För en breddad analys av amerikansk politik

Inte pappaledigt hos Trump

38523e6700000578-0-image-a-30_1473813358748

– Det här ska bli första barnet som gynnas! lovade Donald Trump om sitt nya förslag. Foto: AP

WASHINGTON Det kan inte kallas annat än slaget om kvinnorösterna. Donald Trump överraskar med ett förslag om barnledigt och subventionerad barnpassning för att övertrumfa Hillary Clinton.

Men samtidigt visar Trump återigen att han bryter med det republikanska partiets ideologi. Det han föreslår är inget mindre än en ny massiv transferering eller social ingenjörskonst om man så vill.

Det var Trumps dotter Ivanka som presenterade förslaget om sex veckors betald mammaledighet och skatterabatter för barnpassning. I Hillary Clintons valplattform finns krav på tre månaders betald föräldraledighet och rätt till tre månaders sjukledighet, här

I en mätning för ett par veckor sedan (ABC/Washington Post) framgick att Hillary Clinton behåller ett rejält försprång bland kvinnor som uppger att de troligen kommer att rösta, men också att gapet krympt under sommaren.
Fler kvinnor än män röstar i amerikanska val och fler sympatiserar med demokraterna än med republikanerna. Äldre vita republikanska kvinnor förblir en viktig grupp och där tros Trump kunna locka över dem på sin sida trots att de ogillat hans uppträdande.
Läs op-ed-artikeln av Ivanka Trump i onsdagens Wall Street Journal här. Bortsett från att det handlar om ”working mothers” och ”maternity leave”, inte ”paternity leave”, var oppositionen snabb med invändningar om att förslaget gynnar höginkomsttagare och att Trump inte förklarat hur han ska finansiera reformen.
o
Det senaste riktigt omvälvande på det familjepolitiska området klubbades 1993 när presidenten hette Bill Clinton. Den lagen, FMLA, Family and Medical Leave Act, ger rätt till tre månaders obetald ledighet vid adoption eller vård av barn eller anhöriga. Några arbetsgivare, särskilt i it-sektorn, har infört egna förmåner i väntan på beslut på federal nivå.
Att en republikansk kandidat utlovar denna typ av trygghetslöften strider radikalt mot GOP-filosofin om att staten ska hålla sig borta från privatlivet. Å andra sidan har andelen förvärvsarbetande kvinnor ökat i USA och krav på att landet ska införa samma typ av förmåner som i övriga industriländer har ökat.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost

1 kommentar

  1. Carl Olofsson

    Få i det politiskt korrekta sverige har förstått vad valet handlar om. Varför Alex Jones gått från 20 miljoner till 35 miljoner lyssnare i veckan, snart större än alla de stora TV drakarna. Varför Drudge nu är näst störst i USA och Breitbart slår nya rekord varje vecka. Varför Trump kan hålla hur många rallyn som helst, bara lokalerna sätter gränser.

    Är det för att Hillary förknippas med enorm korruption (pay for play) även på statsnivå? Är det för Hillary förknippas med sjukdom? Är det för Hillary deletat email på ett sätt som bara maffian använder extremt dyr ” bleaching”, eller slagit sönder 13 mobiler med hammare. Är det för H:s misslyckade tjänst, som Libyen?

    Nej det är inte detta valet handlar om. Det är något mycket större. Jag råder er att i en månad lyssna på alternativ media, (se, läs och lyssna på allt), så kommer ni glasklart förstå vad valet handlar om. Ni kommer inte hålla med men ni kommer förstå det ni inte förstår nu (svensk media saknar helt korrekt analys, ingen förstår vad som händer).

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑