För en breddad analys av amerikansk politik

Trump pratade inte bara om Sverige!

Trump i Florida 18 februari 2017

Det finns mycket att säga om Donald Trumps tal (rally) i Florida på lördagen och det viktigaste handlar inte om att han råkade säga fel avseende vad som (inte) hänt i Sverige. Det var ännu en fadäs eller möjligen en medveten lögn från Trumps sida, men viktigare var vad han i övrigt sa och hur talet troligen mottogs av hans väljare. Det hela var ett uppenbart försök att trycka på ”reset” och efter de inledande turbulenta veckorna som president nu försöka föra initiativet tillbaka till Vita huset.  På flera sätt lyckades Donald Trump bra genom att rikta ljuset mot sina vallöften och han hävdade att skälet till att medierna förmedlar så negativa bilder har att göra med att han infriar sina löften och utmanar etablissemanget. Det faktum utfallet mot Sverige blir den stora Twittersnackisen och ännu ett drev mot honom, riskerar däremot tyvärr att ytterligare förstärka den ilska som finns gentemot media och ”vänstern” och som Trump lever och närs av.  

Om man placerar talet i en vidare kontext så har signalerna från Vita huset och företrädare för det republikanska partiet de senaste dagarna gjort gällande att vi nu kommer att få se ett ”omtag” och en ny strategi från administrationen. Trumps tal i Florida kan betecknas som en startpunkt för detta. En av de saker som man också gör är att få en kommunikationschef på plats i Vita huset. Mike Dubke, som han heter, förväntas skapa stabilitet och en sammanhållen berättelse för administrationens budskap utåt. Samtidigt så påstås det att Trump själv ska adressera det amerikanska folket oftare och tydligare eftersom man uppfattar att medierna förvränger bilden av de budskap som kommer från presidenten. Trump ska göra det han är bäst på med andra ord, att underblåsa ilskan runt om i USA och samtidigt övertyga om att han är garanten för förändring. Kanske innebär en nystart också att personer runt om Trump ska fokusera på att skapa genomarbetade lagförslag och på att få struktur i sitt arbete. Något som vore behövligt men som inte är så lätt eftersom de allra flesta saknar politisk erfarenhet och inte tycks förstå hur varje litet utspel från Vita huset får kraftiga återverkningar på flera håll eller hur sårbart det är att vara illa förberedd. Det innebär givetvis inte att man inte kan ”göra om och göra rätt” efter att man nu gått på en rad minor och har erfarit konsekvenserna av detta.  Ska man lyckas leverera politik som gör skillnad för människor krävs viss lugn och ro och det inser nog de flesta också i Trumpadminstrationen. Men de har Trumps oberäknelighet och lynne att parera sitt arbete till.

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell och representanthusets talman Paul Ryan

Å andra sidan finns det skäl att tro att Trump och hans närmaste omgivning delvis uppfattar sig tjäna på att bilden av turbulensen i Washington består, eftersom man kan hävda att kaoset är en konsekvens av att man bråkar med etablissemanget och ”rör runt i grytan”. Därtill kan man sägas få näring av att kunna skylla på att medierna ständigt går emot allt som görs. Det håller liv i väljarbasen och gör Trumps ställning i kongressen säkrare eftersom kongressledamöter och senatorer, så länge som Trumps (republikanska) väljare gillar det dom ser, kommer att stötta honom för att själva kunna bli återvalda. Och det är både anmärkningsvärt och ett tecken på att Trump kan få hållas, när man  nu kan följa hur flera framträdande personer som Mitch McConnell och Paul Ryan i princip säljer ut hela sin politiska värdighet för att få igenom sina efterlängtade skattesänkningar som Tom Friedman skrev om NY Times härom dagen.

Men för att återgå till talet i Florida på lördagen så var det ett tal som tydligt handlade om bryta bilden av en administration i kaos. Trump pekade på alla saker han har gjort och tagit initiativ till sedan han tillträdde. Han lyfte särskilt att man snart ska ha ett nytt förslag på bordet som river upp Obamacare, att han dragit sig ur TPP-avtalet och nu ska förhandla fram nya bilaterala handelsavtal, och att han snart kommer med ett nytt lagförslag om inreseförbud för grupper som han menar hotar USA:s säkerhet. Han poängterade gång på gång att han ska skapa jobb och riva upp regelverk som hindrar företag från att producera i USA och ta bort miljöregleringar. Talet var kryddat av överdrifter och lögner, som alltid när Trump talar, men vi måste samtidigt förstå att känslor och inte fakta är det primära bland hans åhörare. Men också att många av de saker som Trump faktiskt nu lyckas driva igenom är efterlängtade politiska förändringar bland delar av det amerikanska folket. Det föder samtidigt djupa splittringar och delar in landet i olika grupperingar där många andra, av flera skäl är djupt djupt oroade över Trumps olika tilltag. Men Donald Trump har inte för avsikt att ena landet i detta läget. Han lever just nu väl även på den rådande polariseringen.

Det han säger när han häver ur sig okvädheter mot media och andra är också vad hans anhängare vill höra . Det vi härifrån Sverige ser med stor oro på såsom protektionism, nationalism och grova påhopp på olika institutioner, är precis det som Trumps väljare ser som bevis för att han gör upp med etablissemanget och levererar det han lovat. Att han är handlingskraftig och politisk inkorrekt och att han bråkar med allt och alla tas som intäkt för att han gör upp med en korrumperad elit. Att twitterstormarna dagen efter hans tal handlar om hans utspel om Sverige (en medveten lögn eller en felsägning spelar ingen roll) gör nog tyvärr samma republikanska bas ännu mer uppretad över att man inte tenderar lyssna på det som de upplever vara ”det viktiga” av allt han har att säga. Så det kan finnas flera skäl att fundera över vad vi fokuserar på när Trump har talat. Framför allt att inte låta enskilda utspel skymma mycket annat viktigt som finns att berätta om.

Frida Stranne

 

Dela denna bloggpost

6 kommentarer

 1. StigP

  Under 2016 sa ju flera republikaner att detta som Trump förespråkar i sina kampanjmöten är inte en traditionell republikansk politik. Det är inget som våra presidentkandidater skulle stå bakom. Paul Ryan som var emot Trump, står nu som en skolgosse jämte sin president och ler (och njuter). Är det Trump som har förändrat all republikansk partipolitik, eller är det som vi nu ser den verkligheten som man har egentligen har drömt om, men inte vågat?

  • Frida Stranne

   Precis som du säger var motståndet mot honom starkt långt fram i valrörelsen och många har ifrågasatt både hans olika valbudskap och hans egentliga tillhörighet som konservativ republikan (han har ju en annan historia). Med en valseger så följer ju ofta en inrättning i leden. Väljarna har valt väg och sagt sitt och politiken måste rikta kompassen i den riktningen – men samtidigt är det anmärkningsvärt att vi nu ser framträdande personer rätta in sig i ledet och röra sig långt bortanför sin tidigare horisont för att få igenom ex skattesänkningar och tyder väl mest på att man är mycket ängslig för att motarbeta signaler man får från sina valkretsar. Sen finns det säkert en och annan som tidigare inte vågat uttrycka saker som Trump nu ogenerat basunerar ut – men det är nog inte någon majoritet.

 2. Johan Stistrup

  Vad är det för förändringar som Trump har gjort som inte riktigt kommit fram i media?

  • Frida Stranne

   Dels är utnämningarna av alla ministrar nu snart klara och valet av personer och tillsättningarna indikerar en klar och tydlig omsvängning höger ut (ganska extrem sådan på sina håll) och det kommer innebära förändringar inom flera områden. Liksom utnämningen av ny konservativ domare. Att han dragit sig ur TPP avtalet är för många väljare ett infriat vallöfte som man ser positivt på och flera förslag är på ingång som kongressen ser fram emot – ex uppluckrade ”klimatregler”. Jag följer inte allt som nu drivs igenom men när jag pratade med en av mina republikanska kontakter i DC menade han att man var mkt nöjda på Capitol Hill över en rad saker som görs. Det tas upp i media på sina håll men den politiska innebörden av det speglas för lite tycker jag.

   • Billy Kropotkin

    Allt det du nämner har framgått tydligt i svenska media, så jag förstår inte vad du menar med ”inte kommit fram i media”.

    • Frida Stranne

     Som jag redan skrivit handlar det inte om att det inte tagits upp alls utan om hur lite uppmärksamhet allt som nu drivs igenom får och hur vi speglar dess politiska betydelse. Dessutom är det många fler saker som dras igenom varje vecka både i Vita huset och i kongressen som inte alls talas om och som jag inte radat upp. Jag saknar själv sammanfattningar över alla förslag som nu läggs fram och går igenom när jag inte hinner gå in och söka på senatens eller rep.husets hemsidor exempelvis. Den övergripande bild som jag ser i svensk press är enbart en beskrivning av kaos och konflikt (som ju inte är osann och givetvis också ska beskrivas) och den skymmer vilken politik som blir gjord och som är viktig att spegla då den vrider riktningen i det amerikanska samhället i en helt ny och väldigt konservativ riktning.

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑