapporten Noncitizen Voting: The Missing Millions här.

Medborgarrättsorganisationen ACLU skickade ut ett pressmeddelande om att man begärt information om vad det är för uppgifter Trumpadministrationen lutar sig mot. Dale Ho på ACLU kommenterade så här:

“President Trump is attempting to spread his own fake news about election integrity. Such claims have been widely debunked, but he is still trying to push his false reality on the American public. It is telling that the president’s choice to co-lead the commission is none other than Kris Kobach, one of the worst offenders of voter suppression in the nation today. If the Trump administration really cares about election integrity, it will divulge its supposed evidence before embarking on this commission boondoggle.”

o

Det är f.ö. mycket som överskuggas i uppståndelsen kring Comey. Till exempel de kontroversiella planerna på att öka truppnärvaron i Afghanistan och de turkiska invändningarna mot beslutet att beväpna kurdiska rebeller i kampen mot IS.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost