För en breddad analys av amerikansk politik

Var är Huma Abedin?

Huma Abedin finns för det allra mesta i Hillary Clintons närhet, som här, på ett viktigt kampanjmöte i Iowa hösten 2014 som en av Amerikanalys-bloggarna var med på.

Huma Abedin finns för det allra mesta i Hillary Clintons närhet, som här, på ett viktigt kampanjmöte i Iowa 2014.

WASHINGTON Två dagar kvar i denna månad, alltså finns det möjligheter till ett par oktoberöverraskningar till…

Hillary Clinton och topparna i kampanjstaben går ut stenhårt med attacker mot FBI-chefen James Comey och hoppas på så vis kunna kväva den senaste mejlskandalen.

Den andra huvudpersonen Huma Abedin, som nästan alltid finns vid Clintons sida, håller sig undan.

Det här är kort sagt inte bra för Hillary Clinton, medan Donald Trump frossar i det hela med ny vind i seglen. Historien säger att sådana här sena nyhetshändelser inte alltid påverkar valresultatet men som alltid med makarna Clinton dyker klyschan ”Ingen rök utan eld” upp.

Huma Abedin har varit Hillary Clintons närmaste medarbetare – nästan som en andra dotter, sägs det– i tjugo år. Hon håller i scheman, hon vet vad Clinton tycker, hon stoppar eller ger klartecken i vissa lägen. Efter giftermålet 2010 med den unge dynamiske demokratiske kongressledamoten Anthony Weiner talades det om Abedin-Weiner som ett nytt ”power couple”.

Istället slutade det tragiskt, efter avslöjandena om att Weiner sms:at bilder av sig själv i kalsonger, från naveln och nedåt. Sedan satsade han på en comeback i borgmästarvalet i New York 2013 men gjorde sig skyldig till nya liknande förseeler. Ett trist förlopp som  skildras i dokumentärfilmen Weiner som gick upp i Sverige nyligen. Parets lille son finns med i filmen, utöver Huma Abedins förödmjukelser.

mv5bmtuxoda4nje2mv5bml5banbnxkftztgwotg4mtc3ode-_v1_ux182_cr00182268_al_

Enligt ett brev (länk) som FBI-chefen Comey skickade till kongressutskott i fredags har man hittat epost i en dator som ägs gemensamt av Weiner och Abedin som kan vara av intresse när det gäller Clintons privata mejlserver. Det ska röra sig om tusentals meddelanden som Abedin vidarebefordrade från sina egna mejlkonton till den datorn för att bl.a. kunna trycka ut innehållet på papper. Men inga mejl från Clinton själv.

o

Efter ett par veckor när valsegern tycktes inom räckhåll tvingades Clintonmaskineriet rycka ut igen. En mycket allvarlig invändning gäller Comeys beslut att gå ut med detta så nära valet. Kutym har varit att avstå från liknande politiskt känsliga ärenden i två månader före valet. Sent på lördagen sa kampanjchefen John Podesta så här om Comey:

– By providing selective information, he has allowed partisans to distort and exaggerate in order to inflict maximum political damage, and no one can separate what is true from what is not because Comey is not been forthcoming with the facts. What little Comey has told us makes it hard to understand why this step has been warranted at all. For instance, he says, quote, ”The FBI cannot assess whether or not this material may even be significant.”

Men detta, liksom Kurt Eichenwalds grävjobb i Newsweek, här, om att den gamla mejlutredningen definitivt inte tagits upp på nytt, är alldeles för så att säga finstilt ett valår när det skjuts med grövsta tänkbara kaliber. Enligt Eichenwald är det högst tveksamt om Abedin gjort sig skyldig till något brottsligt, och i så fall måste uppsåt kunna bevisas.

o

Ett par exempel där hysterin kring avslöjandena, som går under beteckningen bombnedslag, inte betydde något var dels när det kom uppgifter om att Bill Clinton undvikit militärtjänst under Vietnamkriget i begynnelsen av valrörelsen 1992; dels polisrapporter som dök upp i november 2000 om att George W. Bush gripits för rattfylleri när han var 30 år gammal.

Men, en skillnad är att Hillary Clintons problem hela denna valcykel har varit att folk inte litar på henne. I slutänden kan såväl Comeys som FBI:s rykte också svärtas och det kommer att få kritiker att upprepa konstateranden om att Clintons alltid skadar andra,  termen som används är oftast ”collateral damage”.

o

Kandidater som varit med länge säger alltid att opinionskurvorna närmar sig varandra i slutskedet. Detta diagram som tv-bolaget ABC släppte på lördagen torde glädja Donald Trump – och även om nationella mätningar inte avspeglar läget i enskilda swingstater ger de ändå en ögonblicksbild av stämningsläget.

2016_general_election_vote_preference_10-28-16

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost

2 kommentarer

  1. Stig-Åke P.

    Detta måste väl ändå vara det sjukaste i denna sanslösa tragiska valkampanj. Trump har väl redan passerat allt vad som är anständigt, men att ta hjälp av en pastor, som fantiserar om Hillary’s död är bara tragisk och visar hur sjukt det är!
    http://www.expressen.se/nyheter/radiopratarens-fantasi–hillary-clinton-dod/

    • Karin Henriksson

      Tack för inspel, ursäkta att svar dröjt. Ja, det är mycket som är tragiskt i denna kampanj.

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑