För en breddad analys av amerikansk politik

Enmanskampanjens svaghet

Donald Trump med kampanjchefen Kellyanne Conway på ena sidan, hustrun Melania på den andra. Foto: Jonathan Earnst, Reuters

Donald Trump med kampanjchefen Kellyanne Conway på ena sidan, hustrun Melania på den andra. Foto: Jonathan Earnst, Reuters

WASHINGTON Ett mycket tungt vägande skäl till att amerikaner drar sig för att ställa upp i val till höga poster är att allt i deras förflutna – och deras familjers förflutna – måste synas i detalj. Minsta övertramp för 20-30 år sedan kan bli förödande.

Men Donald Trump som struntat i det mesta som gällt i årtionden i partipolitiken (se även detta inlägg) hade vägrat att låta sina rådgivare och jurister gå igenom hans bakgrund. Enligt en rapport i BloombergPolitics (här) blev det kalla handen från Trump till sådan ”extreme vetting” som det kallas.

För tillfället ter detta sig som ett fatalt misstag eller ett utslag av samma storhetsvansinne som manifesterar sig i löftena till jublande massmötesdeltagare  om att ”jag” kommer att lösa alla problem, ”Believe me”. Hillary Clinton ligger lågt ett par dagar. Istället är det Barack Obama och Michelle Obama som är ute på kampanjstigen och inte minst presidenthustrun framstår som Clintons vassaste vapen.

Michelle Obamas röst darrade när hon beskrev hur upprörd hon är över Trumps uppträdande och hon sa att det hela måste upphöra – nu. Talet var det mest personligt hållna – och om ett ämne som kvinnor välkomnar en öppen debatt om – under hela den långa valrörelsen och det blir intressant att se huruvida Trump kommer att gå till attack mot henne på samma sätt som mot alla andra som hånat honom.

Hans taktik de senaste dagarna beskrivs som ”scorched earth”. Ett uttryck som i USA leder till associationer till nordstatsgeneralen Shermans brutala marsch mot havet under amerikanska inbördeskriget (tema i filmklassikern Borta med vinden). Som framkommit här på bloggen förut våndas konservativa krönikörer och de får nog slå flitigt i synonymordboken för att inte upprepa sig. Charles Krauthammer påpekar att ”I Amerika förföljer vi inte politiska motståndare” och sedan konstaterar han att det inte bara är en fråga om kärnvapenkoderna – utan om att ”överräcka civilsamhällets instrument, IRS, FBI, FCC, SEC” till en man som förvarnat om att han tänker straffa sina kritiker och kasta sin motståndare i fängelse.

Washington Post var för övrigt den senaste tidningen som backar upp Hillary Clinton, texten här. Efter lite brasklappar om Clinton (alltför hemlighetsfull, alltför sen med förklaringar) kommer en tirad om Trumpsom ”fördomsfull, okunnig, svekfull, narcissistisk, hämndlysten, småaktig, misogyn, vårdlös i sina finanser, intellektuellt lat, föraktfull gentemot demokratiska grundvärden och förtjust i Amerikas fiender.” Det kan man kalla ord och inga visor…

Om enbart kvinnor röstade i amerikanska presidentvalet skulle elektorskartan få en helt annan färg - blå demokratisk, utan det stora röda republikanska bältet i mitten. Notera t.ex. Texas.

Om enbart kvinnor röstade i amerikanska presidentvalet skulle elektorskartan få en helt annan färg – blå demokratisk, utan det stora röda republikanska bältet i mitten. Notera t.ex. Texas i denna sammanställning från Nate Silver och Fivethirtyeight.

Republikanska kvinnor (och män med) måste bestämma sig hur de ska förhålla sig till vittnesmålen om Trumps övergrepp och det som faktiskt varit känt länge om hans affärsmetoder. I CNN:s djupporträtt av honom finns gott om personer som träder fram och berättar om hur han behandlat anställda och underleverantörer.

Trumps usla opinionssiffror bland kvinnliga väljare har varit ett konstant inslag i valrörelsen. Inte ens en tredjedel av troliga kvinnoväljare uppger att de tänker rösta på honom och nyfikenheten är stor på om procenttalen dalar ytterligare.

KARIN HENRIKSSON

 

Dela denna bloggpost

3 kommentarer

 1. Mercy

  Karin, läste du USA Todays skräck-scenario om Trump skulle vinna – ”Postcard From Trump Nation 2021”? Gårdagens tidning. Läsvärt.

  • Karin Henriksson

   Hej, tack, ska kolla!

 2. Stig-Åke P.

  Den senaste veckan har Trump, i takt med att hans opinionssiffror sjunkit, börjat tala om att valet är riggat till Clintons fördel. Och med det växer vreden bland hans anhängare.
  – Om hon [Clinton] vinner så hoppas jag vi kan starta en kupp. Hon borde vara i fängelse eller skjutas. Det är så jag känner, säger Trump-supportern Dan Bowman till tidningen.” Med röster som denna ser illa ut för Amerika och dess nya president. För hur man än vrider, tänker eller analyserar hamnar man i en slags skådeplats för kommande års ”krig” i amerikansk politik. Amerika kommer att vara helt paralyserat för att dessa hot från Trump kommer, och måste tas på allvar av Demokraterna. Han har i en aldrig skådat valkampanj fullständigt satt alla lagar och regler hur man uppför sig ur spel. Det kommer räcka att någon viskar ”valet är riggat”, så kommer det att uppstå demonstrationer, och vad som kan hända då är väl inte svårt att förstå. Läs denna mycket läsvärda artikel från Washington Post https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2016/10/14/donald-trump-is-setting-the-stage-to-never-concede-the-2016-election/

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑