Dåvarande arbetsmarknadsministern Thomas E. Perez kramar om 11-åriga Jesseca Hudson efter ett möte inom facket SEIU.

WASHINGTON Sämsta läget för demokratiska partiet på nästan 100 år – men det kunde ha varit ännu värre.

Så ungefär ser det ut när Thomas Perez tar över ordförandeposten i DNC, Democratic National Committee. Det är han som i praktiken är partiledare fram till dess att nästa presidentkandidat koras och eventuellt vinner.

De dystra minerna efter valet i november har ersatts av belåtna leenden allteftersom problemen för president Trump och hans kabinett växer. Men vi-är-inte-Trump-argumenten räckte inte till förra året och därför måste Perez formulera en tilltalande agenda och dra upp en 50-delstatsstrategi för att öka representationen såväl lokalt som i kongressen.

Valåret 2016 hägrade såväl presidentposten som majoriteten i åtminstone senaten för smårusiga demokrater som tyckte sig bevittna en härdsmälta i andra partiet. Men Hillary Clinton förlorade som bekant och framryckningarna i kongressvalen blev mindre än demokraterna hoppats.

Ställningen är nu 52-48 i senaten och 237-193 i representanthuset. I huset är fem stolar obesatta, eftersom fyra republikaner handplockats till olika poster i Trumpadministrationen och en demokrat avgick för att bli motsvarande justitieminister (attorney general) hemma i Kalifornien.

Demokraterna siktar in sig på en av vakanserna, nämligen den som nye hälsovårdsministern Tom Price lämnar efter sig i Georgia. De tänker försöka göra fyllnadsvalet till ett test både på Trumps popularitet och på djupet i motståndet mot republikanernas planer på att skrota Obamacare. Läkaren Price tillhör de mest inbitna kritikerna av ACA som lagen egentligen heter.

Hela 18 kandidater har kvalificerat sig inför valet som hålls den 18 april i 6:e distriktet som omfattar delar av förorterna norr om Atlanta. Price vann stort i november men Trumps segermarginal var bara 1 procentenhet, enligt en artikel i MyAJC. I medierapporteringen framgår att pengarullningen redan tagit fart och att GOP mobiliserar mot den demokratiske kandidaten Don Ossoff som fått stöd från medborgarrättsikonen John Lewis. Även om storstäder med tillhörande förorter blivit allt mer demokratiskt blå påpekar veteraner att just detta distrikt varit pålitligt rubinrött.

o

Thomas Perez, som var arbetsmarknadsminister i Barack Obamas regering, gick segrande ur andra omgången i DNC-omröstningen förra helgen. Efteråt utnämnde han tvåan, kongressledamoten Keith Ellison, till vice ordförande för att signalera enighet. Ordförandeposten hade stött tom i över ett halvår efter det att Debbie Wasserman Schultz petades för att ha favoriserat Hillary Clinton i primärvalsrörelsen. Det spelade troligen in att datasäkerheten var bristfällig i DNC-högkvarteret och att den hackade eposten (misstankarna riktas mot Ryssland) innehöll en hel del godbitar för fiender.

Donald Trump gratulerade med:

”Congratulations to Thomas Perez, who has just been named Chairman of the DNC. I could not be happier for him, or for the Republican Party!”

Varpå Thomas Perez svarade:

”Call me Tom. And don’t get too happy. @keithellison and I, and Democrats united across the country, will be your worst nightmare.”

Det är, som framgått, ingen lätt uppgift Perez har framför sig. Partiet har tappat över 1000 folkvalda poster sedan Obamas triumfval 2008. Republikanerna sitter på 34 guvernörsstolar och har nästan 4200 platser i delstatsparlamenten mot drygt 3100 för demokraterna. Skulden läggs delvis på Obama som medgett att hans egen popularitet inte smittade av sig i stort.

Demokraterna är starka på öst- och västkusten och i storstäderna, men som Trump visade lyckades de inte hålla kvar tillräckligt många väljare i industristaterna i Mellanvästern. Här läggs skulden på Hillary Clinton och hennes kampanj, där man tydligen inte insåg att t.ex. Michigan och Wisconsin kunde svänga åt andra hållet och att outsiderstatus vägde tungt.

Det blir Perez som ska ansvara för riktlinjerna framöver. Inför DNC-valet spekulerades det mycket i en spricka mellan Bernie Sanders progressiva block och Clintons etablissemangsblock. Men Perez utmålades knappast som någon högerdemokrat i Maryland eller på arbetsmarknadsminsterposten. Och om Ellison hördes teaterviskningar från GOP om hans radikala förflutna och konvertering till islam.

Demokraterna betraktas som ett stökigare parti än republikanerna men för ögonblicket är de eniga i skadeglada fördömanden av Trump och hans administration. Kompromissande är uteslutet och huruvida detta är betalt för gammal ost eller ej kan läsaren grunna på själv…

Ett råd till Perez är att dämpa identitetspolitiken och inrikta budskapet mer på ekonomiska orättvisor. Detta är vad han sa i en intervju (länk) om att alla postnummerområden ska bearbetas:

– We neglected zip codes. The story of Wisconsin, where I got married, we underperformed in Milwaukee. You show up at a church in October and call it organizing. We underperformed in the rural parts of the states. We need to put our values into action, to show that we are there in communities, to show that on the issues that matter the most, protecting the Affordable Care Act.

Sedan om den ilska som jäser och märks på kongresspolitikers torgmöten:

– There’s a tremendous amount of energy out there. I think one of our challenges is, I call it an opportunity, to channel the energy at a grassroots level. Look at two of the most prolific small dollar fundraisers in Democratic history, President Obama and Sen. Sanders. One of the things I want to do is tap into that and figure out, can we translate the small dollar passion for an individual into small dollar passion for the party? What we have to do is talk to every voter in every community. What we need to do is talk directly to [voters’] fears and to their hopes. When hope is on the ballot we win, and when fear is on the ballot we lose. economic opportunity — jobs, good jobs, retirement security — that’s a message that resonates in every zip code.

o

Att svara för den officiella responsen efter presidenters tal till kongressen är aldrig lätt. Republikanerna Bobby Jindal och Marco Rubio kan vittna om det. Men den demokrat som bestämde att den 72-årige ex-guvernören i Kentucky Steve Beshear skulle göra det efter Donald Trumps tal till kongressen på tisdagskvällen har ett och annat att förklara. Det var tydligen meningen att Beshear skulle framkalla nostalgiska känslor, men istället blev det hånfullheter om att inte framtidshopp som Kirsten Gillibrand eller Kamala Harris lyftes fram.

Man kan tycka att det är lite tidigt att spekulera om 2020. Fastän alla håller med sker det i alla fall. Hillary Clinton är definitivt ute ur leken och än så länge nämns mestadels samma personer som inte hade en chans när hon var kronprinsessa.

o

Mer läsning:

– om Perez visioner, här.

– om skuggkabinettet som ska motarbeta Trump, här.

– om förekomsten av en ”alt-left”, Vanity Fair, här.

KARIN HENRIKSSON

 

Dela denna bloggpost