L1040280

CLEVELAND Ballongerna har pyst ihop, kravallstaketen är nedmonterade, Donald Trump ska hålla massmöte igen. Ja, vardagen har infunnit sig efter konventet i Cleveland – och republikanerna fortsätter att långsamt smälta vad som hänt med deras parti.

En av de mer intressanta analyserna stod Kellyanne Conway för när jag hörde henne i en panel en morgon i Cleveland. Hon är en s. k. pollster, en opinionsexpert, som jobbar åt republikanska kandidater och nyligen syddes upp av Trump.

– Trump har gjort partiet till den amerikanske arbetarens parti, till skillnad från förut när det var elitens parti, sa hon och jämförde med Mitt Romneys motgångar 2012.


Tillspetsat kan man säga: Tillbaka till Richard Nixon. Den ideologiska eran som började med Ronald Reagan är slut, i alla fall tillfälligt.
Om man ska bena upp vad Trumpism består i är det: nationalism eller som han säger ”Americanism not globalism”, nativism, ekonomisk populism. Och så egoism, som i ”JAG ska vara er röst”.

Kellyanne Conway, t.v., tillsammans med Chris Wilson, Kristen Soltis Anderson och utfrågaren, The Atlantics Ron Brownstein t.h.

Kellyanne Conway, t.v., tillsammans med Chris Wilson, Kristen Soltis Anderson och utfrågaren, The Atlantics Ron Brownstein t.h.

Enligt Kellyanne Conway har Trump goda chanser att ta hem delstater som Romney förlorade stort, t.ex. Ohio. Hon fortsatte att valet 2016 kan visa sig vara ett ”change”-val precis som 2008 och vad är det då som säger att inte Donald Trump skulle bli den som svarar för förändringarna? undrade hon.  Och om vicepresidentkandidaten Mike Pence underströk hon att han visserligen suttit i kongressen men att han aldrig blev någon ”Washingtonprodukt” och att han vågade sätta sig upp mot George W. Bushs slösaktiga budgetförslag.
o
Det är övervägande negativa omdömen om Trump i ledande amerikanska medier, men det finns undantag, som krönikören Michael Goodwin. I denna krönika i New York Post menade han att Trump lagt fram en doktrin för USA:s återupprättande i sitt tal till konventet. Han skrev:
– On paper, the speech is powerful, and it was delivered with all the might Trump could muster. Passionate and occasionally strident, then mellow and playful, he revealed a full Trump Doctrine that weaves together what has often seemed random threads and instincts into a more coherent vision. He would unleash America’s energy production, use trade deals to help blue-collar workers and fix the broken immigration system so that cheap labor doesn’t undercut wages and overwhelm our social safety net. He would ensure public safety, rebuild the military, and destroy global terrorism.

Det var åtgång på detta märke i Cleveland.

Det var åtgång på detta märke i Cleveland.

Barack Obama avvisade Trumps nattsvarta bild av dagens amerikanska samhälle och det är lätt att hålla med honom. Brottsligheten är betydligt lägre än under 1970- och 80-talen och de ekonomiska hjulen rullar på snabbare än på andra håll.

Men Trump har ju visat sig ha en känslig näsa som kan nosa upp vad som rör sig i folkleden – och tänk om så är fallet nu också? Eller så har Michael Grunwald rätt i sitt resonemang i sin artikel i Politico  om dels att Trump själv gradvis närmat sig gängse republikanska idéer, dels att skillnaderna helt enkelt är överdrivna:
– The raucous Cleveland convention suggested the common ground between Trump populists and traditional Republican activists is more attitudinal than ideological. Even delegates who originally supported other candidates said they liked Trump’s focus on national decline and global chaos in the Obama era, his rejection of political correctness and racial hypersensitivity, the way he sides with cops, soldiers and ordinary American citizens over Black Lives Matter protesters, Muslims and “illegals.” They’re tired of America getting pushed around, and they believe Trump projects strength. They like his muscular rhetoric about law and order, bombing the hell out of ISIL, and keeping Americans safe. It was no coincidence that Trump reminded his audience of the image of American soldiers temporarily held at gunpoint after straying into Iranian waters earlier this year.

Länk till Donald Trumps fortfarande ganska glesa plattform här.
homepage_featured
Och, under tiden smidde Hillary Clinton vidare på sitt ”Stronger Together”-budskap, på lördagen tillsammans med sin vp-kandidat Tim Kaine. På konventet i Philadelphia måndag-torsdag framgår det om Bernie Sanders-väljarna hoppar på tåget. Men Kaines debut – med mottot tro-familj-arbete, på engelska och spanska – gick strålande. Normalt neutrale Wolf Blitzer i CNN kommenterade:
– Nu vet vi varför Hillary Clinton valde honom.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost