För en breddad analys av amerikansk politik

Konspirationsteoretikerna tar snart över

Donald Trump och hans blivande nationelle säkerhetsrådgivare, Michael Flynn.

Donald Trump och hans blivande nationelle säkerhetsrådgivare, Michael Flynn.

Den som roar sig med att googla ordet ”pizzagate” får i nuläget drygt fyra miljoner träffar (11/12). Det är alltså namnet på en konspirationsteori som hävdar – felaktigt – att Bill och Hillary Clinton använt en pizzarestaurang i Washington DC som täckmantel för ett stort pedofilnätverk. Kidnappade barn ska enligt teorin ha hållits fångna och utnyttjats i pizzerians källare. Ryktet spreds ursprungligen via en högersajt på nätet och blev förstasidesstoff sedan en 28-åring från North Carolina, Edgar Welch, tagit så starka intryck av den falska ”nyheten” att han förra söndagen steg in i nämnda pizzeria med skjutvapen i hand i akt och mening att rädda de arma barnen.

Som tur var ingrep polisen innan någon kom till skada. I en intervju i arresten efteråt förklarade Welch att han hade läst om saken på ett antal nätsajter och att han nu insett att ”the intel on this wasn’t 100 percent”. Något låg det tydligen i pedofilryktena, men kanske inte så mycket ändå.

Som om inte detta var nog rapporterade Washington Post i samma veva (7/12) att en 57-årig kvinna i Florida just hade arresterats för att ha hotat döda fadern till ett av de barn som mördades vid skolmassakern i Sandy Hook Elementary School i Connecticut 2012, då en man sköt ihjäl 27 personer, varav 20 skolbarn. Kvinnan hade fått för sig att attacken var arrangerad, att lokala skådespelare anlitats för dramat och att ingen hade dödats. Allt uppsnappat via diverse konspirativa sajter på nätet. Motivet för den fejkade massakern ska enligt flera av sajterna ha varit att skapa opinion för ökad vapenkontroll. Därav raseriet mot den drabbade fadern, som offentligt kritiserat ryktesspridarna. Inte nog med att denne alltså förlorade sin sexårige son i ett fruktansvärt illdåd. I efterhand har han och familjen dessutom fått stå ut med hot och hat från individer som lever i en egen svart-vit värld av apokalyps, antielitism och faktaförnekelse.

Hur ska man förklara att dylika bisarra vanföreställningar – det rör sig snarare om det än om några utvecklade teorier – kan få fotfäste och spridas i ett modernt industriland? En enkel förklaring är att i en nation med över 320 miljoner invånare och en vidsträckt yttrandefrihet finns det inte så få virrhjärnor som med hjälp av nutidens sociala medier ägnar sig åt att utifrån skilda bevekelsegrunder fabricera och förmedla konspirationsteorier. Mediemarknaden var särskilt mottaglig för det under valåret 2016, då grupper och individer både inom och utom USA systematiskt spred lögner i syfte att påverka debatten och presidentvalet. President Obama har nu beordrat en officiell undersökning av Rysslands inblandning i valet.

Edgar Welch arresteras efter att ha attackerat enpizza i Washington DC.

Edgar Welch arresteras efter att ha attackerat en pizzeria i Washington DC.

En anrik amerikansk tradition

Men det finns också en historisk aspekt på saken som förtjänar att uppmärksammas. Jag har skrivit ett antal artiklar och två böcker om konspirationsteorier, Det dunkelt tänkta respektive Konspirationsteorierna och verkligheten. Anledningen till att jag kom in på ämnet var att ju mer jag studerade amerikansk politik och historia, desto tydligare framstod detta som ett av de bärande temana i nationens utveckling. Fruktan för farliga konspiratörer fanns redan före republikens tillkomst när landet ännu var en brittisk koloni. Historikern David Brion Davis har noterat att många amerikaner alltsedan dess varit besatta av en rad olika konspirativa krafter. Som exempel nämner han den fruktan som periodvis funnits för de tyska s k illuminaterna, frimurarna, katolska kyrkan, slavägarna (Slave Power), utländska anarkister, bankirer på Wall Street, bolsjeviker, judar, fascister, kommunister och militanta svarta (Black Power). Flera av fienderna går igen också i andra länder och regioner (exempelvis i Mellanöstern), men de som har att göra med slavägarna och de svarta kan ses som genuint amerikanska företeelser. Det som främst utmärker dessa berättelser är rädslan för att en farlig elitgrupp ska underminera samhällsordningen och förkväva de mänskliga friheterna.

Ett skäl till att det konspirativa tänkandet har fått en sådan utbredning i USA är enligt Robert Alan Goldberg, en annan historiker som studerat ämnet, att det tidigt förenades med och förstärkte några av de traditionella amerikanska värderingarna som idén om en gudomlig kallelse, protestantismens överhöghet, antielitismen och antietatismen, oron för inskränkningar av friheterna, försvaret av den privata äganderätten och upprätthållandet av en gränslinje mellan svarta och vita. Fruktan för att gudlösa upprorsmakare ska underminera den protestantiska samhällsordningen går som en röd tråd genom den amerikanska historien från kolonialkriget mot britterna fram till dagens krig mot den internationella terrorismen.

De konspirationstroende tar över

Det är mot bakgrund av detta historiska arv man ska se dagens villfarelser om ”pizzagate” och Sandy Hook-massakern. Det nya i vår tid är dels att den typen av idéer rekordsnabbt kan spridas till miljontals människor jorden runt, dels att de omhuldas av flera av de medarbetare som Donald Trump nu är i färd med att utse i sin kommande administration. Trumps blivande nationelle säkerhetsrådgivare, den pensionerade generalen Michael Flynn, tillhör de konspirationstroende och har vid åtskilliga tillfällen spridit falska teorier om Hillary Clinton och president Obama. Politico fann efter en genomgång att Flynn under hösten 2016 återgivit sexton felaktiga faktauppgifter på twitter, förutom om ”pizzagate” även påståenden om att Clinton i hemlighet ska ha bedrivit ”krig” mot katolska kyrkan och att Obama tvättat pengar åt muslimska terrorister. Det är denne man som snart kommer att ge president Trump råd om hur man ska agera i inhemska och utländska kriser, tillfällen då det är särskilt viktigt att kunna skilja fakta från rykten och propaganda.

Sedan har vi Steve Bannon, som fram till augusti i år var chef för Breitbart News, en av de mest extrema högersajterna som formligen badar i konspirationsteoretiska texter. Bannon är nu av Trump utsedd till chefsstrateg och nära rådgivare i Vita huset.

Donald Trump själv startade sin politiska karriär genom att bli den främste förespråkaren för ”birtherism”-tesen, den falska teorin om att Barack Obama inte föddes i USA. Trump satte i system att ljuga under valkampanjen. Enligt faktakollsidan PolitiFact bestod hela 70 procent av Trumps uttalanden under valrörelsen av lögner, och ytterligare 15 procent av halvsanningar (motsvarande siffror för Clinton var 26 respektive 24 procent). Efter valet har Trump fortsatt att sprida falska uppgifter via twitter, som att han fick flest röster ”if you deduct the millions of people who voted illegally”.

Den 20 januari 2017 strax efter klockan 12 Washingtontid tar Trump och Flynn över styret i Vita huset, med personer som Bannon sufflerande i bakgrunden.

Erik Åsard

Dela denna bloggpost

2 kommentarer

  1. Patrik Elisson

    Hej.

    Läser er blogg med stort intresse. Delar även med mig till såväl blå som röda vänner i USA. Blir dock lite kantigt pga snabba datoröversättningar. Undrar därför om ni möjligen skulle kunna skriva på engelska i stället för svenska? Det finns många som gärna skulle läsa men inte kan pga språket…

    • Erik Åsard

      Hej, och tack för ditt intresse för bloggen och för att du delar den med dina vänner. De flesta av skribenterna skriver på svenska, men två av gästbloggarna (Susan Hegeman och Steven Schier) skriver sina inlägg på engelska. Vi har inte diskuterat någon förändring av språkfrågan inför 2017, då bloggen gör en nystart.

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑