Den demokratiske senatorskandidaten Evan Bayh attackeras i en valannons av vapenorganisationen NRA.

Den demokratiske senatorskandidaten Evan Bayh attackeras i en valannons av vapenorganisationen NRA.

Utanför USA är det av naturliga skäl presidentvalet som ådrar sig det största intresset, men när amerikanerna går till valurnorna på tisdag har de många val att göra.

I norra delen av Indianapolis i Indiana har vi t ex en tämligen diger valsedel framför oss där vi ska ta ställning till 19 federala, delstatliga och lokala ämbeten, ett tillägg till delstatskonstitutionen och tre lokala frågor. Det blir således ett ganska idogt kryssande med blyertspennan, och nyhetsmedia varnar redan nu för långa köer till vallokalerna.

Förutom presidentvalet är det i Indiana i år dags att välja en av delstatens två federala senatorer. Den sittande senatorn kommer inte att ställa upp för omval, så det är två “nya” kandidater som kämpar mot varandra: demokraten Evan Bayh, f d senator och delstatsguvernör och republikanen Todd Young, f n i Represesentanthuset. Det har varit en ganska smutsig kampanj där personangrepp dominerat och där valannonser dykt upp inte bara på tv utan också när man går in på Internetsajter som YouTube. Pengar har flutit in i Indiana från andra håll, t ex till Young från de konservativa ägarna till det segerrika basebollaget Chicago Cubs.

Ledamöter i Representanthuset väljs vartannat år, så det sker alltså alltid vid presidentval. Här utsattes vi i mitt bostadsområde för några år sedan för det fenomen som kallas “gerrymandering”, d v s den rätt som det dominerande partiet i delstatsförsamligen har att dra upp valdistrikt som gynnar dess kandidater. Förfaringssättet har praktiserats sedan den amerikanska republikens tidigaste decennier och går tillbaka till en guvernör i Massachusetts på 1810-talet som skapade ett distrikt vilket hans kritiker liknade vid en salamander. För min del har resultatet blivit att jag hamnat i ett garanterat republikanskt distrikt medan bekanta ett kvarter söderut röstar i ett som alltid går till demokraterna. Att jag liksom mina bekanta söderut bor i det county som omfattar staden Indianapolis och att vi i de lokala valen röstar i samma distrikt har ingen som helst betydelse.

Den ursprungliga "gerrymandern" från tidigt 1800-tal.

Den ursprungliga ”gerrymandern” från tidigt 1800-tal.

Ett modernt exempel där distriktet innefattar landsbygd, småstäder och rika förorter men inte den demokratiska storstaden Indianapolis.

Ett modernt exempel–mitt–där distriktet innefattar landsbygd, småstäder och rika förorter som lutar åt det republikanska hållet men inte den demokratiska storstaden Indianapolis.

På delstatsnivå väljer Indiana i år guvernör, också det en kampanj med två nya kandidater efter det att den sittande guvernören Mike Pence blivit Donald Trumps videpresidentkandidat och därför inte ställer upp till omval. Till delstatsförsamligen, motsvarigheten till den federala kongressen, skall väljas både en senator och en representant, och dessutom en justitieminister och en chef för skolväsendet.

När det gäller stads- och county-fövaltningen är det sedan val till stadskamrer, lantmätare och rättsläkare, och på ett ännu mer lokalt plan ska vi utse en ledamot till stadsdelsnämnden och tre till skolstyrelsen. I skolstyrelsevalet, där det är vanligt att föräldrar med barn i stadsdelens skolor kandiderar, har en gåtfull nyinflyttad och barnlös kandidat dykt upp med en kampanjkassa på över 30,000 dollar, en summa skyhögt över motståndarens mer typiska budget på 750 dollar. De tiotusentals dollarna till nykomlingen kommer från en grupp i Washington som vill stöpa om skolväsendet i hela USA, så fenomenet med pengar utifrån har alltså nått nästan så långt ner i det amerikanska politiska systemet som man kan komma.

I slutändan på valsedeln tillfrågas väljarna om två domare i Indianas appellationsdomstol ska få fortsätta i sitt ämbete och om det ska göras ett tillägg till delstatskonstitutionen som värnar om rätten att jaga och fiska. Tillägget är resultatet av en rikstäckande kampanj från vapenorganisationen National Rifle Association som i sin propaganda hävdar att djur-rättsgrupper som People for the Ethical Treatment of Animals har som mål att göra jakt olaglig. Ett konstitutionstillägg skulle göra detta betydligt svårare. Det är ytterligare ett exempel på den roll som nationella organisationer numera spelar på det delstatliga och lokala planet i USA.

Allra sist kommer tre s k allmänna lokala frågor eller folkomröstningar, alla om ökad fastighetsbeskattning. Den första gäller skattemedel till att bygga ut kollektivtrafiken i Indianapolis, ett länge eftersatt fält, och de andra två handlar om ökade resurser för skolväsendet i stadsdelen. Fastighetskatt spelar en stor roll när det gäller att finansiera skolorna i Indiana, och begärda skatteökningar leder nästan alltid till debatt mellan väljare med barn i skolåldern och äldre som inte anser sig skyldiga att bekosta något de inte använder. Den debatten har i höst förts på en hemsida där boende i området normalt växlar åsikter om bra hantverkare, barnvakt, småstölder och bortsprungna husdjur.

JONAS BJORK

Dela denna bloggpost