Många demokratiska kvinnor klädde sig i suffragettfärgen vitt den dag Donald Trump höll sitt tal i kongressen.

WASHINGTON Internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksammas normalt inte lika mycket i USA som i t.ex. Sverige – men i år hålls demonstrationer på flera håll.

Under valspurten bedyrade kandidaten Donald Trump på sitt sedvanliga sätt att ”Ingen känner större respekt för kvinnor än jag” efter anklagelser om kvinnoförakt.

Nu när han är president märks få tecken på denna respekt. Nästan inga kvinnor i högsta ledningen, hot om att dra in budgetpengar till kvinnohälsa, stopp för bistånd till internationella organisationer som informerar om abort, mer tal om vita män i tillverkningsindustrin än om kvinnor ur minoriteter i lågbetalda servicejobb.

Men @realDonaldTrump inledde morgonen med att twittra:

6:12 a.m.: ”I have tremendous respect for women and the many roles they serve that are vital to the fabric of our society and our economy.”

6:13 a.m.: ”On International Women’s Day, join me in honoring the critical role of women here in America & around the world.”

Under valåret 2016 fanns Trumps kvinnosyn ständigt i fokus, med den famösa ”grab them by the pussy”-videon och epitetet ”nasty woman” om Hillary Clinton. Hans dotter Ivanka Trump har framstått som administrationens kvinnosakskvinna, med ett småföretagsinitiativ och en utvidgning av vallöftet om betald föräldraledighet. Det är oklart hur hårt Donald Trump tänker driva på för att genomdriva en sådan förmån – som aldrig varit en hjärtefråga för republikaner och skulle spä på budgetunderskottet rejält.

Ett plakat av många på Women’s March den 21 januari.

Dagen efter installationen anordnades ju massiva demonstrationer i hela världen mot den nye presidenten. På onsdagen togs initiativ till nya protester av samma arrangör, bl.a. på skolor, under parollen Day Without a Woman:

”When millions of us stood together in January, we saw clearly that our army of love greatly outnumbers that of fear, greed and hatred. Let’s raise our voices together again, to say that women’s rights are human rights, regardless of a woman’s race, ethnicity, religion, immigration status, sexual identity, gender expression, economic status, age or disability.”

Kvinnor utgör nästan hälften av arbetskraften och tankesmedjan Center for American Progress kalkylerar att bnp skulle sänkas med 21 miljarder dollar om alla kvinnor strejkade under en dag. Kvinnor tjänar i genomsnitt 79 cents när en man tjänar 1 dollar.

Bland det allra första Barack Obama gjorde som president var att underteckna Lily Leadbetter-lagen om jämställdhet i lönesättningen. Under Bill Clinton och Obama löpte kvinnoklinikkedjan Planned Parenthood, PP, ingen risk att de federala bidragen skulle strypas.

Men nu styr konservativa republikaner i kongressen. De har verkat i åratal för att krossa PP och nu kan det komma att ske med hjälp av Donald Trump, hans väckelsekristne vicepresident Mike Pence och sjukvårdsminister Tom Price (här en genomgång av Price bakgrund, i tidningen Cosmopolitan, bl.a. med upplysningen att abortmotståndaren Price är emot subventionerade preventivmedel). I det just framlagda förslaget till ny hälsovårdslagstiftning krymps bidragen till Medicare, som finansierar vård till låginkomsttagare, däribland anslag på en halv miljard dollar till PP.

Planned Parenthood har trappat upp stödkampanjen – 2,5 miljoner människor uppsöker PP varje år.

Trump har erbjudit PP att behålla pengarna ifall de går med på att sluta utföra aborter. Från PP framhålls att inga statliga medel går till aborter och att Trumps krav är oacceptabelt. Var femte kvinna i USA har någon gång förlitat sig på PP – för graviditetstester, mammografi, p-medelsrådgivning m.m. Andra vårdinrättningar har ingen möjlighet att ersätta PP, uppger Dawn Laguens i PP i ett pressmeddelande med fortsättningen att enkäter visar att 70 procent av allmänheten vill ha kvar PP.

Ordet ”resist” används som samlingsnamn för olika motståndsrörelser mot Donald Trump och hans politik. Men nämnas kan att vänsterrörelser haft en tendens att pysa ihop, det gällde såväl Occupy Wall Street som Black Lives Matter.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost