Rudy Giuliani håller ett flammande tal på republikanernas partikonvent.

Rudy Giuliani i sitt flammande tal på republikanernas partikonvent.

I ett tidigare inlägg beskrev jag hur Donald Trumps anhängare tvingas använda genant svaga argument när de ska kommentera och förklara kandidatens alla bisarra utspel. Trumps försvarare i offentligheten tillhör inte A-laget, för att uttrycka det försiktigt. Flera av dem var tidigare helt okända men får genom denna valkampanj sina femton minuter av medial berömmelse, så t ex den svarte pastorn Mark Burns som efter kontroll nyligen visade sig ha förfalskat sin cv på nätet. Inte precis det slags talesperson som en seriös kandidat önskar sig.

Trumps mest kände Explainer-in-Chief är Rudy Giuliani, New Yorks tidigare borgmästare och republikansk presidentkandidat 2008. Giuliani fick hjältestatus efter 11 sepember-attackerna 2001 och utsågs av tidskriften Time till årets person. Men sedan dess har det gått brant utför för honom. Giulianis framträdande på republikanernas konvent i Cleveland i somras, då han gestikulerade vilt och högljutt tog heder och ära av Hillary Clinton, fick seriösa kommentatorer att fråga sig hur det står till med honom.

Rudy Giuliani möter Chris Matthews

Det finns inget uttalande av Trump – ingen lögn, förlöpning eller felsägning – som Giuliani inte försöker mildra eller bortförklara. Ibland går han längre än Trump, som i en het utfrågning härförleden i tv-programmet Hardball med Chris Matthews. En av frågorna gällde Vladimir Putins beröm av Trumps ledaregenskaper, vilket fått Trump att i sin tur prisa Putin som en vida bättre ledare än president Obama. Giuliani var påfallande ovillig att tala om Trumps naiva syn på Putin, en syn som går helt på tvärs med den som republikaner i allmänhet har, och kritiserade i stället Clinton och Obama för att vara svaga förhandlare i den internationella politiken. Om man får tro Giuliani betraktar Putin Clinton och Obama som småbarn som han lätt kan ”push… around the world”. Trump däremot är av annat, mer manligt virke – Putin ”will not be able to push Donald Trump around the world. Believe me.”

”Believe me” avslutar ofta Trumps påståendesatser, en vana som Giuliani nu tillägnat sig. (Kommentar: den som behöver säga ”tro på mig” finns det ingen anledning att tro på.) Chris Matthews tog också upp frågan om var Obama föddes och noterade att Trumps vicepresidentkandidat Mike Pence nyligen sagt att han tror att det var i USA, och att Obama därmed är en legitim president. Trump är en av dem som länge hävdat motsatsen, i ett oblygt försök att delegitimera Obama. Giuliani visste berätta att Trump nu ändrat sig och att han bekräftat att Obama föddes i USA. Det ska ha skett för två eller tre år sedan, men det är falskt och ännu ett försök av Giuliani att släta över en pinsamhet.

Vad som hände var att presidenten sent omsider lät publicera sin födelseattest från Hawaii och att Trump därefter inte velat uttala sig om frågan. Det finns inget uttalande av Trump där han uttryckligen tar tillbaka sin tidigare ståndpunkt. Giuliani påstod också att ”Clintons kampanj” anklagat Obama för att vara född utomlands, utan att kunna nämna vem som ska ha sagt det eller när. Ännu en lögnaktig uppgift, således. Här använde han samma taktik som sin läromästare och tog till vaga påståenden och rena lögner för att klara sig ur en svår diskussion.

Personifierar Hillaryhatet

Vad driver Giuliani, förutom en önskan att vara kvar i rampljuset? Ett närmast virulent hat gentemot Hillary Clinton. Kanske finns ursprunget till hatet i senatskampanjen i New York 2000, då Clinton och Giuliani inledningsvis konkurrerade om platsen. Det blev en hård och smutsig valkampanj, helt i linje med klassisk New York-tradition. Giuliani hade varit borgmästare sedan 1993 men vintern 2000, då valrörelsen pågick som bäst, var hans popularitetssiffror i dalande och de störtdök efter att en ung svart man sköts till döds av en polis. Giuliani försvarade polisens agerande och menade att den skjutnes bakgrund och tidigare beteende hade bidragit till hans död. Fördömanden och protester haglade mot borgmästaren från alla håll, och en opinionsmätning efteråt visade att hans stöd bland de svarta i staden New York uppgick till noll (0) procent, en siffra som Trump tangerade i somras i delstaterna Ohio och Pennsylvania.

I maj 2000 hoppade Giuliani av kampanjen, officiellt för att han genomgick behandling för prostatacancer. Kanske kan man se Giulianis agerande och aktiva roll i Trumps valkampanj som återbetalning för den inställda senatskampanjen mot Clinton (som senare vann valet mot en annan republikan, Rick Lazio).

Giuliani fick beröm, även från demokrater och oberoende, för sitt sätt att hantera den svåra situationen i New York efter terroristattackerna 2001. Med sitt uppträdande i årets valrörelse riskerar han att svårt solka sitt eftermäle.

Erik Åsard

PS. Knappt hade ovanstående inlägg publicerats förrän nyheten kom om att Donald Trump långt om länge uttalat sig om var president Obama föddes. I ett valtal i Washington idag fredag (16/9) sade han kortfattat, och utan att be om ursäkt för tidigare falsarier: ”Barack Obama was born in the United States, period.” I samma andetag upprepade han en annan lögn som han och kampanjen länge förfäktat, nämligen att ”Hillary Clinton started the ’birther’ controversy”, därmed bekräftande att han är oförmögen att hålla ett tal utan att ljuga och smäda andra. Om Trump trodde att frågan därmed var avklarad tar han sannolikt grovt miste.

Dela denna bloggpost