Sajten Vox illustrerar inlägg om att Trumpväljarna hotar att ta till vapen om deras kandidat inte vinner. Foto: Spencer Platt, Getty Images

Sajten Vox illustrerar inlägg om att Trumpväljarna hotar att ta till vapen om deras kandidat inte vinner. Foto: Spencer Platt, Getty Images

WASHINGTON Donald Trump upprepar just nu med en druckens envishet att valet är riggat.

Sansade personer försöker invända att det inte stämmer samtidigt som de varnar för detta farliga ifrågasättande av valets legitimitet. Enligt en omfattande studie upptäcktes 31 fall av fusk på en miljard avlagda röster åren 2000-2014.

Sanningen är den att det är helt andra grupper än dem Trump företräder som måste oroa sig för att valen är riggade. Och att det finns gott om odemokratiska inslag i det amerikanska politiska systemet – som republikanerna varit mycket skickliga på att utnyttja.

En uppräkning av dessa inslag inleds lämpligen med att valdagen infaller på en tisdag när folk arbetar eller går i skolan. Nu har detta för all del ändrats i och med att brevröstning och tidigt öppethållande blir allt vanligare.

Sedan hela idén med röstregistrering, istället för att automatiskt skicka hem valsedlar till röstberättigade, precis som skatteverket IRS gör med deklarationsblanketter.

Ett förfärande stort antal människor har fråntagits rösträtten. Det gäller människor som dömts för grova brott. Totalt rör det sig om 5,8 miljoner, med överrepresentation av minoriteter (fakta här). I en del delstater finns lagar om att avtjänat straff betyder avtjänat straff, men inte i alla.

I författningen fastslås att en folkräkning ska hållas vart tionde år och att resultatet avgör storlek på valkretsar och delstatsrepresentationen i kongressen. Efter det republikanska segervalet 2010 fick partiet stort inflytande över valkretsindelningen i ett stort antal stater. De kunde då ta till knepet med gerrymandering och skräddarsy distrikt för att garantera största politiska återbäring. Demokraterna missgynnas dessutom av att deras väljare oftare återfinns i storstäder och i ett relativt litet antal folkrika delstater, som Kalifornien och New York.

Detta betyder att GOP får proportionellt större inflytande i kongressen än det faktiska antalet röster, något som märktes i exempelvis Pennsylvania 2014. Republikanerna fick 1,8 miljoner röster mot demokraternas 1,5 miljoner – men 13 av de 18 kongressplatserna gick till GOP.

Sajten Fivehirtyeight tog upp detta häromdagen, här, med bl.a. följande:

”First, Democratic voters have never been more concentrated in big urban areas than they are now. In 2012, President Obama won by 126 electoral votes while carrying just 22 percent of America’s counties — even fewer than losing Democratic nominee Michael Dukakis’s 26 percent in 1988. That means Democrats are wasting more votes than ever in safe congressional districts they already hold.

Second, Republicans’ astounding state legislative gains in the 2010 midterms — the year before the decennial redistricting cycle — allowed them to redraw four times as many congressional districts as Democrats in 2011 and 2012, stretching their geographical edge even further. As a result, in 2012, Democrats won 51 percent of all major-party votes cast for House candidates but just 47 percent of all seats. In 2014, Democrats won 47 percent of all major-party votes but just 43 percent of the seats.”

Och, sedan denna slutsats:

”If Democrats’ seat share continues to lag their national vote share by about 4 percentage points in 2016, the party might need to win about 8 percent more votes than Republicans nationally just to reach the barest possible majority of 218 seats.”

Domstolar tillbakavisade dock några nya kartor, i Florida, North Carolina och Virginia.

Länk till ovan nämnda Vox-artikeln, här.

Wikileaks fortsätter att dumpa epost från Clintons kampanjchefs konto, Trump tog fasta på följande:

President Obama manade Trump att ”sluta gnälla” innan valet ens hållits och på en presskonferens på tisdagen sa han:
”I have never seen in my lifetime or in modern political history any presidential candidate trying to discredit the elections and the election process before votes have even taken place.  It’s unprecedented.  It happens to be based on no facts. Every expert, regardless of political party, regardless of ideology — conservative or liberal — who has ever examined these issues in a serious way will tell you that instances of significant voter fraud are not to be found; that, keep in mind, elections are run by state and local officials, which means that there are places like Florida, for example, where you’ve got a Republican governor whose Republican appointees are going to be running and monitoring a whole bunch of these election sites.  The notion that somehow if Mr. Trump loses Florida it’s because of those people that you have to watch out for — that is both irresponsible, and, by the way, it doesn’t really show the kind of leadership and toughness that you’d want out of a President.”

o

Till ovanstående kommer pengarna, PAC:s, välfinansierade lobbyister, militär-industriella komplexet, medierna, tekniska brister med ”valmaskinerna”, nya lagar i republikanskt styrda delstater som gör det svårare att rösta och, som nu i år, misstankar om hackare.

Kanske skulle förre vicepresidenten Al Gore vilja tillägga att det vore välkommet med en reform där elektorskollegiet skrotas och ett sätt införs där det totala antalet röster i nationen som helhet vägs in. Utjämningsmandat kallar vi det för i Sverige.

Namnförslag ifall DC blir 51:a delstaten - New Columbia

Namnförslag ifall DC blir 51:a delstaten – New Columbia

Invånarna i District of Columbia för dessutom en hopplös kamp för att få röstberättigade kongressledamöter. Två senatorer och en kongressman, precis som Vermont och Wyoming med mindre befolkning.

Minst 50 miljoner amerikaner är inte röstregistrerade och bryr sig alltså inte om att delta i val.

I rättvisans namn ska påpekas att demokrater också utnyttjat gerrymandering, men de driver ständigt på för att fler ska rösta, t.ex. Bill Clinton med det s.k, Motor Voter-initiativet.

o

Mer basfakta om folkräkning, gerrymandering, elektorskollegiet m.m. finns i den lilla guideboken jag nämnt förut, USA-politik i fickformat. Och alltsammans bottnar i författningen, som i min översättning heter Vi folket…

photo-3

 

Dela denna bloggpost