För en breddad analys av amerikansk politik

Varför stöder Julian Assange och WikiLeaks Donald Trump?

Julian Assange i ett av många framträdanden på ryska tv-kanalen RT.

Julian Assange i ett av många framträdanden på ryska tv-kanalen RT.

Årets valkampanj är, förtjänar det upprepas, på flera sätt unik. I ingen annan kampanj i modern tid har debattnivån varit så låg, med personattacker och smädelser som man får gå tillbaka till 1800-talet för att finna en motsvarighet till. Inte heller har vi tidigare upplevt att en av kandidaterna på förhand förklarat att valet är ”riggat”, eller att utomstående krafter så tydligt försökt påverka valet. USA har officiellt anklagat Ryssland för att ha hackat DNC:s (Democratic National Committee) e-post, och ett drygt 20-tal delstater har rapporterat aggressiva försök att ta sig in i de databaser som innehåller namn på registrerade väljare.

Märkligast än den e-postflod som WikiLeaks dagligen läcker från Hillary Clintons meddelanden till och från olika medarbetare. De visar – om de nu är autentiska, vilket Clintonlägret förstås ifrågasätter – att hon bland annat haft nära relationer med folk på Wall Street, att hon är för frihandel (trots protektionistisk retorik under valrörelsen) och att hon och maken tjänat en förmögenhet på att hålla tal. I och för sig inga överraskande avslöjanden, men man kan undra vad som hade hänt om de gjorts under primärvalsstriden mot Bernie Sanders.

WikiLeaks har även läckt e-postmeddelanden från Clintons kampanjchef John Podesta och ytterligare några personer med anknytning till demokratiska partiet. Däremot har Julian Assange och hans visselblåsare inte läckt någonting från motkandidaten Donald Trump – inga e-postmeddelanden, inget om hans hemliga deklarationer, inga tidigare okända band från tv-serien The Apprentice som lär ska innehålla ytterligare komprometterande bevis för fastighetsmagnatens unkna kvinnosyn. Som journalisten Jonathan Freedland skriver vore det ett misstag att enbart se detta som ett tecken på att WikiLeaks och Assange skulle vara anti-Clinton. Agerandet måste tolkas som ett försök att till varje pris och med alla tillgängliga medel hjälpa Donald Trump.

Inte undra på att Trump och hans vapendragare applåderar och numera ser WikiLeaks som en värdefull allierad. ”I love WikiLeaks!” utropade Trump på ett valmöte nyligen, och konservativa påhejare som FOX-programledaren Sean Hannity, som tidigare betecknat WikiLeaks avslöjanden som potentiellt landsförrädiska, kan inte dölja sin förtjusning.

Två huvudteorier

Frågan är varför Assange är så uttalat anti-Clinton och så uppenbart vill att motståndaren ska vinna valet. Två huvudteorier finns, båda plausibla. Enligt den ena är Assange, efter att i åratal ha hållit sig undan den svenska rättvisan och levt ett miserabelt liv instängd på Ecuadors ambassad i London, livrädd för att bli utlämnad till USA. Där fruktar han att bli ställd inför rätta för sina tidigare avslöjanden och kanske bli dömd till döden. Bland avslöjandena hör dokument om Afghanistan- och Irakkrigen liksom den s k ”Cablegate”, som innehöll över 250 000 diplomatiska underrättelser från olika amerikanska ambassader. Det senare avslöjandet skedde 2010, under Hillary Clintons tid som utrikesminister. Hon uttalade sig då mycket kritiskt om avslöjandet, och Assange fruktar enligt denna tolkning att hon vill se honom åtalad och har därför utvecklat ett starkt hat mot henne. Som han skrivit om Clinton: ”She shouldn’t be let near a gun shop, let alone an army. And she certainly should not become president of the United States.”

Assange - sedan 2012 i frivillig exil på Ecuadors Londonambassad.

Julian Assange – sedan 2012 i frivillig exil på Ecuadors Londonambassad.

Den andra teorin handlar om Assanges kopplingar till Ryssland. Det är inte känt på vilka vägar WikiLeaks fått tillgång till sitt material, men en hypotes är att ryska hackare vidarebefordrat det i akt och mening att skada Clinton och gynna Trump. Oavsett det verkar Assange ha ett gott förhållande till Ryssland och Vladimir Putin. Assange har tidigare varit programledare för ett pratprogram på tv-kanalen RT (tidigare Russia Today), som är en ren propagandakanal för Kreml och som kontinuerligt publicerar WikiLeaks avslöjanden. Freedland nämner även att när Assange bad om att få en egen säkerhetsstyrka på Ecuadors ambassad ville han enbart ha ryska säkerhetsmän.

Mot den bakgrunden – ett uppdämt hat mot Clinton och en nära relation till makthavarna i Moskva – blir Assanges och WikiLeaks direkta och unika inblandning i den amerikanska valrörelsen mera begriplig.

Erik Åsard

Dela denna bloggpost

2 kommentarer

  1. Roland Angel

    En intressant sajt att studera om valet i USA m.m.
    http://fivethirtyeight.com/

    • Erik Åsard

      Ja, de flesta som är intresserade av USA-valet har nytta av den sidan.

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑