Radions NPR gjorde en jämförelse mellan ministrars bakgrund i olika administrationer – Donald Trump har fler direktörer, inga akademiker, och, som väntat, värdesätter han inte erfarenhet från förvaltningen.

WASHINGTON Endast en vakans återstår för Manhattan-bon att hitta en lämplig kandidat till – jordbruksministerposten.

Vit, övre medelålder eller äldre samt enorma förmögenheter är, med några undantag när, gemensamma drag hos ministrarna som Donald Trump vill ha i sin regering. Och om ryktena om att förre Georgia-guvernören Sonny Purdue, 70, får ”ag secretary”-posten stämmer utökas den etniska gruppen med en till.

För ett år sedan hoppades många av USA:s mest konservativa tyckare att Scott Walker, Marco Rubio eller Ted Cruz skulle gå segrande ur primärvalen. De var mycket skeptiska till Donald Trump och hans bakgrund. En (trolig) demokrat i New York som var pro-choice, hade tjänat på hasardspel och vänslats med Bill och Hillary Clinton.
Nu är det annat ljud i skällan. Richard Viguerie, som inte ansåg att Ronald Reagan var tillräckligt konservativ, myste belåtet på sin sajt Conservative HQ (här):
– Under alla mina 55 års engagemang på nationell nivå har jag faktiskt aldrig varit med om ett tillfälle när konservativa satt på fler poster med makt och inflytande som idag.
En rejäl kursändring väntar efter de åtta åren med Barack Obama på flera områden, först och främst beträffande energi, klimatet och sjukvården. Hur det blir med den ekonomiska politiken kan det komma svar på de närmaste dagarna under senatsförhören med personerna som nominerats till de posterna – och då kan det framgå om deras åsikter om frihandel och skatter skiljer sig från presidentens på samma sätt som försvars-, hemlands- och utrikesministrarnas.

Donald Trumps kabinett är nu i princip klart (mer bakgrund om de nya makthavarna som New York Times sammanställt, här):
– utrikesminister – Rex Tillerson.
– finansminister Steven Mnuchin.
– försvarsminister – James Mattis.
– justitieminister – Jeff Sessions.
– handelsminister – Wilbur Ross.
– energiminister – Rick Perry.
– utbildningsminister – Betsy DeVos.
– kommunikationsminister – Elaine Chao.
– hemlandsminister – John Kelly.
– hälsominister – Tom Price.
– inrikesminister – Ryan Zinke.
– jordbruksminister – ???
– krigsveteranminister – David Shulkin.
– arbetsmarknadsminister – Andy Puzder.
– bostadsminister – Ben Carson.
– energi- och miljömyndigheten EPA – Scott Pruitt.
– småföretagsmyndigheten SBA – Linda McMahon.
Republikanerna har majoritet i senaten och det verkar i alla fall inte just nu troligt att någon av ministerkandidaterna röstas ner – men förseningar är aviserade och det finns många obesvarade frågor om hur de, och Trump, tänker hantera uppenbara risker för intressekonflikter.
En av de största överraskningarna var valet av David Shulkin till chef för krigsveterandepartementet. Han tillsattes på sin nuvarande höga post i Department of Veterans Affairs av Barack Obama och får goda vitsord för att ha effektiviserat den kritiserade veteransjukvården.
o
Tjänster utan krav på senatsgodkännande: stabschefen Reince Priebus, säkerhetsrådgivaren Michael Flynn, ekonomirådgivaren Gary Cohn, chefsstrategen Steve Bannon, rådgivaren och svärsonen Jared Kushner, rådgivaren Kellyanne Conway. Därtill kommer de synliga jobben i Vita husets pr-maskineri, som presstalesmannen Sean Spicer.
Tilltänkt CIA-chef är Mike Pompeo men där krävs godkännande, samma gäller kandidaten Nikki Haley till posten som FN-ambassadör.
I ett tidigare inlägg om Trumps administration nämnde jag att det såg illa ut med jämställdheten och det gäller i ännu högre grad nu. Endast en handfull kvinnor på bortåt 25 tjänster och bortsett från Kellyanne Conway är det ingen av dem som kommer att finnas i presidentens omedelbara närhet.
o
Dröjsmålet med ministerposten är inte populärt i jordbrukarkretsar. Molly Ball i The Atlantic citerar följande citat (hela artikeln här) från krönikören i Hoosier Ag Today Gary Pruitt:
”The lack of quick and decisive action on picking a new Secretary of Agriculture by the Trump administration has given rise to charges that agriculture is not a high priority for the incoming president. While this may or may not be true, the fact that this was the last cabinet post to be filled has raised concerns and will produce some challenges for the new nominee.”
Jordbruket är, som bekant, en viktig exportindustri och amerikanska livsmedel ingår i både bistånd och akuta humanitära insatser. Det är heller ingen brist på kontroverser, både om naturresurser och forskning. Union of Concerned Scientists la nyligen ut detta inlägg med varningar om att de gångna årens fokus på miljö och nyttigare mat är ett minne blott – det påmindes också om att departementet har 100000 anställda och en budget på 155 miljarder dollar.
KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost