enid-mickelsen

WASHINGTON Denna 58-åriga partiveteran från Utah innehar den mest grannlaga uppgiften inför det republikanska konventet – som ordförande i Convention Committee on Rules and Order of Business.

Det är hon som leder panelen med hela 112 medlemmar som ska fastställa reglerna och hantera protesterna från olika Never Trump-falanger som vägrar att ge upp.

Det förefaller högst osannolikt att de kommer att lyckas eftersom Donald Trump de facto är ”the presumptive nominee” efter att ha segrat i primärvalen – och eftersom de här grupperna inte fått vind i seglen än trots idoga försök i månader.

En av protestgrupperna kallar sig Free the Delegates och raggar stöd för en regeländring som skulle innebära att delegaterna inte måste följa resultatet i primärvalen. En annan går under parollen Save Our Party och manar delegater att vägra Donald Trump majoriteten genom att helt enkelt utebli från omröstningen.
Mickelsen har suttit i kongressen och innehaft olika förtroendeuppdrag i partiet, ända från ungdomsåren i Young Republicans. Hon ingick i Mitt Romneys team 2012, precis som biträdande ordföranden Ron Kaufman från Massachusetts. Detta har fått en del delegater att klaga över att de bägge är lojala mot partietablissemanget, särskilt som de inte utsetts av Trump, utan av RNC:s Reince Priebus.
– Jag har inte gått in i detta med någon lojalitet mot någon kandidat, varken tidigare eller framtida. Mitt uppdrag består i att leda en juste kommitté, sa Mickelsen i denna intervju med National Review. Och i denna intervju i Politico sa hon: ”Om det kommer att gå livligt till? Troligen då och då.”

Paragrafen i fråga på undertecknad bloggares dataskärm.

Regeln i fråga på undertecknads skärm.

För att ett förslag om att släppa delegaterna fria ska antas av panelen krävs 57 röster och det går i så fall vidare till hela konventet med 2 472 delegater. Detta handlar om regel 16 (a) och den som vill grotta ner sig i gällande regelverk, från 2012, kan göra det via denna länk. En annan möjlighet är att 28 medlemmar får panelen att utfärda en s.k. minoritetsrapport med förslag om att släppa delegaterna och även en sådan skulle sedan skickas vidare till konventgolvet.
Flera tidningar har publicerat utmärkta genomgångar av tänkbara scenarios, titta på Wall Street Journals här och New York Times här. Enligt WSJ:s sammanställningar är ungefär en tredjedel av de 2 472 delegaterna trogna Trumpsupportrar, 683 stöder Ted Cruz eller motstätter sig Trump och 901 kategoriseras som ovissa eller ”up for grabs” om det blir regeländring. Never Trump-rörelsens kil in i regelkommittén heter Kendal Unruh och hon uppgav för Washington Post att hon har minst 30 röster. Det räcker i så fall som bäst till en minoritetsrapport.
Sammanträdet inleddes i Cleveland på torsdagen och ska pågå även på fredagen och det spekuleras i att klara besked  om eventuella ändringar inte kommer förrän på måndag.
o
Nyheterna om vad som kommer att hända på konventet måndag-torsdag i nästa vecka droppar in så smått. Temat lyder ”Make America Great Again” med fokus på Donald Trumps kärnfrågor: nationell säkerhet, invandring, handel och jobb.
En första lista över talare släpptes på torsdagen. Saknas gör f.d. presidenter och vicepresidenter, liksom kandidaterna 2008 och 2012. Men talmannen Paul Ryan och majoritetsledaren i senaten Mitch McConnell finns med – den senare sa nyligen att Trump ”is getting closer” till att bli en trovärdig kandidat. Hela listan här, och den inbegriper Melania Trump och Trumps fyra vuxna barn.
o
Hoppsan höll jag på att säga. HD-ledamoten Ruth Bader Ginsburg tvingas ta tillbaka sitt kejsaren-har-inga-kläder-uttalande. Hon gav flera intervjuer tidigare i veckan där hon framhöll att Donald Trump inte har någon klar ideologi, utan bara säger vad som faller honom in och att hon skulle överväga att flytta till Nya Zeeland om han vinner valet.
Trump krävde hennes avgång omedelbart, i likhet med många andra som pekade på att domare bör vara politiskt neutrala. På torsdagen fick RBG utfärda en ursäkt:
– On reflection, my recent remarks in response to press inquiries were ill-advised and I regret making them. Judges should avoid commenting on a candidate for public office. In the future I will be more circumspect.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost