Maria Kupper och Kyle West från Kenrucky. Som synes är det varmt i Philadelphia, även inne på konventet.

Maria Kupper och Kyle West från Kenrucky. Som synes är det varmt i Philadelphia, även inne på konventet.

PHILADELPHIA Ett par i vimlet på det demokratiska partikonventet hade likadana t-shirtar med texten Thank you, Bernie.

Vad är det ni tackar för? frågade jag dem, Maria Kupper och Kyle West.

– För vad han gjort för partiet och landet – han har återfört oss till det som Franklin D. Roosevelt stod för, alltså socialdemokrati, som inte var fult då, säger Kyle West.

Som framgått i nyhetsrapporteringen är närvaron av Berniesupportrar stor, 46 procent för att vara exakt, på konventet. I samtal framgick att många fortfarande är arga och bittra och att de tänkte förbli ”100 procent lojala fram till roll call” som Nick Collins från Massachusetts uttryckte det.

Men, sedan? Kommer de att rösta på Hillary Clinton? Och hur splittrat är det demokratiska partiet?

Kanske inte så mycket som det låter i medierna. Först och främst gjorde Bernie Sanders ”en Hillary Clinton”, det vill säga släppte sina delegater och såg på så vis till att nomineringen av rivalen skulle bli enhällig. Vidare fick Bernie Sanders igenom så många av sina krav i plattformen och i Hillary Clintons retorik att man faktiskt kan säga att han vann.
Plattformen, som antogs på måndagen, är ett dokument på 55 sidor, länk här. Punkterna där texten skiljer sig avsevärt från 2012 års version omfattar droger, frihandel, samkönade äktenskap, tillgång till sjukvård och högre utbildning, Wall Street, skatter, minimilönen, kriminalvården.

Men, givetvis vilar ett tungt ansvar på Hillary Clinton. Först och främst på torsdagskvällen med det stora talet, sedan de kommande veckorna när hon ska visa ifall hon tänker leva upp till de mer radikala förväntningarna eller om valet av Tim Kaine signalerade en återgång till Bill Clintons mittendemokratiska parti.
Bernie-anhängarna som jag talade med gav olika svar om Hillary. Någon sa Absolut inte, en annan Man har ju inget val. Men argumentet vem-som-helst-utom-Trump är inte nödvändigtvis vinnande, för samtidigt innebär det att det så viktiga positiva stödet för den egna kandidaten är lågt. Sedan förekommer spekulationer om att Bernies rörelse kan vara fröet till ett Tea party på vänsterkanten, enligt denna betraktelse i Vox.
o
Beträffande Bernie Sanders tänker han återvända till senaten, som oberoende, ”independent”, inte demokrat, något som kan störa krafter i partiet som tittat på hans brokiga flora av politiska etiketter. Han ska också skriva en bok och berättade i en intervju med USA Today att han planerar att grunda ett Sanders Institute – med syfte att stötta politiker på lokal nivå.
En sådan kandidat kan bli Tim Canova i Florida. Han har utmanat kongressledamoten Debbie Wasserman Schultz, d.v.s. nu avskedade DNC-ordföranden som ertappades med att ha stöttat Hillary Clinton, precis som Bernie och hans supportrar hävdat. Få kommer att sakna henne, framgår det i denna elaka summering i The Atlantic.

Dela denna bloggpost