Industrihistoria i Bethlehem i Pennsylvania.

Industrihistoria i Bethlehem i Pennsylvania.

BETHLEHEM Bolaget Bethlehem Steel grundades 1857 och var under sin storhetstid den näst största ståljätten i USA och dess dotterbolag Bethlehem Shipping var det största varvet i USA.

Men mot slutet av 1900-talet gick det utför snabbt, ugnarna släcktes och konkursen var ett faktum 2001.

Ett par år senare gjorde jag en omväg under en resa i Pennsylvania för att se vad som blivit av planer på en museipark.

Inget alls, kunde jag konstatera.

Men nu ingår de rostiga ruinerna i ett kasinohotell och en promenadslinga påminner om High Line i New York.

Lite av pånyttfödelse alltså i rostbältet som spelat så stor roll i årets valrörelse. Pennsylvania tillhör de swingstater som alla kommer att hålla ett öga på under valvakorna.

Kandidaterna och deras stand-ins, från Bill Clinton till Mike Pence, har studsat ner åtskilliga gånger i Pennsylvania, Ohio, Indiana och Michigan. De har inte rest lika ofta till koldistrikten i West Virginia och Kentucky, eftersom de staterna redan räknats in i republikanska tabellen.

Det talas om rostbältet som en enhet men det stämmer inte. Flera storstäder har genomgått en imponerande förvandling, t.ex. Cleveland i Ohio och Pittsburgh i Pennsylvania. Satsningar på högre utbildning, sjukvård, it, distribution m.m. har lett till tillväxt i dessa urbana centra – medan små orter sakta tvinar bort i slum och misär, och med ett tilltagande läkemedelsmissbruk.

Det är här de omtalade lågutbildade bittra vita männen bor. I intervjuer journalister, inklusive mig, ger de uttryck för en enorm besvikelse över tillvaron i allmänhet och politiker i synnerhet.

De beskyller Hillary Clinton för att vara korrupt och är övertygade om att hon tänker beslagta deras vapen.

De tror på Donald Trump när han säger att han ska se till att jobben kommer tillbaka, i gruvorna och i tillverkningsindustrin. Det är naturligtvis osannolikt och inget i den amerikanska samhällsutvecklingen – utom kraven från Bernie Sanders på höjda löner – tyder på att någon tillväxt à la 1950- och 60-tal skulle vara på väg. Men, viktigt att nämna är den allt djupare klyftan mellan småstäder på landsbygden och storstadsmiljöerna från New York och Washington till San Francisco, Los Angeles och Seattle. När vi som bor där ser bilder från stendammet i trånga gruvgångar ryser vi och tänker: Vilka jobb det finns, tur att man slapp undan det fysiska och smutsiga slitet. Men här går stolta yrkestraditioner tillbaka flera generationer och människorna kan inte tänka sig ett annat liv.

Skyltar förklarar både tillverkning och vad som sedan hände företaget.

Skyltar förklarar både tillverkning och vad som sedan hände företaget.

För tillfället leder Trump flera mätningar i Ohio och Indiana, medan Clinton har ett försprång i Pennsylvania och Michigan. Beträffande Pennsylvania, som är störst, har Trumps chanser ansetts relativt små hela tiden. Christopher Borick som är statsvetare på Muhlenberg College sa till mig att Hillary Clintons rötter finns i staten eftersom hennes far kommer från Pennsylvania, vilket f.ö. även gäller vicepresident Joe Biden. Men han tillägger att frihandelsavtalen är impopulära och tillverkningsindustrin har problem.

– James Carvilles gamla kliché stämmer om ett Pennsylvania som består av Philadelphia och Pittsburgh med ett Alabama emellan, säger Christopher Borick.

Statsvetarkollegan Berwood Yost på Franklin & Marshall College anmärker i en intervju att landsbygdsbefolkningen endast utgör 25 procent och att det inte räcker för att vinna.

– Pennsylvania har inte röstat republikanskt i presidentvalet sedan 1988 men däremot för republikanska kandidater på delstatsnivå under årens lopp. I år är Pennsylvania intressant på grund av att här finns den typ av väljare som tilltalas av Donald Trump. Han tror förmodligen att han kan vinna för att han segrade i primärvalen här.

Men Berwood Yost, som beklagar Bill Clinton-strategen Carvilles generalisering ovan, påpekar att antalet demokratiska väljare sjunkit något sedan 2012. Å andra sidan är ekonomin bättre, med lägre arbetslöshet och president Obamas popularitet är högre än den var 2012.

Slaget förmodas avgöras i Philadelphias förorter, i den här genomgången från CNN, som visserligen är ett par veckor gammal, hade Hillary Clinton en ledning på 43 procentenheter över Trump bland kvinnorna.

Fördel Clinton alltså, 20 elektorsröster i potten (18 i Ohio).

o

Jaha, Paul Ryan kände sig tvingad att räta in sig i ledet, trots sina maningar till partikamraterna att de bör följa sitt samvete när de röstar. På tisdagen bekräftade han röstat för ”den republikanska valsedeln”, alltså samtliga republikanska kandidater hemma i valkretsen i Janesville i Wisconsin. Men han kunde fortfarande inte säga ”Jag la min röst på Donald Trump”.

Men Ohio-guvernören John Kasichs motstånd bestod. Han skrev in John McCain på valsedeln. Och kommentatorn Erick Erickson meddelade just att han röstat republikanskt – men på Evan McMullin från Utah (se mitt tidigare inlägg på bloggen här). Både Erickson och hans fru präntade McMullins namn på valsedlarna när de röstade i Georgia.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost