israel_usa_flagDet pågår hetsiga diskussioner i Israel om huruvida Donald Trump skulle vara bra som amerikansk president ur en israelisk synvinkel, eller inte. Amerikanskt stöd och bistånd är av yttersta vikt för Israel och för landets militära förmåga. Fortfarande bidrar USA med 3,1 miljarder dollar varje år till Israels militärbudget. Det är en summa som Israel vill höja till fem miljarder dollar årligen. Så vad som händer i amerikansk politik ÄR viktigt för Israel. Livsviktigt. Men Donald Trump har inte gjort det lätt för vare sig gemene man eller den politiska ledningen att skapa sig en uppfattning om var han egentligen står i frågan om Israel. Han har gått från ett tydligt ointresse för Israel, med ett antal antisemitiska uttalanden i bagaget och ett löfte om att vara neutral i Palestina-Israel-konflikten, till att plötsligt hävda att han kommer att se Jerusalem som Israels huvudstad och att han stödjer de illegala israeliska bosättningarna på ockuperad mark. Inte konstigt att det snurrar runt i huvudet på de flesta.

För att inte tala om att delar av hans nynazistiska svans trakasserar många framstående journalister av judisk börd med ren antisemitism. Bland andra drabbades New York Times reporter Jonathan Weisman och GQ skribenten Julia Loffe. Svansen började dessutom med det antisemitiska tilltaget på Twitter att peka ut alla skribenter med judisk bakgrund genom att sätta flera parenteser kring deras namn. Trump har vägrat att ta avstånd från alla attacker från hans supportrar. Knappast populärt i den aspirerande judiska staten Israel.

Han lyckades också trampa i klaveret när han skulle tala inför en av de mäktigaste pro-israeliska och pro-republikanska grupperna. Han sade då: ”ni kommer inte att stötta mig för jag vill inte ha era pengar… det är ok, ni vill kontrollera era egna politiker”, något som ansågs spä på den antisemitiska myten att judarna köper sig inflytande för att få världsherravälde. Vid samma möte bröt han mot flera grundmurade republikanska traditioner. Han ifrågasatte Israels vilja till fred och vägrade kalla Jerusalem för Israels odelbara huvudstad.

En totalvändning och Sheldon Adelson stöttar Trump

Men sedan några månader tillbaka har Trump alltså totalvänt. 180 grader närmare bestämt. Enligt en krönikör i Jerusalem Post handlar den dramatiska ompositioneringen om att han måste få stöd hos de judiska väljarna i de traditionellt sett starka demokratfästena som New York, Pennsylvania och Kalifornien. Det handlar också, enligt krönikören, om att han behöver minst 1 miljard dollar inför höstkampanjen. Trots att enbart två procent av befolkningen i USA är judar brukar finansiärer med judisk bakgrund stå för en tredjedel av kampanjbidragen i presidentvalen. Men Trump ger egentligen inte några handfasta exempel på hur han skulle verka för ett militärt fortsatt starkt Israel. Mycket av diskussionerna handlar därför om huruvida det bara handlar om kampanjtaktik, eller om han verkligen kommer att stötta Israel i vårt och torrt.

Donald Trump med sin nyfunne vän Las Vegas-miljardären Sheldon Adelson.

Donald Trump med sin nyfunne vän Las Vegas-miljardären Sheldon Adelson.

En som inte tvekar när det gäller Trump är den amerikanske Las Vegas-miljardären Sheldon Adelson. Han är en viktig figur i både israelisk och amerikansk politik och har låtit meddela att han stöttar Trumps kampanj med 100 miljoner dollar eller mer. Adelson är övertygad pro-Israel och stöttar redan den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu. Han äger också den största israeliska dagstidningen Israel Hayom. Adelson uppmanar alla republikaner att stötta Trump och det pågår en regelrätt valkampanj i hans israeliska tidning till stöd för Trump.

Rabbinen Eric H Yoffie konstaterar i en text i Haaretz att Adelson varit mycket fåordig i sin argumentation för varför Trump skulle vara bra för Israel. Det enda han sagt är egentligen att Trump är ”dedikerad Israels säkerhet”. Han för inte det hela i bevis på något sätt, något som oroar rabbinen.

Yoffie och många med honom ser skräckscenarion framför sig i form av hur Trumps hetsiga temperament kan komma att få förödande konsekvenser för Israel. Hans värsta mardrömmar är en illröd och osande Trump i ”situation room” när Jordaniens regering störtats av IS-sympatisörer och intern opposition, eller när Ryssland trappar upp sitt stöd till Iran och Hizbollah och exporterar vapen till shiamilisen i Libanon, eller ett Egypten i fritt fall. Då, menar Yoffie, behöver Israel en stark, tuff och lugn amerikansk president med en förutsägbar Mellanösternpolitik som skapar stabilitet och en känsla av trovärdighet hos de olika ledarna i regionen. Allt annat är katastrof. Det är utifrån det en gåta för Yoffie och många andra varför Adelson plötsligt tror så starkt på Trump. Peter Beinart, även han i Haaretz, tror att det handlar om identifikation. Trumps uppenbara brist på kunskap när det gäller internationell politik är något som Adelson kan relatera till, enligt Beinart.

I en radiointervju med Hugh Hewitt kom frågan om Quds-styrkan upp. Trump började då ösa beröm över kurderna och deras militära kampanj mot IS. Problemet är bara att Quds-styrkan är en del av det iranska revolutionsgardet, långt ifrån några Peshmergakrigare. Trump har också erkänt att han inte vet skillnaden mellan Hamas och Hizbollah. Medan många skulle tycka att det var oroväckande med sådana kunskapsluckor hos en presidentkandidat verkar Adelson snarare uppskatta just det draget. Han har å sin sida erkänt att han inte vet skillnaden mellan sunnimuslimer och shiamuslimer. Han hävdar också att alla terrorister är islamister. Det senare uttalandet skulle tyda på att han inte känner till IRA, Rote armee fraktion, FARC-gerillan, eller de Tamilska tigrarna.

Trump och Adelson har troligen också hittat varandra i frågan om synen på vad som är tillåtet i tider av krig. Trump har lovat att tortera fångar och att döda familjemedlemmar till terrorister. Adelson själv ser gärna att USA släpper en atombomb över Iran. När det gäller yttrandefriheten, fri press och demokrati i stort, är de båda herrarna ganska överens. De tycker inte att just dessa aspekter av våra västerländska samhällen är av avgörande betydelse. Trump har visat sin uppskattning för Vladimir Putins styrelsesätt, medan Adelson inte för sitt liv förstår allt prat om att ockupationen skulle vara ett hot mot demokratin i Israel. Han ska ha sagt: “så Israel kommer inte att vara en demokratisk stat – so what?” Han anser också att: ”den judiska staten klarar sig bra utan demokrati, så länge den bygger en stor mur”. Och Adelson har makt och inflytande. Många anser att han är orsaken till att Netanyahu fick bilda ännu en regering i Israel. Hans ekonomiska bidrag till det republikanska partiet i USA är omfattande och hans nätverk är starkt och vidsträckt.

Trump skapar huvudvärk för andra

Men självklart är han inte allenarådande. Det finns andra bidragsgivare till det republikanska partiet, med särskilda intressen i Israelfrågan, som definitivt inte stöttar Trump. Bland dem som vägrar backa upp Trump finns investeraren Paul Singer, och miljardären Seth Klarman.

Trump skapar också huvudvärk hos premiärminister Benjamin Netanyahu. Netanyahu har själv frångått en lång israelisk tradition att inte välja sida mellan republikanerna och demokraterna i amerikansk politik. Under Obama har relationen mellan länderna blivit betydligt sämre och Netanyahu har tydligt visat att han står på republikanernas sida, mot Obama. Tydligast blev splittringen när Netanyahu, på en inbjudan av republikanske talmannen John Boehner, propagerade mot Iranavtalet om landets kärntekniska program – i den amerikanska kongressen. Nu står Netanyahu där med en republikansk presidentkandidat som han knappast hade kunnat föreställa sig.

hillary och netanyahuDet har publicerats massor med opinionsundersökningar i Israel kring presidentkandidaterna och opinionen visar sig vara väldigt lättrörlig. Trots att Hillary Clinton tidigt visat sitt helhjärtade stöd för den israeliska politiken och att hon i efterhand har kritiserat Obamas försök att frysa de illegala bosättningarna är det ganska jämnt i flera undersökningar. Och i frågan om vilken av kandidaterna som bäst skulle representera Israels intressen vann Trump i en av undersökningarna nyligen. Stödet återfinns främst hos de israeliska högerväljarna. Enligt Tal Schneider, en israelisk analytiker, handlar hans starka siffror om uttalandena han gjort om muslimer: ”den israeliska allmänheten får all information via israelisk media på hebreiska, så de får inte en helhetsbild av kandidaten“, säger han till Politico. Medan Camil Fuchs, som arbetar med opinionsundersökningar tror att stödet handlar om att Trump är republikan: ”Vad som helst republikanskt ses som bättre för Israel”.

Diskussionerna går vidare och ett är helt säkert. Få frågor har större vikt för Israel än hur relationen ser ut med USA:s regering och dess president. Läs mitt tidigare inlägg om demokraternas och framför allt Clintons relation till Israel här.

Nathalie Besèr 

Dela denna bloggpost