31363548-sf_

Republikanen David Jolly från Florida tog med en burk mygglarver till representanthusets plenisal för att understryka farorna med zikaviruset.

WASHINGTON Det är inte utan att man är nära att brista ut i ett They’re baaacckkk! Kongressledamöterna har återvänt till Washington efter ett sommaruppehåll som varade i rekordlånga sju veckor.

Ett skäl till den långa pausen är att det är valår, men listan på akuta ärenden är lång och toppas av överläggningar inför budgetårets slut den 30 september och pengar till kampen mot zikaviruset.

Och över kupolen vilar en skugga – kandidaten Donald Trump. Ingen kan med säkerhet förutspå om han kommer att kosta sitt parti, GOP, majoriteten nästa period 2017-2019.

Det kanske är tur för kongresspolitikerna att presidentvalrörelsen rullar för fullt, för korvstoppningen är som vanligt inte särskilt vacker att beskåda. Ledamöterna kan inte enas om finansieringen av zikabekämpningen i, i synnerhet, Florida, trots att en majoritet för en insats troligen föreligger. De har dessutom bara en knapp månad på sig eftersom de beviljat sig själva en ny ledighet för att kampanja hemma i distrikten.

I värsta fall hotar en ”government shutdown” om inte en CR, som det heter på kongressens fikonspråk, kan antas. En sådan ”continuing resolution” gör det möjligt att fortsätta de löpande anslagen till förvaltningen. Republikanerna driver på för en påfyllning i sex månader framåt, medan demokraterna tycker att man bör göra ett nytt försök att klubba en budget efter valet. De förstnämnda är f.ö. piggare på att sätta igång en riksrättsprocess mot chefen för IRS efter de gamla anklagelserna om att skatteverket prickat in konservativa grupper. President Barack Obama har varit försiktig med vetopennan men uppges vara redo att säga nej till förslag om försvarsanslagen. Enligt ett hemligt papper som utarbetats inom försvarshögkvarteret och som sajten Politico tagit del av anser Pentagonledningen att republikanerna tricksar med siffrorna för att det ska passa deras syften. Läs artikeln här.

Som om inte detta räckte jäser det – återigen – i det konservativa blocket i representanthuset. Enligt The Hill råder missnöje med talmannen Paul Ryan och hans prioriteringar som påstås vara identiska med den petade John Boehners. Läs den artikeln här.

o

Den moderna amerikanska konservativa rörelsen har förlorat en av sina förgrundsfigurer – Phyllis Schlafly som avled på måndagen i en ålder av 92 år.

Hennes första bok kom 1964 eller samma år som Ronald Reagan höll sitt berömda A Time for Choosing-tal. Den hette A Choice Not An Echo och handlade om kampen i det republikanska partiet mellan etablissemanget och den konservativa flygeln. Låter bekant, eller hur?

Hon är mest känd för att försvara kvinnors rätt att stanna hemma med barnen och för att i den andan kämpa emot förslaget till ett författningstillägg om jämställdhet mellan könen, Equal Rights Amendment. Detta och abortmotståndet gjorde henne till ett avskytt högerspöke bland liberala feminister.

Läs lika mångårige aktivisten Richard Viguerie om hennes betydelse här.

160907conservativecasefortrump

Schlafly var aktiv in i det sista, t.ex. vid partikonventet i juli, och står som huvudförfattare till nya The Conservative Case for Trump, alltså en utsaga som långt från alla likasinnade instämmer i. I förordet skriver hon:

”I know that some well-meaning conservatives find Trump puzzling or even offensive, but I trust that this book – the culmination, for me, of more than seventy years of active involvement in Republican politics – might help sway them… not only can Donald Trump beat Hillary Clinton in the general election, but that he could be the most conservative president we’ve had since Ronald Reagan. The stakes are unmistakably high. President Obama’s effort to fundamentally change America is on the brink of success – despite our having elected Republican majorities in both houses of Congress… What will Hillary Clinton do if elected president? She will take Obama’s transformation of America to the next level.”

Schlafly pekar på, liksom en del andra, att Trump gör partiet en tjänst genom att vända sig till amerikanska arbetare.

Begravningsgudstjänsten äger rum i St. Louis på lördagen och en minnesceremoni planeras i regi av hennes Eagle Forum nästa lördag.

 

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost