WASHINGTON Det är mycket som president Obama gör just nu som förses med etiketten ”sista gången”, till exempel på torsdagen när han beger sig till Europa och sitt femte och sista toppmöte med de allierade i Nato.

Men i veckan var det en annan etikett som gällde. Nämligen ”första gången” när han kampanjade för Hillary Clinton.

Barack Obama var i sitt esse.

Han ledde ropen Hill-a-ry, Hill-a-ry, Hill-a-ry och det märktes att han stortrivdes på podiet. Enligt Obama är Clinton den mest kapabla och erfarna personen någonsin som är på väg att nomineras till presidentkandidat – och budskapet var att det är två olika visioner som ställs mot varandra i november och att Hillary Clintom är redo att greppa  stafettpinnen.

– Bua inte. Rösta! manade han när publiken förstod att han talade om Donald Trump.

På sätt och vis var det också ett senkommet tack, dels för brandtalet för Obama som Clinton höll efter sin bittra förlust 2008, dels för talet på konventet 2012 där Bill Clinton försvarade Obamas presidentskap.
De bägge landade med Air Force One i North Carolina som är en viktig swingstat i valet och som Obama segrade i 2008 men förlorade i 2012. Några timmar senare var det Donald Trumps tur i samma stat men det konstateras att om stab och reklampengar spelar in ligger Hillary bättre till.

Ingen av dem tog upp FBI-chefens beslut om den privata emejlservern hemma i bostaden i Chappaqua, förståeligt nog, men den historien är inte ur världen.

Här något av vad Obama sa om Clinton:

– Now, let me tell you, North Carolina, my faith in Hillary Clinton has always been rewarded. I have had a front row seat to her judgment and her toughness and her commitment to diplomacy. And I witnessed it in the situation room where she argued in favor of the mission to get bin Laden. I saw how as a former Senator from New York, she knew – she understood, because she had seen it. She had witnessed it, what this would mean for the thousands who had lost loved ones when the Twin Towers fell. I benefited from her savvy and her skill in foreign capitals, where her pursuit of diplomacy led to new partnerships, opened up new nations to democracy, helped to reduce the nuclear threat. We’ve all witnessed the work she’s done to advance the lives of women and girls around the globe.

– The bottom line is, she was a great Secretary of State. And by the way, that’s not just my opinion. That was view of the American people and pundits throughout the time that she was serving as Secretary of State. Before the whole political machinery got moving. You remember that? It wasn’t long ago. It’s funny how that happens. Everybody thought she was doing a great job. That’s because she did do a good job. But it’s funny how the filter changes a little bit. Same person. Done the same work. But, you know, that filter is a powerful thing.

Clintonkampanjen har fått ta över en av Obamas mest värdefulla tillgångar – nämligen hans lista med mejladresser, hela 20 miljoner.  För tillfället är Obama själv en tillgång för Clinton. Han är en bättre kampanjpolitiker, han åtnjuter höga popularitetssiffror och är omvittnat skicklig på att samla in pengar (fast det är hon också).
o
Natomötet är f.ö. oerhört viktigt eftersom det är första samtalen efter brexit. Obama har sagt att försvarsalliansen blir ett viktigare forum när Storbritannien lämnar EU. Läget var spänt även innan, med ryska framryckningar och planer på större Natonärvaro i Baltikum.
o

9781101906002
Lästips till hängmattan: Andrew Shaffers politiska ”satirthriller” The Day of the Donald: Trump Trumps America som utspelas sommaren 2018 när president Trump suttit vid makten i två år. I handlingen märks sådant som mexikanskfinansierade bygget av muren, Ted Cruz sexvideo, dödsfall när Obamacare rivits upp etc.
o
George W. Bush firar sin 70-årsdag den 6 juli. I augusti passerar Bill Clinton samma milstolpe.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost