Hillary Clinton vinkar efter att ha lämnat sin dotters bostad dit hon begav sig efter att ha nära nog kollapsat på söndagen. Foto: Eric Theyer, New York Times

Hillary Clinton vinkar efter att ha lämnat sin dotters bostad dit hon begav sig efter att ha nära nog kollapsat på söndagen. Foto: Eric Theyer, New York Times

WASHINGTON Kardinalregeln i krishantering i näringslivet lyder: Gå ut med sanningen med en gång. Oavsett hur mycket det tar emot.

Och, kardinalregeln i amerikansk politik lyder: mörkläggning är värre än själva händelsen. Alltid. Nästan oavsett vad det gäller.

Hillary Clinton har trots dyrköpta erfarenheter från Whitewater till epostservern ännu inte tagit till sig detta. Om hon hade gått ut och berättat om diagnosen lunginflammation redan i fredags skulle hon ha besparat sig och sina sympatisörer mycken vånda.

Men spekulationerna om hennes hälsa överskuggar det kontroversiella uttalandet om Trumpväljare som en ”bedrövlig” samling.

Kandidaternas ålder – Clinton blir 69 i oktober, Donald Trump fyllde 70 i juni – har hittills inte varit något särskilt framträdande debattämne i valrörelsen. Men detta ändrades efter söndagens video där Hillary Clinton tycks svimma efter att hastigt ha lämnat 11 september-ceremonin vid Ground Zero i New York.

Krav på att presidentkandidater ska offentliggöra uppgifter om sin medicinska historia restes 1980 när Ronald Regan, 69, var den äldste någonsin som ställt upp. Det fanns just inget att anmärka om Reagan som varit badvakt som ung, ridit i hela sitt liv och vinnlagt sig om vikt och motion.

Men skotten som nästan träffade hjärtat i mars 1981 tärde på honom och han var inte riktigt sig själv efteråt. Alzheimerdiagnosen kom först efter det han lämnat Vita huset (mer detaljer i min biografi Reagan: En kontroversiell ikon).

De som gick längst var sedan Bob Dole, 72 valåret 1996, och John McCain, 73 valåret 2008, med omfattande dokumentation om skadorna de fått i andra världskriget respektive Vietnamkriget. Barack Obama, född 1961, var rätt återhållsam och detsamma gällde Mitt Romney, född 1947, före valet 2012. Hillary Clinton har själv talat om sina sjukdomssymptom i intervjuer och en läkare offentliggjorde mer detaljer rörande en allvarlig hjärnskakning och blodproppar i benet, samt att hon tar blodförtunnande medel och sköldkörtelhormon.

Donald Trump har hittills bara låtit sin läkare skicka ut ett brev med påståendet att han skulle vara den friskaste personen någonsin som valts till president. Trump själv uppgav på måndagsmorgonen att han genomgått en omfattande hälsoundersökning och ska meddela resultatet inom kort. Han dricker inte alkohol men äter gärna snabbmat och uppgifter finns om att han tar kolesterolsänkande medicin.

Om Clinton sa Trump att han hoppas att hon tillfrisknar snart men antydde också hotfullt att det kan komma upp i kampanjen. Han har dundrat i veckor att hon inte har ”den energi och uthållighet som krävs” och det parallellt med spekulationer som jäst i konservativa medier om Clintons envisa hosta.

Sajten Drudge Report förslösar inte detta tillfälle, som synes. Bland rubrikerna finns: Vi hade rätt.

Sajten Drudge Report förslösar inte detta tillfälle, som synes. Bland rubrikerna finns: Det var ju det vi sa.

– Hillary Clinton har lunginflammation, vilket i princip är en allvarlig förkylning. Det är ofattbart att vi pratar om detta, lät standardförsvaret från Clinton-kampanjen som lär få fler frågor om beskedet att det var ”värmeslag” och varför det dröjde flera timmar innan de tillkännagav uppgifterna om lunginflammation. Det vill säga samma mönster som så ofta, att Hillary Clinton helst inte vill säga något alls och nu motsäger förra veckans löfte om mer öppenhet.

Läs Clintons läkares brev från 2015: letter-pdf-hillary-clinton-health

o

Om man tittar tillbaka i historien finns det skäl till krav på öppenhet. Franklin D. Roosevelt förlamades när han drabbades av polio vid 39 års ålder. Valhösten 1944 var han synligt märkt av hjärt- och kärlsjukdom och avled våren 1945. John F. Kennedy hade visserligen en ryggskada han ådragit sig i andra världskriget men diagnosen Addisons sjukdom, med tung medicinering, var inte känd förrän efteråt. I båda de här fallen hölls allmänheten ovetande om hur allvarligt presidenternas tillstånd egentligen var.

o

Så, till vad Clinton sa på en fund raiser:

– You know, just to be grossly generalistic, you could put half of Trump’s supporters into what I call the basket of deplorables. Right? The racist, sexist, homophobic, xenophobic, Islamaphobic — you name it. And unfortunately there are people like that. And he has lifted them up. He has given voice to their websites that used to only have 11,000 people, now have 11 million. He tweets and retweets offensive, hateful, mean-spirited rhetoric. Now some of those folks, they are irredeemable. But thankfully they are not America.

o

Olyckligt på många plan, t.ex. att förolämpa väljare och att själv förfalla till samma beteende som motståndaren. Det är möjligt att repliken skulle ha hamnat i glömska även utan sjukdomsdiagnosen, eftersom den är något av en repris från 2008 (Obamas tal om folk som klänger sig fast vid vapen och religionen) och 2012 (Romney som avskrev 47 procent som inte skulle rösta republikanskt i alla fall).

Sammantaget kommer hälsan och ”deplorable”-uttalandet att bidra till mer nervositet i demokratiska led där man redan undrat ett tag varför Hillary Clinton inte drar ifrån Trump en gång för alla.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost