Chris Slattery hälsar Donald Trump välkommen till podiet. Han berättar att det kostade på att vara tidig Trump-supporter, men att en del vänner nu insett att han hade rätt hela tiden.

OXON HILL – Det som hänt är att den konservativa rörelsen tagit till sig Donald Trump, säger Chris Slattery.

Hjälten Ronald Reagan är så gott som osynlig i jättehotellet när CPAC samlades i fyra dagar. Istället är det kö till ståndet med Trump-souvenirer. Kepsarna säljer bäst, får jag veta.

Men Trump har aldrig varit någon ”movement conservative” och en alltför stark bindning till den flanken skulle röra till det ytterligare i det redan splittrade partiet när ett allt otåligare ledarskap i kongressen hoppas trumma igenom det de drömt om länge.

Förra året undvek presidentkandidaten Donald Trump CPAC. Texassenatorn Ted Cruz vann den informella omröstningen om favorit i novembervalet. Men i år möttes Trump med jubel – och lite taktfast USA, USA, USA och lite ”Lock her up”.

– Ni har – äntligen – fått en president! sa Trump i sitt tal.

Det Chris Slattery och övriga i den stora balsalen gillar är: HD-kandidaten, ministrarna, signaler om abort, hbtq och ökat inflytande för delstaterna. I alla fall jag tyckte att jublet var aningen mer dämpat än förra året när Obamacare kom på tal. Vårdreformen har blivit populärare och analyser tyder på att den vita lägre medelklassen skulle drabbas mest om den rivs upp helt.

En del Trumpväljare tycker att Hillary Clinton borde sitta i fängelse.

Några riktigt tunga partiföreträdare uteblev i år: talmannen i representanthuset Paul Ryan, majoritetsledaren Mitch McConnell m.fl., vilket fick konservativa tyckare att undra om Trump har stöd i kongressen för en del av deras målsättningar, rörande bl.a. skolpolitiken.

Bland det mer uppseendeväckande som hände var att ledarfiguren i det omtalade alt-right, Richard Spencer, som skaffat en biljett, kördes ut efter att ha bannlysts som representant för en ”hatisk, vänster-fascistisk grupp”. Men mannen som gjort alt-right verkligt känt, Vita huset-rådgivaren Steve Bannon, deltog senare samma dag i ett samtal med stabschefen Reince Priebus. Då upprepade Bannon sitt förakt mot medierna och varnade församlingen att de misstar sig om de tror att de ”kan få tillbaka sitt land utan strid”, tvärtom väntar en lång kamp för att ”deconstruct the administrative state”.

Vapenlobbyn NRA var mycket synlig på CPAC.

Trump som tryckte på America First-budskapet med att det inte finns någon ”global flagga, global nationalsång” sa också:

– GOP kommer nu att bli, från idag, de amerikanska arbetarnas parti.

I den något osammanhängande fortsättningen hävdade han att han lockat massor av nya människor till partiet, underförstått f.d. demokrater, något som inte riktigt stöds i väljarundersökningar. Men Trumpkoalitionen förefaller alltså allt spretigare: jobbare, kristna högern, budgethökar, invandringsfientliga ”ekonomiska nationalister” och så kongressblocken med Tea party-företrädare och kritikerna mot de isolationistiska tendenserna och Rysslandsfäblessen, främst senatorerna John McCain och Lindsey Graham. Helt klart märks väckelsekristne vicepresident Mike Pence inflytande, som ett av flera maktcentra runt Trump, något vi kommer att återkomma till här på bloggen (ingår gör nämnde Bannon, dottern-svärsonen, mer traditionella republikaner som Priebus, m.fl.).

De ovan nämnda Ryan-McConnell väntar för sin del på mer konkret vägledning från Vita huset. Trump påstår visserligen att han åstadkommit mer än någon annan president på så kort tid, men mycket består av direktiv om att utreda vad som kan göras för att uppnå vallöftena. Några närmare detaljer om Obamacare och skatter finns inte, inte heller om Nafta eller Kinas valuta. Att Trump tillsvidare ställt sig bakom Barack Obamas s.k. DACA, om att unga utan papper som fördes in i landet av föräldrarna ska få stanna, ledde till invändningar. Men för säkerhets skull upprepade han i talet på fredagen att muren ska byggas.

o

CPAC står för Conservative Political Action Conference som anordnas varje år av ACU, American Conservative Union, i ett jättehotell vid Potomacfloden utanför Washington. Video av en del av talen, liksom av samtalet mellan Steve Bannon och Reince Priebus, går att leta upp på C-Spans sajt.

o

I dagarna träffas USA:s alla guvernörer, rejält republikanskt övertag där också, med middag på söndagskvällen som avslutning. Kan bli en del frågor och kommentarer till värden, Donald Trump, framför allt om planerna för Obamacare. Ämnet var uppe under en lunch med guvernörerna i Wisconsin och Florida, Scott Walker respektive Rick Scott. Kommunikén var kortfattad: …working lunch… to discuss how best to solve the problems of Obamacare, with a special emphasis on the states’ role in healthcare.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost