WASHINGTON Okej, nickade Hillary Clinton när Bernie Sanders undrade om han skulle sätta igång.

Knappa två veckor före det demokratiska partikonventet var den demokratiske socialisten till sist redo att ge upp. Försoningsprocessen har inletts på allvar. Hillary Clinton, som stod intill Sanders hela tiden, nickade och log tålmodigt – och det är ingen tvekan om att hon gjort eftergifter och att partiet lämnat maken Bills ”centrism”.

Bernie Sanders inledde talet i New Hampshire på tisdagen (där han spöade Clinton i februari) med att tacka de 13 miljoner som röstade på honom under primärvalssäsongen och radade sedan upp antal delstatssegrar och delegater.
– Clinton har vunnit den demokratiska nomineringsprocessen. Och jag gratulerar henne, sa Bernie Sanders med en klapp på forna senatskollegans arm.
Talet blev sedan en katalog över inslagen i Sanders mer radikala program med favoritkodorden girighet, miljonärer och miljardärer, lobbyister, kryphål, det katastrofala HD-beslutet Citizens United, möjlighet till försäkring i Medicare-systemet från 55 m.m.
– Jag tänker göra allt jag kan för att se till att hon blir USA:s nästa president, lovade Sanders, och sa sedan också, som han gjort i flera veckor, att han tänker göra allt han kan för att hindra Donald Trump att bli president.
Bitterheten mot Clinton sitter djupt bland Berniesupportrarna som tycker att hon står för allt som är fel med amerikansk politik – pengar, elitintressen, ljumma och fega idéer. Men Clinton gick segrande ur primärvalrörelsen och Bernie Sanders tvingades (motvilligt, skvallras det) bita i det sura äpplet.
Sanders framhöll:
– Jag kan glädjande nog berätta att plattformkommittén som avslutade sitt arbete i Orlando i söndags kväll lyckades nå en bra bit på vägen mot att ena de bägge kampanjerna, och vi åstadkom det mest progressiva programmet i det demokratiska partiets historia. Vår uppgift nu är att se till att den plattformen förverkligas med hjälp av demokratiska majoriteter i senaten och i representanthuset – och en president Hillary Clinton! avslutade Bernie Sanders sin drygt ett år långa kamp för att själv bli president.

Hillary Clinton tog till orda därnäst och parallellt med attacker på Trump radade hon upp huvudmålsättningar: rekordsatsning på infrastruktur, nya välbetalda jobb, USA som stormakt på hållbar energi, stärkta fackliga rättigheter, skärpta krav i frihandelsavtal. Men på den sista punkten, liksom rörande energiutvinning genom s.k. fracking, gick hon inte med på Sanders krav. Och det är långt ifrån säkert att hon som president skulle följa den s.k. plankan i plattformen om ett förbud mot dödsstraff eller den om en förnyelse av Glass-Steagall-lagen om boskillnad i banker mellan vanlig bankverksamhet och kapitalplacering. En träta pågår redan om Clinton anpassade sig till Sanders, om gräsrötterna tvingade henne att anpassa sig eller om känslan från 2008 om att hon var mer radikal än Obama stämde. Återstår att se hur höstens kampanjspurt artar sig och vilken Sanders roll blir.

Intervjusvaren i medierna från folk som var på mötet varierade mellan Aldrig Hillary! och Jo, vi måste enas. Uppemot 85 procent av Bernieväljarna har uppgett att de kan tänka sig att rösta på Hillary.
o
Reaktionen från GOP-högkvarteret lät så här:
– This hollow display of left-wing solidarity flies in the face of Bernie Sanders’ months-long crusade against Hillary Clinton’s judgment, character, and fitness to serve as president. Voters won’t forget Sanders’ blistering criticisms of Clinton’s paid speeches to Wall Street banks, her reliance on big-money special interests to fund her campaign, or her support for overseas military interventions. While Sanders may have pushed the Democrat Party even further to the extreme left, his supporters must rightly be wondering if their candidate has all of a sudden sold out to the same rigged system he so strongly campaigned against.
o
Men demokraternas försoning – och de stod aldrig lika långt ifrån varandra som Donald Trump och traditionellt konservativa republikaner – har inletts medan söndringen består inför GOP-konventet som börjar på måndag.

Dela denna bloggpost