En Trumpdocka i ett fönster.

En Trumpdocka i ett fönster.

WASHINGTON Det börjar bli vardagsmat – med ”pundits” som rynkar pannorna när de än en gång konstaterat att Donald Trump bryter mot alla regler i amerikansk politik på högsta nivå.

Hillary Clinton har, som framgått, lärt sig en del av misstagen i det första försöket. Men Trump klampar på utan att lyssna till råd från folk som lett kampanjer förr och litar på sina egna instinkter.

Men just nu ser det ut som om teflonlagret inte håller längre: först var det maningen till ryssarna att leta rätt på de 30 000 mejlen som raderades ut från Clintons privata epostkonto; sedan var det ofattbart okänsliga grälet med makarna Khan som förlorat en son i Irak; och nu, senast att han  jämförde Clinton med djävulen.

De här händelserna, plus det stökiga konventet i Cleveland, bidrar till sjunkande opinionssiffror och i tisdagens Washington Post finns denna genomgång av de senaste mätningarna med rubriken ”Donald Trump kan vara på väg att tänka det otänkbara – han kanske förlorar”. Något som förklarar hans påståenden de senaste dagarna om att presidentvalet är riggat.

President Obama tog till orda igen på tisdagen med följande hårda uttalande:

-I think the Republican nominee is unfit to serve as president. I said so last week, and he keeps on proving it. The notion that he would attack a Gold Star family that had made such extraordinary sacrifices on behalf of our country, the fact that he doesn’t appear to have basic knowledge around critical issues in Europe, in the Middle East, in Asia means that he’s woefully unprepared to do this job.

Nedan en genomgång av Trumps oortodoxa beteende:

– överdriver (i många fall ljuger) i en helt annan utsträckning än politiker i allmänhet.
– sjösatte helt sonika sin kampanj och började flyga runt landet i sitt flygplan.
– dröjde in i det sista med att anställa experter och hyste in en minimal stab i sin skyskrapa på Fifth Avenue på Manhattan. Hillary Clinton har haft en stor personalstyrka i sitt kontor i Brooklyn länge. Hennes kampanj leds av veteranen John Podesta. Trump avskedade sin förste kontroversielle kampanjchef och knöt till sig kontroversielle, men mer erfarne, Paul Manafort.
– har lagt ut ovanligt lite pengar på tv-reklam som traditionellt spelar så stor roll i amerikanska valkampanjer på olika nivåer. Men det har förstås hjälpt att han fått så mycket gratispublicitet.
– ansvarar själv för budskapen, via mikrobloggen Twitter, flera gånger per dag, når på det viset 10,5 miljoner följare (en ökning från 8 i våras). Avstod i det längsta från ”data” som den alltmer sofistikerade väljarkartläggningen kallas, d.v.s. den taktik som i högsta grad bidrog till Barack Obamas valseger 2008.
– slipper förlita sig till s.k. surrogat eftersom han ställer upp flitigt i intervjuer, även detta flera gånger per dag ibland.
– ger sina vuxna barn inflytande över kampanjen. Det är naturligtvis inget nytt i amerikansk politik (läs: klanen Kennedy) men Donald jr, Ivanka och Eric har heller ingen tidigare politisk erfarenhet.
– verkar strunta i att förbereda sig för presidentämbetet genom att plugga på rapporter från expertgrupper och briefingböcker om vad som väntar i Vita huset.

gif.png
– tog till de vanliga knepen för att samla in kampanjmedel först helt nyligen, t.ex. mejlutskick med löfte om att matcha skänkt belopp. Har sagt att han kan finansiera sin egen kampanj, men det finns tvivel på att han har ett tillräckligt stort kassaflöde och om han verkligen vill avstå de summor det är fråga om. Granskningar visar att han hittills tjänat en hel del pengar på kampanjen, genom att t.ex. leasa sitt flygplan från sig själv.
– förlitar sig till sin magkänsla, ”gut”, inte politiska konsulter, sparar in en rejäl slant på det viset.
– drar sig inte för att förolämpa viktiga väljargrupper.
– begick några faux pas under konventen, som att dyka upp själv första kvällen och ligga lågt när andra partiet håller sitt.

o
Slutligen, fadern Khizr Khan, erbjöd ju att låna ut sitt exemplar av författningen till Donald Trump. Om någon är intresserad finns den även på svenska numera, i min översättning Vi folket…

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost