För en breddad analys av amerikansk politik

Bush-klanen gör det igen

Donald Trump och Hillary i het ordväxling I tv-debatten i St. Louis.

Donald Trump och Hillary Clinton i en het ordväxling under tv-debatten i St. Louis.

Jag har länge tyckt om att lyssna på debatterna i det brittiska underhuset. De präglas av att ledamöterna nästan alltid anstränger sig för att vara respektfulla gentemot varandra samtidigt som de kan vara mycket skarpa i sak. Alla anföranden inleds med att talaren refererar till sin motståndare som ”the right honourable gentleman/lady”, varpå följer en stenhård polemik som inte sällan sågar opponentens argument jäms med fotknölarna.

I den andra tv-debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump i St. Louis fanns inte ett uns av respekt eller hövlighet mellan kontrahenterna, bara frän polemik och försök att försätta motparten i trångmål. De ville inte ens ta varandra i hand innan debatten började. Värst var som vanligt Trump, som efter den senaste skandalen med den kvinnoförnedrande videon beslutat sig för att han inte har något att förlora på att ta ner debatten till kloaknivå. Jag har aldrig sett en direktsänd tv-debatt på den här nivån där den ena deltagaren öppet kallar sin motståndare för ”djävulen” och lovar att sätta henne i fängelse om han blir president (”You would be in jail”). Detta är, som Will Wilkinson vid The Niskanen Center skrev efter debatten, ”diktatorsspråk” som vittnar om ett förakt för den liberala demokratin. Värst av allt, skriver Wilkinson, är att uttalandet följdes av applåder. ”It’s no longer assured”, slutar han, ”that you automatically lose a presidential debate in which you promise to jail your political rival.” Det säger åtskilligt om det polariserade klimatet i dagens USA, och hur svårt det kommer att bli för segraren att ena nationen efter valet.

Bush-klanen får sina fiender på fall

Trump har gång på gång kommit igen efter en mängd förolämpande uttalanden, men mycket talar för att han får svårt att hämta sig från den avslöjande video från 2005 som Washington Post publicerade i fredags, och där Trump bland annat skröt med att han kan göra vad han vill med kvinnor på grund av sin kändisstatus. På bandet talar han med Billy Bush, som hörs delta i ordväxlingen och gotta sig åt Trumps förlöpningar. Bush är kusin till George W. och Jeb Bush, och en av programledarna för NBC:s Today Show (en position som han nu avstängts från). Det vore höjden av ironi om just en medlem av Bushfamiljen skulle medverka till att torpedera Trumps kandidatur. Jeb Bush var som bekant en av Trumps starkaste kritiker under primärvalen, och en av de republikaner som tidigast klargjorde att han inte tänkte rösta på honom.

Incidenten får mig att tänka på demokraternas partikonvent 1988, då Ann Richards, sedermera Texasguvernör, höll ett bejublat tal som skarpt kritiserade – och i vissa avseenden förlöjligade – dåvarande presidenten George H.W. Bush. ”Poor George”, utbrast Richards i en passage som drev med Bushs oförmåga att leva sig in i vanliga amerikaners situation, ”he can’t help it – he was born with a silver foot in his mouth!” Talet fick pappa Bush att gå i taket, och Ann Richards blev genast en fiende i Bushlägret.

Ann Richards, guvernör i Texas 1991-95, här på demokraternas konvent 1988.

Ann Richards, guvernör i Texas 1991-95, här på demokraternas konvent 1988.

Sex år senare fick familjen sin revansch när George W. besegrade Richards i guvernörsvalet i Texas, det första steget på hans väg mot Vita huset. Underskatta aldrig Bush-klanens förmåga att so oder so komma åt sina politiska rivaler.

Erik Åsard

Dela denna bloggpost

4 kommentarer

 1. Stig-Åke P.

  När man låser och ser all denna bedrövliga kampanj, som är den värsta man har upplevt, så finns det en sak som får mig att känna bedrövelse. Och det är känslan av att detta kommer att fortsätta även efter valet. Det har skapats så mycken hat att detta kommer att fortsätta många år framöver. Trump kommer även i fortsättningen skapa rubriker om sitt hat mot Clinton. Detta kommer att förlama såväl inrikespolitiken som utrikespolitiken. Så jag passar på att införa ett nytt ord om amerikansk politik som visar framtiden. Cirkuspolitik!

  • Erik Åsard

   Ja, kampanjen är bedrövlig på många sätt och man kan frukta att den leder till fortsatt polarisering och hårda ord även efter valdagen. Den stora frågan är hur Trump kommer att agera efter ett ev. nederlag (om det nu går så), kommer han att acceptera resultatet eller sätta det ifråga? Hans uttalanden hittills tyder snarast på det senare, men samtidigt kommer han att vara betydligt mindre effektiv som agitator om han skulle förlora (mot en kvinna dessutom), och mediernas intresse för att bevaka honom kommer då sannolikt att minska.

   • Stig-Åke P.

    Agitator, är han verkligen det? En agitator talar sig varm om en sak som han eller hon tror på. Jag kallar inte Trump för en agitator, för mig är han en uppviglare som försöker få igång sin publik med sina evinnerliga tjat om Hillary Clinton, och som direkt lockar hans supportrar till att svara ”hon ska i fängelse”. Detta är med avsky som man läser och ser detta. Var finns politiken? Var finns visionerna? Var finns frågorna som borde ställas? Till sist, hur är det ens möjligt (och tillåtet) att ett parti får eller kan ta fram en clown som ska/vill styra en supermakt? Har försökt men hittar det inte på nätet. Vem eller vilka är Trumps sympatisörer? Låg- eller högutbildade? Stadsbor eller bor dom på landet? Om du hittar en länk får du gärna länka den.

    • Erik Åsard

     Agitator betyder enligt ordboken ”uppviglare, orosstiftare, hetsare, bråkmakare, propagandist, demagog”, ord som passar väl in på Trump. Visst kan man sätta andra beteckningar på honom också, lögnare t ex. Men ett ord som man INTE ska använda om honom är ”clown” – då bagatelliserar eller trivialiserar man honom, och det är livsfarligt. Jag skrev om det i ett tidigare blogginägg med rubriken ”Donald Trump, demokratin och världsfreden”, sökbart på bloggen. En bra genomgång av Trumps väljarstöd görs av Ryan Lizza i The New Yorker, googla Ryan Lizza+Trump voters.

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑