För en breddad analys av amerikansk politik

Om att bygga en 300 mil lång mur

Staketet fortsätter så långt ögat kan nå i en ganska öde ökentrakt i södra Arizona.

SASABE Den kinesiska muren uppfördes i omgångar av olika dynastier under två tusen år och är världens längsta försvarsverk.

Googlar efter dylika fakta i mobilen vid en liten gränsövergång i södra Arizona. På ena sidan amerikanska Sasabe, på den andra lika sömniga mexikanska Sasabe. Tvillingorter som på så många andra håll längs den 300 mil långa gränsen.

Den mexikanske gränsvakten viftar bara in mig, men på vägen tillbaka måste jag visa alla papper jag har.

Åt båda hållen sträcker sig ett fem meter högt staket och trakten vimlar av US Border Patrols vita fordon, en del skåpbilar med galler för fönstren. Detta räcker inte, enligt nye presidenten Donald Trump, som tänker uppföra en ”beautiful” mur för att hålla ”bad hombres” ute.

Trumps kärnväljare jublade över beskedet om muren i en så kallad ”executive order” en av de första dagarna. Avsnittet om bygget lät så här:

Policy. It is the policy of the executive branch to:

(a) secure the southern border of the United States through the immediate construction of a physical wall on the southern border, monitored and supported by adequate personnel so as to prevent illegal immigration, drug and human trafficking, and acts of terrorism.

Senare kom förtydliganden (sist i detta inlägg) om att förberedelser för projektet ska utredas, liksom hela frågan om gränssäkerheten, inom fem månader. En avsiktsförklaring, alltså, inte en order om att sätta igång att gräva.

Under valkampanjen angav Donald Trump kostnader på 5-10 miljarder dollar som Mexiko skulle stå för. Den republikanske senatsledaren Mitch McConnell har på sistone talat om 12 men inte mer än 15 miljarder dollar.

o

Utomstående som räknat på det hela har kommit fram till lite olika siffror, beroende på material och önskad höjd. Men gemensamt är givetvis att det rör sig om enorma mängder betong och enorma belopp.

Till saken hör, som sagt, att övervakningen redan är omfattande och att människorättsorganisationer invänder mot den militarisering som pågått länge och accelererades efter 9/11. Strömmen över gränsen har f.ö. avtagit och Mexiko bidrar till att hålla människor borta som flyr från våld och fattigdom i Centralamerika vid s-i-n södra gräns.

I juli förra året sammanställde konsultföretaget Bernstein en kalkyl som slutade på 15-25 miljarder dollar. Enligt den rapporten har federala staten lagt ut 7 miljarder dollar på olika barriärer längs en tredjedel av gränsen, drygt 100 mil, inklusive en flytande sådan i Stilla havet söder om San Diego. I beräkningarna utgick Bernstein från betongmuren som Israel uppfört på Västbanken med paneler som är åtta meter höga. Tidsåtgång minst tre år.

Svårigheterna beskrivs i tydliga ordalag:

”The border presents huge topographical challenges to construction. It runs through remote desert in Arizona, over rugged mountains in New Mexico and, for two thirds of its length, along rivers. The region also includes protected wildlife refuges, Indian territory and ranches whose owners are unlikely to willingly agree to sell their land to the federal government. Allowances must be made for flooding, since the border crosses numerous floodplains… [it] would also likely require roads to be built for access: not a simple undertaking in desert and mountainous areas. These difficulties were illustrated during the construction of the existing fence which was beset by delays, surging costs an disputes with private land owners.”

Inte minst det senare, bråk med markägare, kan bli utdraget, särskilt mot bakgrund av att republikaner brukar försvara den privata äganderätten och att det här skulle kräva federal expropriering.

o

Men den största stötestenen blir kostnaderna. Mexiko har, som bekant, meddelat att man inte tänker betala. Trump säger att bygget ska påbörjas med amerikanska skattemedel som Mexiko måste ersätta i efterhand (kanske via en gränsskatt, kanske högre avgifter för visa, kanske genom beslagtagande av medel som mexikaner i USA skickar hem).

Budgetarbetet har bara börjat i kongressen och det återstår att se om republikanerna kommer att avsätta mer än en symbolisk grundplåt. De vill ju sänka skatterna och hålla nere budgetunderskottet – och flera framstående senatorer knorrar högljutt.

– Jag tycker att militären borde övervaka gränsen. Det kunde bli en del i utbildningen, säger Wanda Pike.

Efter att ha följt Trumps valkampanj i rostbältet kan jag dessutom konstatera att stödet för en mur är högre där än i gränstrakterna, här är folk beroende av – och  välkomnar – det växande utbytet mellan länderna. Jag tittar in det republikanska partihögkvarteret i staden Sierra Vista och samtalar med några kvinnor som äter lunchsmörgåsar runt ett bord.

– Pengarna behövs till annat, säger Wanda Pike.

Hon uppger vidare att Donald Trump inte var den kandidat hon önskat sig men att hon stöttade honom när han nominerades och nu som USA:s president.

Det visar sig att Tim Foley som leder en av de frivilligstyrkor som patrullerar gränsen på eget bevåg, Arizona Border Recon, också motsätter sig en mur. Han säger till mig:

– En mur skulle bromsa trafiken men den kommer inte att hejda den, bara sakta ner flödet. Vi behöver fler gränsvakter för även om de bygger en mur som är 15 meter hög bygger någon annan en 15 meter hög stege.

o

Så långt fakta och debatt om en rent fysisk mur. Den mentala muren som skulle resas beklagas givetvis i skarpast tänkbara ordalag från både amerikanskt och mexikanskt håll. Därtill kommer ekonomiska faktorer som de produktionskedjor som globalt verksamma företag byggt upp – och som betyder att ”import” från Mexiko inte alls nödvändigtvis är något som tillverkats där, utan kan vara en bil med komponenter från både USA och andra länder.

De första offren för Trumps hårda linje är affärsidkare i gränsorterna som fått färre kunder p.g.a att peson störtdykt, mexikaner som hoppats på jobb i fabriker som inte kommer att byggas efter hot från Trump, samt barn och ungdomar som vuxit upp i USA och lever i skräck för att deras föräldrar ska deporteras.

Bedömare i Mexico City som jag varit i kontakt med konstaterar dessutom att förhållandet mellan de här bägge ojämlika länderna var bättre än på mycket länge – fram till Trumps valkampanj.

o

En tysk satirsajt har fått uppmärksamhet för sin särdeles falska nyhet om att Ikea erbjuder en billigare mur, Börder Wåll.

På söndagskvällen spelas fotbollsfinalen SuperBowl och lustigt nog råkar öljätten Budweiser ha beställt en reklamsnutt som blivit omtalad allra redan – om grundaren och invandraren Adolphus Buschs mödosamma färd från Tyskland till USA.

– You’re not wanted here, go back home! skriker en amerikan åt honom, mer att läsa här, i Business Insider, både om reklamen, tajmingen och reaktionerna.

o

Ur presidentdirektivet:

…”Wall” shall mean a contiguous, physical wall or other similarly secure, contiguous, and impassable physical barrier.

(b) Identify and, to the extent permitted by law, allocate all sources of Federal funds for the planning, designing, and constructing of a physical wall along the southern border;

(c) Project and develop long-term funding requirements for the wall, including preparing Congressional budget requests for the current and upcoming fiscal years; and…

(d) Produce a comprehensive study of the security of the southern border, to be completed within 180 days of this order, that shall include the current state of southern border security, all geophysical and topographical aspects of the southern border, the availability of Federal and State resources necessary to achieve complete operational control of the southern border, and a strategy to obtain and maintain complete operational control of the southern border.

Dela denna bloggpost

1 kommentar

  1. Bertil Nilsson

    En mur är meningslös, annat än som en idé om en enkel lösning. Den kommer inte att fungera i praktiken. T.ex. så kan vadderade paket med både narkotika och personer med enkla, billiga medel kastas över en 10 meter hög mur. Finns där en mur så finns förstås också många enkla lösningar på det lilla problemet. En mur är fåfäng.

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑