Det finns väljare som tycker att Hillary Clintons omdöme, "deplorables" eller "bedrövliga", är något att vara stolt över.

Det finns väljare som tycker att Hillary Clintons omdöme, ”deplorables” eller ”bedrövliga”, är något att vara stolt över. Foto: Curtis Compton, Atlanta Journal-Constitution

WASHINGTON En bekännelse i epost-lådan:

”Omprövar mitt motstånd mot Trump.”

Avsändare är den konservative kommentatorn Erick Erickson som varit stenhård motståndare till Donald Trump. Efter en del våndor har han nu kommit fram till att opinionsmätningarna visar att Donald Trump kan vinna. ”Trots allt, betraktar jag Hillary Clintons kandidatur som oamerikansk” skriver Erickson.

Han är inte ensam. Motståndet mot Trump blir allt svagare. Sanningen att säga smälte det ju bort gradvis och återfanns främst i republikanska etablissemanget.

Det faktum att Trump accepteras mer och mer som en normal kandidat torde oroa Clinton-kampanjen. Likaså Ericksons argument – att stoppa en Madam President Clinton är så viktigt att man måste rösta på Trump.

P.S. Fredag – häpnadsväckande besked från Texassenatorn Ted Cruz, som höll ut i det längsta primärvalen, att han tänker rösta på mannen som kallade honom ”lyin’ Ted”, beskyllde hans far för att vara vara delaktig i mordet på JFK och kritiserade hans frus utseende. Inte konstigt, kanske, att folk är sura på politiker.

Det har, i mina ögon, framstått som osannolikt att republikaner som öst galla över Clinton-Clinton-Obama-Pelosi-Reid etc. i åratal plötsligt skulle lägga sin röst på Hillary Clinton. Kanske stanna hemma, ja, eller avstå från översta rutan på valsedeln, men inte att gå över till fienden.

Vi har ju skojat här på bloggen om pest eller kolera. Att väljarna tänker i sådana banor framgår av en färsk studie från Pew Research Center (länk här). En tredjedel av Trumpanhängarna anger att de stöttar honom i protest mot Hillary Clinton; och bland hennes stödtrupper är det 32 procent som stöttar henne för att slippa honom. För Clintonsupportrarna väger en annan faktor lika tungt, 32 procent anger nämligen hennes erfarenhet som ett plus. 27 procent av Trumpväljarna lyfter fram hans outsiderstatus och 26 procent hans förslag. Bland kommentarerna från de utfrågade (4 538 personer) drar Pew fram:

”Han är inte karriärpolitiker, och han står inte i skuld till någon politiker, han har mer erfarenhet från verkligheten än någon politiker.”

– 43-årig man som stöttar Trump

”Hon är en ärrad veteran som kan få saker uträttade.”

– 78-årig kvinna som stöttar Clinton

o

Efter förra veckans dramatik kring Trumps korta ”birther”-uttalande om att Barack Obama faktiskt är född i USA var det många som sa att folk inte kommer att glömma hans roll i denna rasistsoppa. Men det hela drunknade rätt snabbt i – förutom explosionerna i New Jersey och New York, samt upploppen i North Carolina – flödet från Trump. Senast om varför Clinton tar ledigt från kampanjandet. Hon kanske behöver sova, tyckte han i en tweet som återgavs överallt. Clinton har förberett sig för den första debatten på måndag kväll. Något han inte tänker göra eftersom det finns risk att förbereda sig för mycket.

o

Ur Erick Ericksons inlägg på sajten theresurgent.com:

”I realize saying Hillary Clinton’s candidacy is, in my view, “anti-American” offends some or comes off as hyperbolic, but I think her candidacy is fundamentally anathema to and is fundamentally in opposition to basic, historic American values. I believe the founders of this country recognized individual liberty as negative liberty. It was not what individuals could do if government helped them that made this country great. Rather, it was what individuals could do if government left them alone.

Hillary Clinton’s vision of a leviathan nanny state runs counter to those ideals. She would expand the government, engage the government in social experimentation, and she would advance the agenda of the sexual revolution against the church. I am under no delusions. With Clinton as President, the church in this country will be in for a difficult time, besieged from the outside. The forces of Mordor will be fully on the march.

With Hillary Clinton, the Supreme Court will fall into the hands of the left for a generation at least. The devastation to our social fabric will know no end. Trading in the idea of negative liberty, Clinton and a left-wing Supreme Court will pursue expansionist federal policies and concepts of positive liberty that advance the individual prurient interests of deviants against the church in ways the founders would not have anticipated and no rational person would think wise. But Clinton as President will mean the insane have taken over the asylum.”

Karin Henriksson

Dela denna bloggpost