För en breddad analys av amerikansk politik

Brexit Trump-trumf

CoverStory-BarryBlitt-SillyWalkOffaCliff-320x240-1466799279

The New Yorker-tecknaren Barry Blitt fångar som alltid det just skedda träffsäkert – ”silly walk off a cliff”.

WASHINGTON Dag 1 e. Br. är snart till ända även i Washington. Medan de flesta amerikaner bekymrat undrar vad som ska hända härnäst slog sig Donald Trump på bröstet – och utfärdade en kommuniké med löften om att ”en Trumpadministration ska stärka banden till ett oberoende och fritt Storbritannien”.

I november, hette det vidare, får det amerikanska folket chansen att åter utropa sig självständigt genom att rösta för en handels-, invandrings- och utrikespolitik som ”sätter våra medborgare först” och avvisa dagens globala eliters styre.

Valutgången i den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet var definitivt välkommen för Donald Trump som haft det kämpigt på sistone. Han fick visserligen höra att han återigen satte sig själv i första rummet – presskonferensen i Skottland på fredagsmorgonen dominerades av hans skryt om nya golfbanan och senare sa han att ett svagt pund kommer att locka fler turister dit.

Men det lär knappast bita och en majoritet av britterna tycktes ansluta sig till ”trumpismen” i det missnöje med eliter, toppolitiker, storföretagare etc. som råder i delar av västvärlden och som präglat den amerikanska valrörelsen både till vänster och till höger.

I Trumps egna ambitioner ingår ju, om inte ett utträde, så i alla fall omförhandlingar om avtal och pakter, från Nato till Nafta.

President Barack Obama bröt egentligen mot den politiska etiketten om att inte lägga sig i andra länders angelägenheter i april när han manade britterna att stanna kvar. Hillary Clinton har sagt samma sak och en bit in på fredagen konstaterade hon att det behövs sådana som hon – kunniga, stadiga, erfarna – i en allt oroligare värld.

Men Trump tog till Twittervapnet och skrev:

– Crooked Hillary called it totally wrong on BREXIT – she went with Obama – and now she is saying we need her to lead. She would be a disaster.

Många i det polariserade USA tog fasta på likheterna mellan Leave- och Trumpkampanjerna, med skrämselpropaganda mot invandrare och religiösa minoriteter.

Det föreligger en del likheter mellan Trump- och Leave-väljarna, inte minst de arga vita männen. Bland olikheterna märks att den amerikanska väljarkåren i stort är mer mångfacetterad och att det i Remain-blocket fanns samma typ av människor som i stora amerikanska städer. I USA röstar man mer på person och därtill kommer ju elektorssystemet i presidentvalen. Alltid sansade Dan Balz i Washington Post tillhör de skribenter som pekar på skillnaderna mellan USA-UK men också framhåller att utgången borde mana till eftertanke, läs hela artikeln här.

Slutet lyder:

– But the broader message from the Brexit vote goes beyond the economic and political turmoil it has touched off here. This is a time of political instability in which the old anchors and guideposts have been dramatically weakened. Politicians who ignore this, who think conventionally, who don’t find ways to understand and address it, will be taking foolish and unnecessary risks.

Blodbadet på börsen var kännbart och det som smärtar i amerikanska plånböcker är sällan populärt. – 3,39 procent på Dow Jones index, – 3,6 procent på det bredare Standard & Poor’s och – 4,12 procent på tekniktunga Nasdaq. Det kunde ha varit mycket värre och först på måndag morgon kommer det att framgå om detta var en tillfällig nedgång eller en föraning om att en internationell finanskris utbrutit.

o

Ett oerhört viktigt utslag i HD kom – nästan – i skymundan efter Brexit-ståhejet. På torsdagen meddelade domstolen att ingen majoritet förelåg rörande två av Obamas invandringsdirektiv. Runt fyra miljoner, mestadels ungdomar som kom till USA som barn med sina föräldrar, påverkas av HD-beslutet.

En påtagligt upprörd Obama tog till orda med:

– For more than two decades now our immigration system, everybody acknowledges, has been broken. And the fact that the Supreme Court wasn’t able to issue a decision today doesn’t just set the system back even further, it takes us further from the country that we aspire to be.

Det betyder att den infekterade invandringsfrågan kvarstår i höstens valspurt – och att Barack Obama lidit ett svårt nederlag (nyhetsartikel  på cnn.com här).

o

Till sist. Det satt långt inne men nu har Bernie Sanders svarat ett rakt ”yes” på frågan om han tänker rösta på Hillary Clinton i november. Han har inte formellt ställt sig bakom Clinton och hans kampanjstab skickar fortfarande ut pressmeddelanden om att Bernie Sanders och hans väljare vill ha ”real change” på flera områden, bort från dagens oligarkers kontroll av ekonomi och politik.

I intervjuer i CNN och i MSNBC på fredagen sa han också:

– I think the issue right here is I’m gonna do everything I can to defeat Donald Trump.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost

1 kommentar

  1. Max Hoffmann

    Trumps kunskap om omvärlden visade sej åter när han twittrade att han var i Skottland (för att prata om nyheter på sin golfbana) och att man där återtagit sitt land precis som han kommer att göra i USA i höst. Helt omedveten om att Skottland med klar majoritet röstat för att bli kvar i EU.

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑