Lite varstans i USA ställs den uppfordrande frågan om folk registrerat sig i röstlängden än.

Lite varstans i USA ställs den uppfordrande frågan om folk registrerat sig i röstlängden än.

WASHINGTON Det är oktober, valet närmar sig och det börjar bli knappt om tid för att hinna röstregistrera sig i en del delstater – och i en del har röstandet redan inletts.

Bland de givna vinklarna i dessa dagar återfinns oktoberöverraskningen eller att något oväntat inträffar under oktober månad som kan påverka valutgången.

Det är ingen brist tänkbara sådana: fler läckor från Wikileaks eller andra hackare, nya frågetecken kring någon av kandidaternas hälsa, styrkta misstankar om cyberattacker mot valmaskineriet, skandaler i respektive familjestiftelse och, Gud förbjude, en terroristattack.

Första oktoberdagen bjöd förvisso på en överraskning: tre sidor ur Donald Trumps deklarationer som en okänd person postat i brev till New York Times. Det framgick att han 1995 förlorade nästan 1 miljard dollar och att det kan ha medfört att han med hjälp av förlustavdrag slapp undan federal skatt i 18 år. Inte olagligt, men lät inte så imponerande av den som gått till val på att sköta USA som en business. Mest graverande var surrogaten Rudy Giulianis och Chris Christies försvar om att Trump är ett ”geni” som undvikit skatt, något som för majoriteten av amerikanerna måste te sig stötande.

o

Ekonomin har inte direkt dominerat valrörelsen men just där återfinns flera osäkerhetsfaktorer, t.ex. svajigheten i tyska Deutsche Bank. Andra bankaktier föll i förra veckan eftersom det anses föreligga globala ”smittorisker”, dock inte i storleksordningen 2008. Läs mer här, även om arbetslösheten, från CNBC.
En ”October surprise” kan vara planerad eller planterad och själva begreppet har använts ända sedan 1950-talet. Särskilt aktuellt var det 1980 när den republikanske utmanaren Ronald Reagan och hans kampanj var beredda på att den sittande presidenten Jimmy Carter skulle få möjligheten att i sista stund meddela att gisslan i Iran friats. Så skedde som bekant inte.
På senare år kan man kanske säga att oktoberöverraskningsungar dykt upp, t.ex. uppgifterna år 2000 om att George W. Bush åkt fast för rattfylleri och avslöjandena 2008 om att en släkting till Barack Obama uppehöll sig i USA utan papper.
Rent historiskt (se genomgång här, från CNN) brukar inte oktoberöverraskningar ge något utslag på valdagen. Men det är ju inte många gamla sanningar som stämt in i denna omgång, så vem vet…
o
I övrigt kan sägas att Donald Trump haft en riktigt dålig vecka, allt sedan måndagskvällens debatt. Där tydliggjordes hur enkelt det är att få honom att känna sig oförrättad – och som nu ledde till den famösa gryningstweeten om en f.d. Miss Universums ”sexvideo”. Men han verkar vara på väg att resa sig igen, i denna intervju med New York Times sa han om Clinton ”Hon är elak, men jag kan vara elakare än hon någonsin kan bli”. Tidningens prognos tyder just nu på 76 procents chans för Clinton att vinna, vilket är något högre än för några dagar sedan.
o
Detaljer om regler för val, bl.a. om brevröstning, i de olika delstaterna återfinns på sajten ncsl.org, tillhörande National Conference of State Legislatures, länk här.
KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost