För en breddad analys av amerikansk politik

President Evan McMullin?

mug-final_large

WASHINGTON Hur folk röstar i delstaten Utah brukar normalt vara givet. Republikanskt. Helst en kandidat som tillhör LDS, alltså mormonkyrkan. Examen från Brigham Young University. Mitt Romney fick nästan 73 procent av rösterna 2012.

I år kan de helt enkelt inte tåla den republikanske kandidaten Donald Trump. I partimötena i mars segrade Ted Cruz överväldigande, med 70 procent mot Trumps ynka 14. Då närdes hopp i vissa kretsar Cruz skulle segra till sist.

Icke.

Men nu har något oväntat inträffat som gör att novisen Evan McMullin s-k-u-l-l-e kunna bli USA:s nästa president.


Utah-borna gav alltså inte upp, utan hittade sin egen #NeverTrump (eller, för all del #NeverClinton) i den 40-årige McMullin. Han är mormon, har examen från Brigham Young och erfarenhet från säkerhetstjänsten CIA och representanthuset i Washington. På kampanjstigen säger han att han vill så ett frö till en ny konservativ rörelse och går i direkt svaromål mot Trump:

– A real conservative, when they see somebody else being attacked for their religion or because of their race, a real conservative will stand up and protect other people.

McMullin ställer upp som oberoende och tilltalar en växande grupp väljare. Hur stor är svårt att ange eftersom det inte görs så många mätningar. I en genomgång på sajten Fivethirtyeight häromdagen kom han trea i två mätningar och på delad andraplats med Hillary Clinton i en annan. Trump ledde i alla tre, men inte i denna:

mcmullin-poll

I scenariot som det spekuleras (fantiseras) kring tar McMullin hem Utah och varken Trump eller Clinton når de 270 elektorsröster som krävs. Uppdraget att utse president går då vidare till representanthuset som ska ta ställning till de tre kandidaterna som fick flest röster (se 12:e författningstillägget i min översättning Vi, folket…). Varje delstat tilldelas bara en enda röst och om republikanerna med majoritet i 33 delstatsdelegationer ratar Trump skulle McMullin kunna bli en kompromisslösning.

Långsökt, ja, detaljerad förklaring här, det hände senast 1825. Men vad har inte varit långsökt detta valår?

Är detta den 45:e presidenten? Foto: GEORGE FREY, Getty

Är detta den 45:e presidenten? Foto: GEORGE FREY, Getty.

Ilskan jäser mot McMullin på sina håll där han anklagas för att sno Utahs sex elektorsröster från Trump och bana väg för en Hillary-seger. McMullins åsikter stämmer för övrigt mer överens med traditionella republikaners, för frihandel, för arbetskraftsinvandring etc.

I detta val, som vi här på bloggen omtalat i termer av pest och kolera, talas det en del om ”write-in votes” eller att skriva in ett eget namn på valsedeln. Många har redan deklarerat att de tänker göra det, t.ex. den välkände syndikerade krönikören Charles Krauthammer (antingen Paul Ryan eller Ben Sasse, se mitt inlägg om den senare här på bloggen). McMullin som finns på valsedeln i elva delstater framför förhoppningar att bli en sådan write-in-kandidat i 40-45 delstater på valdagen. Låter förstås väl optimistiskt.

McMullins vicepresidentkandidat heter Mindy Finn.

o

Apropå mormoner, som skickas ut som missionärer, har vicepresidentkandidaten Tim Kaine lämpligt nog skrivit en op-ed-artikel i Deseret News i Salt Lake City om värdet av sådana erfarenheter. Kaine, som är katolik, tillbringade ett år i Honduras och skriver:

”One of the most profound lessons of Christian missionary service is that your mission really never ends. The calling to spread faith and help others lasts a lifetime.”

o

När jag skriver dessa rader är det tisdag eftermiddag i Washington. Alltså två veckor kvar. Donald Trump dalar ständigt i New York Times Upshot, idag bedöms Hillary Clintons chanser att vinna vara så stora som 93 procent mot Trumps 7 procent. Det är det största gapet hittills.

Men i Trumps favoritmätning, dagliga IBD/TIPP, väger det jämnt, 42 procent för Clinton, 41 procent för honom. Clintons försprång dock stort i flera enskilda väljargrupper.

400x225

En röst på vänsterkanten har tystnat. Dödsbud kom på måndagen om att Tom Hayden avlidit. Fredsaktivist, kämpe för det som i USA kallas social rättvisa, bl.a. i medborgarrättsrörelsen (sedan var han förstås också känd för att ha varit gift med filmstjärnan Jane Fonda). Här dödsrunan i tidningen Los Angeles Times.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost

3 kommentarer

 1. Andrew

  Ja, scenariot att McMullin faktiskt skulle lyckas vinna är verkligen långsökt, även om varken Hillary eller Trump skulle få 270 elektorsröster. Han har nog god möjlighet att vinna i Utah, och Romney är en stark röst som uttalat stark avsky för Trump och avråder från att rösta på honom. Även senator Mike Lee har ju varit kritisk till Trump. Det är en klar faktor och en förklaring till McMullins framgångar, även om Romney inte officiellt gett honom sitt stöd. Jag skulle dock räkna med att vi får se honom ställa upp (och vinna) i något kommande senatorsval i Utah. Senator Orrin Hatch är 82år och lär inte ställa upp 2020, så senast 2020 skulle jag tippa.

  Dock skulle det bli nog kunna bli totalt kaos om McMullin skulle vinna genom en omröstning representanthuset. Det skulle Trumps högljudda anhängare absolut inte acceptera, och knappast Trump heller. Florida 2000 skulle nog blekna i jämförelse.

  Annars hörde vi ju idag även att republikanen Colin Powell röstar på Hillary. Även om han varit sur för att Clinton försökt ge honom en del av skulden för sin mejlskandal, var det mycket väntat. Han röstade på Obama två gånger, och att han skulle rösta Trump nu vore mycket osannolikt.

  • Karin Henriksson

   Hej Andrew, tack för inspel, självklart är det långsökt, men ändå värt att nämna ett år som detta. Och, ja, de där republikanska senatorerna som inte vill lämna plats för yngre…
   Personligen måste jag säga att jag inte riktigt tycker att Colin Powells besked är en stor nyhet, han har ju redan röstat demokratiskt två gånger.

   • Madelaine Fusfield

    Rolig analys även om den är långsökt. Jag har aldrig hört talas om McMullin, men i det här egendomliga valet där ”anything goes” är det inte mycket som förvånar annat än vitriolen. Elakheterna och lögnerna som sprids åt alla håll är så enorma att måste oroa sig för vad som kan hända efter valet. Väljarnas känslor är upphetsade så till den grad att det skulle kunna urarta. För att inte tala om hur svårt det blir för nästa administration att kunna åstadkomma något. Det blir säkert mera ovilja och gridlock i Congress. Mera i stil med Mitch McConnells, Senatens talman, löfte att hans främste mål var att se att presidenten misslyckades. Tror inte det var precis vad the Founding Fathers avsåg när de utarbetade grundlagen och baserade den på maktdelning.

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑