Donald Trump i videouttalande - mer av ursäkt än första försöket några timmar tidigare.

Donald Trump i videouttalande – mer av ursäkt än första försöket några timmar tidigare.

WASHINGTON A-l-l-a har väl vid det här laget hört den republikanske presidentkandidaten Donald Trumps obsceniteter om vad man kan göra med kvinnor om man är tv-stjärna.

En del av oss minns fortfarande de – fåfänga – försöken vid konventet i somras att ta till reglerna i republikanska partiet för att stoppa nomineringen av Trump. I helgen lär det vara fler som knappar fram Rules of the Republican Party. Närmare bestämt Regel nr 9 där partifunktionärerna i RNC ges rätten att fylla ”vakanser som må uppstå till följd av dödsfall, avhopp eller annan anledning”.

Donald Trump trädde fram via video vid midnatt natten till lördagen med att ”han är en bättre människa” än vad det låtit som (Washington Posts scoop om vad som skedde före en tv-inspelning 2005 här). På lördagen fastslog han i intervjuer med bl.a. Wall Street Journal att det är ”zero chance I’ll quit” och att ”the support I get is unbelievable”.

För många, men ovisst hur många, var detta droppen och bevisade slutgiltigt att Trump inte är värdig presidentskapet. Talmannen Paul Ryan, som spjärnade emot Trump i det längsta, meddelade att han blivit ”illamående” och en skara republikaner drog tillbaka sitt stöd och krävde att Trump hoppar av, läs vad de säger här.

o

Det har hänt en gång i modern tid att ett av toppnamnen på valsedeln fick bytas ut. Det var 1972 när den demokratiske vicepresidentkandidaten Tom Eagleton tvingades lämna racet efter avslöjanden om mentalsjukdom. Elaine Kamarck på Brookings Institution gick nyligen igenom procedurerna i bägge partierna i denna artikel. Någon bestämmelse om att frånta en kandidat nomineringen finns inte, noterar hon, men om någon skulle falla ifrån blir det partifunktionärer som avgör vem som ska ersätta kandidaten. RNC består av tre representanter från varje delstat och de kan antingen bestämma om ersättare själva eller kalla till ett nytt konvent.

Hittills har partiets högst uppsatta representanter (Ryan, senatsledaren Mitch McConnell, RNC-ordföranden Reince Priebus) varit obenägna att försöka övertala Trump att avstå från politikerkarriären, vilket kommer att kritiseras ännu hårdare efter den valförlust som just nu ter sig högst sannolik. Det finns ingen som helst anledning att inte tro att Trump står fast vid löftet att stanna kvar – han hatar att förlora och att döma av uppgifter inifrån kampanjen ogillar han kritik och lyssnar sällan till råd, utom från innersta familjekretsen.

Smått klassiskt omslag redan.

Smått klassiskt omslag redan.

Om nu kraven tilltar på att Trump måste försvinna är ett problem att röstandet redan pågår i många delstater. Ett annat är att det är för sent att trycka upp nya valsedlar på sina håll.

Återstår då det s.k. elektorskollegiet eller den grupp som egentligen väljer president i början av december. Ben Ginsberg, som tillsammans med Kamarck är en av experterna på detta, anmärkte i WallStreet Journal att många delstater har lagar om elektorerna måste följa det faktiska valresultatet – och om nu folk redan röstat på Trump går det inte att ta tillbaka det.

o

Ursäkterna från Trump, vicepresidentkandidaten Mike Pence och diverse representanter för kampanjen är svaga: elva år sedan, valet gäller inte ny söndagsskollärare, Bill Clinton har sagt ännu värre saker och Hillary Clinton orkestrerade avpolletteringen av kvinnor som uppgav att de haft affärer med hennes man.

Det spekuleras nu mycket i hur inbitna Trumpväljarna reagerar. Personligen har jag svårt att tro att de jublar och klappar händerna när de hör sin kandidat beskriva hur han, då 59 år gammal, ganska nygift med gravid hustru, mitt på blanka dagen, gick till attack mot kvinnor. Men, för dem har ledstjärnan varit att de vill ha en handlingskraftig typ – och inte till något pris Hillary Clinton.

Nu ska understrykas att Trump hade problem redan förut med sviktande stöd i flera väljargrupper, inte bara kvinnor, utan även i gruppen ”independents” som inte bestämt sig än. Söndagskvällens debatt skulle bli hans comeback…

Vicepresidentkandidaten Mike Pence, som föreslås som ny kandidat, utfärdade för sin del en kommuniké om att han tog illa vid sig av uttalandena. Han tillade att han ber för Trumps familj och ser fram mot Trumps ”möjlighet att visa vad som ryms i hans hjärta när han träder fram inför nationen i morgon kväll”.

o

Trump roade sig med att tweeta:

Just då hade bara 13540 av Trumps 12,2 miljoner följare retweetat detta. Medan 45000 av förre republikanske presidentkandidaten Mitt Romneys 1,8 miljoner följare skickat detta vidare:

o

Trump lyckades, återigen får man konstatera, att överskugga något som annars skulle bli bekymmersamt för Hillary Clinton (och göra Bernie Sanders-väljare arga). Wikileaks (mer här, bl a länk till Washington Examiner) läckte utdrag ur hennes välbetalda framträdanden på Wall Street. Där framgår att hon är för ökad frihandel, att hon medger att hon med sin nuvarande livsstil befinner sig långt från vanliga medelklassamerikaner och att hon tycker att det är ibland nödvändigt att inta två olika åsikter, en i det privata och en i det offentliga.

Å andra sidan ger hon uttryck för det som så många känner:

”…I do think there is a growing sense of anxiety and even anger in the country over the feeling that the game is rigged. And I never had that feeling when I was growing up. Never. I mean, were there really rich people, of course there were. My father loved to complain about big business and big government, but we had a solid middle class upbringing. We had good public schools. We had accessible health care. We had our little, you know, one-family house that, you know, he saved up his money, didn’t believe in mortgages. So I lived that.

o

En påminnelse – i min lilla bok USA-politik i fickformat finns uppgifter om partierna, RNC, DNC, elektorskollegiet m.m.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost