L1040288

CLEVELAND Parallellt med löften om ett starkt Amerika – och lag och ordning – är det meningen att Donald Trumps mjuka sida ska skina fram på partikonventet.

Men de första dagarna gick det inget vidare. Sagan om hustrun Melania överskuggades av anklagelserna om plagiat; och den nye kampanjbrodern Mike Pence hålls i bakgrunden.

Nya märken med texten Trump-Pence levererades snabbt, intygar en försäljare. Hon fortsätter att det inte är lika stor åtgång på dem som på motivet med Hillary Clinton bakom galler – och hennes egen favorit: Bomb the SHIT out of ISIS.

Det är ingen tvekan om att valet av den stabile, väckelsekristne och konservative Indiana-guvernören Mike Pence som vicepresident var klokt. Pence kompletterar Trump på många områden och gjorde det mycket lättare för tvivlare att acceptera Trump som nu är partiets näste presidentkandidat.
Men om denna ”bromance” håller är en annan sak. Trump vill lysa själv och Pence kommer att tvingas svara på frågor om hur han kunde byta åsikt i frågor som frihandel, muslimsk invandring och inte minst, jarösten till George W. Bushs Irakresolution. Tonläget från podiet inne i Q-arenan i Cleveland med nästan enbart vita i lokalen blev allt gällare, både måndag och tisdag. Det rör sig om en skruvad variant av den gamla sanningen att man inte kan försvara en dålig sak med en annan dålig sak. Alltså att utmåla Hillary Clinton som så omöjlig att Donald Trump framstår som önskvärd.

Den förre åklagaren – och numera Trumprådgivaren – Chris Christie la fram ett ”åtal” mot Hillary Clinton som fick konventdelegaterna att ropa ”Lock her up” i kör.

Det är fritt fram att puckla på Hillary Clinton i Cleveland denna vecka.

Det är fritt fram att puckla på Hillary Clinton i Cleveland denna vecka.

Som med allt annat som Trump rör vid går en del bra, en del mindre bra. Den nya T-P-loggan hånades i sociala medier och kampanjstabens försvar för varför Melania Trumps tal innehöll nästan ordagranna passager från Michelle Obamas tal 2008 är oerhört svagt. Tidningen New York Times uppgav att de inhyrda talskrivarnas manus ratades av Melania Trump som anlitade en egen som arbetar i Trumpimperiet. Sent på onsdagen trädde vederbörande fram och sa att det var hennes fel.

Nu handlade kommentarerna inte längre om plagiatet – utan om kampanjen som inte förhandsgranskat texten (det finns mjukvara som upptäcker upprepningar, får man veta), gav olika svar efter det första om att Melania Trump skrivit texten själv, inte tycktes klara denna förhållandevis enkla krishantering och tillät det hela att dominera ännu en ”nyhetscykel”. Melania Trump var dessutom frånvarande när övriga familjen stod på rad när Trump presenterade Pence ännu en gång.

Det kan debatteras i oändlighet hur mycket kandidathustrun (och snart -maken) och vicepresidentkandidaten betyder för valutgången. Familjen spelar en större roll i amerikansk politik (bl.a. för att de behöver ha fler surrogat för att kunna befinna sig på fler platser i det stora landet) och i alla fall teoretiskt kan vp:n hjälpa.  Men vp:n kan också stjälpa, som Sarah Palin.
Kommentatorn Larry Sabato skriver:
– Melania’s speech was not the end of Monday night’s program, as it should have been since it was an emotional highlight. Other prominent speakers such as Senator Joni Ernst droned on afterwards to a nearly empty hall. Tuesday night also ended with a sparse crowd. This is not the impression of enthusiasm that a party wants to communicate. Also, if anyone had carefully examined the speeches to eliminate duplication and ensure just the right tone, we couldn’t tell it. On Monday, there was a deluge of anger in the featured remarks from the Benghazi mother getting way too personal in accusing Hillary Clinton, essentially, of murdering her son, to former NYC Mayor Rudy Giuliani screaming like a madman about Muslim extremists — and refusing to see the irony. Doesn’t anyone in politics remember media maestro Marshall McLuhan, who advised that television was a cool medium?

turmp-hatt

Standardpriset för en Trump-keps verkade vara 20 dollar.

Det blir Pence tur att tala på onsdagskvällen, plus de tre tidigare rivalerna Marco Rubio, Ted Cruz och Scott Walker.
o
Slutligen en omvälvande händelse som kanske inte uppmärksammats så mycket i Sverige. Roger Ailes som är geniet bakom Fox News – och därmed det konservativa pr-maskineriet – är på väg att sparkas efter anklagelser om sexuella trakasserier.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost