Collage som är tänkt att visa hur etablissemangets Reince Priebus sällat sig till Donald Trump för att kväsa protester.

Collage som är tänkt att visa hur etablissemangets Reince Priebus sällat sig till Donald Trump för att kväsa protester.

WASHINGTON Det blev en oväntat kort process när den mäktiga s.k. regelkommittén sammanträdde i Cleveland, dagarna före GOP-konventet. Endast tolv av de 112 medlemmarna uttalade sig för att släppa delegaterna fria.

Alla som in i det sista hoppats att Donald Trump skulle röstas bort måste inse att han med stor sannolikhet kommer att nomineras till presidentkandidat.

Kampanjchefen Paul Manafort, som håller i många trådar just nu, var snabb med att tweeta följande:

– Anti-Trump people get crushed at Rules Committee. It was never in doubt: Convention will honor will of people & nominate @realdonaldtrump.

Mötet var slut sent på torsdagskvällen och inga större revideringar av regelboken gjordes, utom att det hädanefter ska räcka med primärvalsegrar i fem delstater (mot åtta i 2012 års version, mer om den i förra inlägget) för att komma ifråga för nominering. En fyllig redogörelse för vad som skedde finns på sajten Politico, här.
Att det gick så här beror på att Reince Priebus i RNC och Trump-kampanjen hade säkrat stöd i panelen i det vanligen toppstyrda partiet.

Trumpkritikern Erick Erickson var extra besk i sin kommentar på fredagen:
– There was a humorous irony in Cleveland last night that will go ignored by Trump supporters. The very establishment they have railed against joined forces with Donald Trump to snuff out any dissent against Trump. Trump could have let the delegates express themselves, but refused… Proclaimed a success by Trump and his forces, the reality is they had to strong arm delegates. Reince Priebus, himself loathed by Trump supporters, diligently lobbied delegates on Trump’s behalf. The Chair of the Rules Committee rushed to shut off debate. And they accomplished their goal. They cut short the “Free the Delegates” movement, which had they let proceed might have fallen short of the votes they thought they had. Now they’ll have a fight spill over onto the floor. But more importantly, they’ve just grown the number of Republican delegates moving into the #NeverTrump camp.
o
Bland halmstråna just nu märks förhoppningar om att den tävlingsinriktade Trump oroas över svaga opinionssiffror och i så fall skulle överväga att hoppa av om det barkar mot nederlag.

o

Varför inte drömma sig bort i filmens och televisionens värld? tyckte de ansvariga redaktörerna på Wall Street Journals weekendbilaga som rankat 44 fiktiva presidenter. De tre bästa: James Marshall (Harrison Ford) i Air Force One, Jed Bartlet (Martin Sheen) i West Wing och Thomas J. Whirmore (Bill Pullman) i Independence Day. De tre sämsta: Jack Chaill (Cliff Robertson) i Escape from L.A., Francis Underwood (Kevin Spacey) i House of Cards och Allen Richmond (Gene Hackman) i Absolute Power.
BN-OV899_0711FK_M_20160711140920

Så här låter det om president James Marshall i filmen från 1997:

He begins with a speech in Russia, apologizing for American inaction while a genocide took place in Kazakhstan. On the flight home, terrorists hoping to get the captured Kazakh strongman released hijack Air Force One with the president’s family aboard. Marshall uses his military training to kill the terrorists and save the day, ejecting lead hijacker Gary Oldman from the plane midair.

Presidential quote (as Oldman is ejected): ”Get off my plane!”

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost