Vinjetten på Wikileaks sajt med hittills drygt 6000 mejl.

Vinjetten på Wikileaks sajt med hittills drygt 6000 mejl.

WASHINGTON John Podesta är en verklig Washington-veteran som haft ett finger i många pajer. Han har jobbat i kongressen, i Vita huset, som lobbyist och konsult. Han grundade tankesmedjan Center for American Progress och är chef för Hillary Clintons presidentvalskampanj.

Men just nu är han föremål för en hackerattack som kan – men ännu inte har – skada Hillary Clinton på allvar. Wikileaks portionerar ut mejl från hans konto och Donald Trump tweetar flitigt om innehållet. Och frågan är om ryssarna ligger bakom.

Det gäller med andra ord inte Hillary Clintons omtalade privata server i källaren hemma i Chappaqua, utan mejlväxling inom den inre rådgivarkretsen (länk till Wikileaks, med sökmöjligheter). Många av namnen är bekanta för dem som följer demokratiska partiet: Bill Clinton, Chelsea Clinton, förstås, vidare Huma Abedin, Jennifer Palmieri, Cheryl Mills, Neera Tanden, Doug Band, Robby Mook med många flera.
– Det är Podestas epost under tio år. Han raderade aldrig något, konstaterade NBC-journalisten Andrea Mitchell.
John Podesta, en intensiv person som jag stött ihop med i joggingspåret i Rock Creek Park här i Washington, har inte dementerat att det rör sig om hans epost. Men han har antytt att tidpunkten för läckorna – efter fredagens Access Hollywood-inspelning med Trumps grova uttalanden – är suspekt.
Det som sägs i utbytet kommer att bli rena guldgruvan för framtidens historiker (och, kanske, politikkonsulter) när de ska analysera hur valkampanjer går till. Vartenda steg, framträdande och replik stöts och blöts.
En del av övervägandena te sig krassa eller beräknande, vilket knappast är förvånande, inte heller att de är cyniska, allt detta stämmer självklart även i andra partiet. En del är skvaller, som att någon tycker att Chelsea är bortskämt jobbig och att Bill Clinton exploderade när hustrun förlorade primärvalet i New Hampshire. Annat är inte heller särskilt förvånande, som spekulationer om vilken republikansk motståndare som vore önskvärd och i vilka nedlåtande ordalag de omnämns. Anmärkningsvärt, däremot, är att dessa erfarna ”operatives” inte omedelbart förstod att avslöjandena om privata servern snart skulle bli ett växande problem.

o
Tolkningarna av det som kommit ut hittills går naturligtvis isär. Konservativa tyckare lyfter fram det de tar som bevis på hur intima kontakterna är mellan kampanjen och sympatiskt inställda journalister. New York Times Mark Leibovich (även känd för Washingtonboken This Town) följde kampanjens maning att stryka vad Hillary Clinton sa i en intervju om förra vicepresidentkandidaten Sarah Palins fäbless för älggrytor, liksom följande:
– And gay rights has moved much faster than women’s rights or civil rights, which is an interesting phenomenon.
Här en analys i Fox News om ”liberal media bias”.

Den här bilden, med Goldman Sachs chef Lloyd Blankfein t.h., används för att illustrera Clintons band till Wall Street.

Den här bilden, med Goldman Sachs chef Lloyd Blankfein t.h., används för att illustrera Clintons band till Wall Street.

Men, värt att påpeka är att det än så länge inte dykt upp så många mejl från Clinton själv (en fråga då är givetvis om de här utbytena fanns i de raderade mejlen i privata servern). Det som framkommer om kandidaten och hur kampanjen agerar gentemot henne, HRC i korthet, sammanfattas på liknande sätt av flera bedömare. I en genomgång i New York Times tar man fasta på att det är oklart vad Clinton tycker och varför hon vill bli president – och i The Atlantic låter det:
”They capture a candidate, and a campaign, that seems in private exactly as cautious, calculating, and politically flexible as they appeared to be in public. The Clinton campaign underestimated and then fretted about rival candidate Bernie Sanders, worried about Joe Biden entering the primary race and Elizabeth Warren endorsing her opponent, plotted endlessly about managing Clinton’s image in the press, took advantage of its close ties to the Obama administration and the hierarchy of the Democratic Party, and took public positions to the left of comments Clinton herself made during private paid speeches to Wall Street firms.”
o
Så, vem är det som hackat Podestas konto? Inga belägg finns men misstankarna riktas mot Moskva. John Podesta skickade ut en kommuniké på onsdagen:

”It is now clear that the illegal hack of my personal email account was – just like the other recent, election-related hacks – the work of the Russian government. This level of meddling by a foreign power can only be aimed at boosting Donald Trump and should send chills down the spine of all Americans, regardless of political party. Despite receiving an intelligence briefing on the Russians’ role in masterminding these hacks, Donald Trump continues to side with the Russians by publicly denying their involvement and even cheering on further intrusions. Worst of all, the growing number of links between Trump’s associates, Wikileaks and the Russian government raises troubling questions about the possibility that Trump’s allies had advance knowledge of the release of these illegally obtained emails. I intend to continue cooperating with the FBI investigation of these illegal hacks, and expect that federal investigators will follow the evidence in this case whether it leads – from Moscow to, potentially, back here in the United States.”

Donald Trump har fått hård kritik för sitt bagatelliserande av cyberhotet, bl.a. med sitt prat om att det kan vara någon ”tjockis som sitter hemma i sängen”. CNN lade nyligen ut denna rapport. Som presidentkandidat får Trump ta del av de topphemliga säkerhetsbriefingarna och källor i flera medier, som NBC, här, uppger att Trump för länge sedan informerades om anklagelserna mot Ryssland. Hittills kontrar ryska representanter med att demokrater och andra försöker piska upp anti-ryska stämningar.

Trump försöker exploatera det hela med nya ”skurkaktiga Hillary”-utfall men medierna har fulllt upp med att följa krisen i GOP och livesända från hans möten och jaga supportrar i t-shirtar med texten Bill Clinton Rapist.
En reporter på radions NPR vaskar fram en del nytt (det som var känt tidigare: att Clinton svängde om frihandeln, att hon hade ett privat och ett offentligt ansikte), däribland kontakterna mellan kampanjen och justitiedepartementet om epost-utredningen och nedlåtande kommentarer om katoliker och väckelsekristna. Läs här.
KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost