För en breddad analys av amerikansk politik

Röster från den splittrade amerikanska väljarkåren

Grand Junction, Colorado

Grand Junction, Colorado

En vecka har passerat och insikten om att Donald Trump nu ska bli USA:s näste president har börjat sjunka in bland amerikanerna. Såväl hos dem som välkomnar hans seger som bland dem som nu räds konsekvenserna av valresultatet. Med insikten har följt motsättningar och ett allt mer spänt läge på många håll i USA. I flera städer samlas människor för att protestera samtidigt som kritiken mot protesterna växer bland dem som anser att det tillhör spelreglerna att acceptera ett valresultat. Pastorn i metodistkyrkan i Boulder, Colorado som jag äter middag med en kväll, beskriver hur hans församling nu är uppsplittrad i två grupper och att han tvingats initiera samtal för konfliktlösning i sitt dagliga arbete till följd av de mycket starka känsloyttringar som kommit till ytan. Och när man pratar med människor här i USA blir splittringarna väldigt tydliga.

Karen, servitris på ett lunchcafé i Boulder,  ber om ursäkt för sitt land när hon hör att jag är från Europa (säkert den tjugonde i raden sedan valdagen). Hon är både överraskad och förfärad över att man nu faktiskt står här med Trump som president, men på min fråga om hon är orolig för framtiden rycker hon på axlarna, börjar prata spanska och säger sedan (återigen på engelska) att hon alltid kan emigrera om det skulle gå åt helsike. Men hon är orolig för vart USA är på väg och vilka krafter och åsikter som kommit upp till ytan.

Hatbrotten har ökat sedan valdagen

Hatbrotten har ökat sedan valdagen och beskrivs i många tidningar

Andra jag pratar med i Colorado, där jag för närvarande befinner mig, säger sig vara skräckslagna inför risken att de som gaypersoner ska få det riktigt tufft framöver. De är säkra på att Trump kommer utse väldigt konservativa personer i sitt kabinett och tillsätta en domare som vill riva upp de rättigheter som hbtq personer erhållit de senaste åren. Även aborträtten står på spel menar de och tillägger att lagändringar i Högsta domstolen gällande aborträtten skulle föra USA tillbaka flera decennier i tiden (trots att aborträtten redan är kraftigt kringskuren i flera republikanska delstater). Metodistprästen (som för övrigt är ovanligt liberal för sin position) bekräftar också bekymrat hur hatbrotten mot såväl gaypersoner som svarta och latinos redan ökat dramatiskt sedan valdagen, vilket även går att läsa i olika tidningar här.

Ett äldre par jag träffar på en Dunkin Donuts i Denver röstade däremot på Trump just på grund av dessa frågor, nämligen att en ny republikansk domare i Högsta domstolen äntligen ska kunna riva upp Roe vs Wade och återställa landet i en konservativ riktning generellt.

Republikaners avvaktande hurrarop

Kvinnan från Arkansas som jag stötte på i New York innan jag lämnade Manhattan efter valnatten menade att hon äntligen kände lite framtidstro igen. Att Trump sagt så många korkade saker (stupid things) under sin kampanj uppfattade hon bara som bra. ”Det visar att han inte hela tiden lägger band på sig själv och ljuger och ställer sig in som alla andra politiker. Han säger vad han tänker och tycker utan att försöka vara politiskt korrekt och det får mig att tro på alla de bra saker han säger att han tänker göra och som USA nu behöver” säger hon. En grupp med både kvinnor och män jag stöter på utanför Trumps valvaka på valnatten är inte bara glada och förhoppningsfulla för framtiden. De skriker också högljutt att Hillary Clinton nu äntligen ska i fängelse (lock her up) och att ”riktiga värderingar” ska leda USA in i framtiden. Avskyn i deras ögon för Clinton liknar inte något annat jag sett i politiska sammanhang och skadeglädjen mot Clinton framstår som mer äkta och större än glädjen över valvinsten för det republikanska partiet och Trump.

Inte heller i vardagsrummet hemma hos familjen Noble i Evergreen är man särskilt bekymrade, trots att ingen av dem röstat på Trump utan på Gary Johnson. Dels tror man att systemet kommer att lägga band på Trump och att han kommer att lära sig bete sig lite bättre, men man känner även att det behövs någon som utmanar Washington som så länge struntat helt i människor ute i landet. Det är inte säkert att Trump kan hålla vad han lovat, men det kommer inte att bli sämre i alla fall. Obamacare är en katastrof och USA kan inte bara låta människor komma hit som inte vill jobba. Trump kommer inte vara feg. Han vågar säga sådant som måste sägas. Och USA har alltid klarat sig och det kommer vi att göra nu också även om Trump skulle ställa till med något oväntat, menar de. En viss oro uttrycks däremot när vi pratar vidare, och det rör utrikespolitiken. Framför allt Mr Noble är lite osäker på hur mycket Trump kan ställa till det eftersom han inte vet något om de här frågorna och är väldigt lättsårad. Det gör att han kan göra saker utan att tänka och att det är mer farligt när det gäller utrikesfrågor än inrikesfrågor.

Alan och Dave, Palisade Grand Junction

Alan och Dave, Palisade Colorado

Att Trump är lättsårad, barnslig och oerfaren är en uppfattning jag även stöter på i ett mycket mer oväntat sammanhang. På ett litet fik i Palaside utanför Grand Junction i Colorado sitter två män och äter lunch och låter mig slå sig ner bredvid dem. Alan och Dave är sextiosju och sjuttio år gamla och har jobbat med fruktodling och boskapsdjur i hela sitt liv och de kan inte sluta prata när jag börjar fråga dem om valet och vad som händer i USA just nu. De representerar olika sidor bland amerikaner men skrattar åt sina skillnader snarare än höjer tonläget när de diskuterar. Ingen av dem känner någon djupare oro över vad som ska hända. De menar båda att allting går upp och ner. Marknaden förändras hela tiden och har alltid gjort och när några näringar/företag får lägga ner, så tar det ett tag innan något nytt skapas. Det är det vi ser nu. De kallar det för ”boom and bust”. I alla tider har små städer här i USA lagt allt sitt krut på att gräva efter mineraler eller tillverka bilar eller något annat. Det har blomstrat några år och många har blivit rika eller levt väl på det för att efter ett par decennier se allt läggas ner och alla får börja om.

Så kommer det nog att gå nu också tror båda även om globaliseringen gör det mer osäkert för många. Nu flyttar jobben utomlands och många som röstat på Trump är människor i deras ålder som vill dra klockan tillbaka. Dave uttrycker också en tydlig oro över Trumps karaktär. Just att han är både oerfaren, oberäknelig och har uttryckt en mängd rasistiska och sexistiska saker i sin kampanj och aldrig brytt sig om några andra människor än sig själv, gör honom till en obehaglig typ, menar Dave. I osäkra tider kan personer som Trump ställa till det  och jämför med Tyskland på 1930-talet (Alans föräldrar kom från Tyskland och han håller med). En stark ledare som vet hur man använder människors känslor i kristider och lovar att göra något ’great’ av alltihop kan bli väldigt farlig.

Men Hillary Clinton är trots allt brottslig hävdar Alan (denna gång till högljudd protest från Dave) och bekräftar det som många här i USA ger uttryck för. Även om man inte har så höga tankar om Trump så uppfattades Clinton som ett ännu sämre alternativ och det var dags att ge någon helt ny sorts person en chans att göra något åt allt som gått fel. Det menar även den unga tjejen i disken på den vingård jag någon timme senare befinner mig på. De sista veckornas nya emailavslöjande om Clinton (som i realiteten inte var något nytt avslöjande) fick henne att rösta på Trump istället för Clinton, trots hans sexistiska uttalanden. Ett val hon emellertid säger sig ångrat varje dag sedan dess. Nu vet hon inte riktigt vad som ska hända.

Frida Stranne, Grand Junction Colorado

Dela denna bloggpost

1 kommentar

  1. Lovisa Andersson

    Vad finns det för nackdelar -och fördelar med trump och Hillary?

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑