Enigheten är ovanligt stor i det tudelade USA när det gäller Donald Trumps personlighet. I en färsk PEW-rapport konstateras också att det är en mer negativ inställning till Trumps personaltillsättningar än till föregångarnas.

Enigheten är ovanligt stor i det tudelade USA när det gäller Donald Trumps personlighet, enligt en färsk Pew-studie.

WASHINGTON En månad har gått sedan valet.

Donald Trump har bestämt sig för vem han vill ha på två tredjedelar av topposterna. En sak kan utläsas – Trump som själv vacklat i profilfrågorna har i flertalet fall fastnat för personer som står för de hårda budskap han propagerade för i valrörelsen.

Det vill säga: mot klimatåtgärder, för striktare gränskontroll, för höga tullar, för snabb avreglering, för exploatering av olja och mineraler  på federalt ägd mark.

Efter så gott som vartenda tillkännagivande har krafter som hoppats på att Donald Trump menade allvar med uttalanden som tydde på att han svängt om sådant om vård, invandring och miljön blivit besvikna. Den tilltänkte försvarsministern James Mattis är visserligen kritisk mot kärnavtalet med Iran men kan utgöra ett undantag. Han uttalade allvarliga varningar om Ryssland och Putin i våras och ska ha svarat med ett klart Nej när Donald Trump undrade om tortyr är en effektiv förhörsmetod.

Det talas mycket om att tre av de tolv namngivna ministrarna och rådgivarna i Vita huset är exgeneraler. Det högsta antalet i modern tid, enligt forskare, ofta med teorier om att Trump gillar militär ordergivning och fortsatta funderingar om varför Trump uttalade sig så nedsättande om generalerna (”reduced to rubble”, ”I know more about Isis than the generals do”). Oron över att de skulle vara krigshetsare är överdriven, tvärtom brukar generaler och amiraler i Pentagonledningen vara obenägna att skicka ut trupper i strid. Men givetvis är frågorna om de har tillräcklig erfarenhet från det civila samhället högst befogade. Lagen om en karantän på sju år måste åsidosättas rörande Mattis.

Med anledning av arbetarklassväljarna i rostbältet som bidrog till Trumps seger görs genomgångar av den samlade förmögenheten i Trumpkabinettet. Det är som bekant okänt exakt hur rik Trump är men i alla fall två ministerkandidater har enorma tillgångar – utbildningsdito Betsy DeVos vars familj sägs sitta på 5,1 miljarder dollar och handelsdito Wilbur Ross på 2,5 miljarder dollar. Finansministerkandidaten Steven Mnuchin som tjänade sina pengar på bolånekrisen anses god för 100 miljoner dollar.

Övergångsteamets logga.

Övergångsteamets logga.

Insiderbeskrivningar finns om hur sökprocessen går till. Presumtiva kandidater kallas till Trump Tower och personliga intervjuer som kan pågå ganska länge. Trumps frågor är direkta och han vill ha snabba och bestämda svar. Förfarandet är ovanligt öppet och tidsödande, och tyder också på att övergångsteamet inte samlat namn och meritlistor i flera månader. Mest spekulationer hörs om utrikesministerposten. Ena dagen sägs Mitt Romney ligga bra till, nästa att sökandet har utvidgats.

o

En av ministerposterna som återstår att fylla är den i Department of Labor. Den nuvarande Thomas Perez betraktas som mycket progressiv och kan peka på att ha baxat igenom nya bestämmelser om övertidsersättning (som en domstol i Texas nyligen bromsade). Här finns det verkligen anledning till oro för fackföreningsrörelsen och vänstern i stort. Trumps tweet i veckan om fackordföranden Chuck Jones (som hävdade att Trump ljög om antalet räddade jobb, länk till uswlocal1999) på Indianaföretaget Carrier fördömdes i första hand för att presidenten (vilket torde inbegripa ”the president-elect) med all sin makt inte bör peka ut en enskild medborgare.

Sedan kom följande uppföljning:

Chuck Jones

Chuck Jones

Chuck Jones gick i svaromål i tv-intervjuer, bl.a. om svårigheter för facket i Trumps företag. Men klart är att facket inte kommer att ha någon vän i Vita huset längre. (Press stop: i skrivande stund uppges att snabbmatsmogulen – och motståndaren till höjda minimilöner – Andrew Franklin ”Andy” Puzder utses inom kort). En inte alltför avancerad gissning är att besvikelsen också blir stor när det gäller inrikesdepartementet, med ansvar för de federala marktillgångarna och mottot Protecting America’s Great Outdors.

Här är en lista på namnen hittills (som bakgrund kan nämnas att Barack Obama har 22 personer i sitt kabinett, i 15 departement, ett par myndigheter och stabschefen):

 • finansminister Steven Mnuchin.
 • försvarsminister – James Mattis.
 • justitieminister – Jeff Sessions.
 • handelsminister- Wilbur Ross.
 • utbildningsminister – Betsy DeVos.
 • kommunikationsminister – Elaine Chao.
 • hemlandsminister – John Kelly.
 • hälsominister – Tom Price.
 • bostadsminister – Ben Carson.
 • FN-ambassadör Nikki Haley.
 • energi- och miljömyndigheten EPA – Scott Pruitt.
 • småföretagsmyndigheten SBA – Linda McMahon.
 • tre tjänster utan krav på godkännande av senaten: stabschefen Reince Priebus, säkerhetsrådgivaren Michael Flynn och chefsstrategen Stephen Bannon. Vidare vill Trump ha Mike Pompeo som CIA-chef men där krävs godkännande.

Ett par anmärkningar till: Ben Carson har 0 erfarenhet av politik i praktiken, d.v.s. att leda ett ministerium med mångmiljardbudget och tusentals anställda, samma gäller Mnuchin och Ross; flera av topptjänstemännen har arbetat i investmentbanken Goldman Sachs som Trump gick till attack mot i valspurten; Tom Price har kämpat träget i kongressen mot Obamacare; Elaine Chao som är gift med republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell förtjänar den hatade etiketten Washington-insider; Scott Pruitt hävdar att vetenskapen inte är enig om sambandet mellan människor-växthuseffekten. Nikki Haley har aldrig ägnat sig åt utrikespolitik eller diplomati; Linda McMahon som är en av motorerna bakom proffsbrottningens WWE ratades av väljarna i Connecticut i två senatsval.

Ja, och hur är det med kvinnor och minoriteter? Inte något vidare. Fyra kvinnor (varav två med invandrarbakgrund) och en svart man. Ett halvdussin poster återstår att besätta i kabinettet, t.ex. US Trade Representative som, får man, förmoda ska resa runt i världen och berätta om hur handelströmmarna i världen ska se ut under Trump.

Nyss kom beskedet om Puzders kandidatur, med dessa citat från Trump och honom:

“Andy Puzder has created and boosted the careers of thousands of Americans, and his extensive record fighting for workers makes him the ideal candidate to lead the Department of Labor,” said President-elect Trump. “Andy will fight to make American workers safer and more prosperous by enforcing fair occupational safety standards and ensuring workers receive the benefits they deserve, and he will save small businesses from the crushing burdens of unnecessary regulations that are stunting job growth and suppressing wages.”

“I am honored to be nominated by President-elect Trump for Secretary of Labor. I look forward to the opportunity to help President-elect Trump restore America’s global economic leadership,” said Mr. Puzder. “The President-elect believes, as do I, that the right government policies can result in more jobs and better wages for the American worker. I’m proud to be offered the chance to serve in his Administration.”

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost