Lin-Manuel Miranda, t.v., lyssnar när presidenthustrun Michelle Obama vittnar om hur mycket hon tycker om hans musikal.

Lin-Manuel Miranda, t.v., lyssnar när presidenthustrun Michelle Obama vittnar om hur mycket hon tycker om hans musikal.

WASHINGTON Av någon outgrundlig anledning fick musikalen The Producers heta Det våras för Hitler på svenska. Men om nu dagens minst lika stora Broadway-framgången översätts skulle den nog få behålla titeln Hamilton.

På söndagskvällen stundar teatervärldens Oscarsgala, där Tony-statyetterna delas ut, i New York med rekordmånga 16 nomineringar för Lin-Manuel Miranda och hans musikal om en av USA:s Founding fathers, Alexander Hamilton. Succén har betytt ett uppsving för Hamilton på bekostnad av andra landsfäder och garanterat att denne USA:s förste finansminister får bli kvar på 10-dollarsedeln istället för att bytas ut mot en kvinna.

Lin-Manuel Miranda, vars föräldrar flyttade till USA från Puerto Rico, har gett sig in i invandringsdebatten. Så här sa han i ett tal häromveckan till avgångsklassen (med bl.a. Tiffany Trump) vid University of Pennsylvania:

– In a year where politicians traffic in anti-immigrant rhetoric, there is also a Broadway musical reminding us that a broke, orphan immigrant from the West Indies built our financial system, a story that reminds us that since the beginning of the great unfinished symphony that is our American experiment, time and time again, immigrants get the job done.

Miranda visste inte mer om Hamilton än amerikaner i allmänhet när han råkade få syn på Ron Chernows biografi Alexander Hamilton på flygplatsen när han skulle på semester. Han sträckläste boken och började rimma på vad som skulle bli rap-refrängen i föreställningen med multietnisk ensemble:

Världen lär snart veta ditt namn.

Hallå, vad heter du?

Alexander Hamilton.

Mitt namn är Alexander Hamilton,

Och jag har miljoner saker ogjorda,

Men vänta du bara, vänta du bara.

Jag fanns på plats när Miranda och några av huvudrollsinnehavarna besökte Vita huset i våras för att berätta om hur musikalen ska användas i high school-undervisningen i New York. Michelle Obama gillar, liksom maken, musikalen och hon framförde då smått bevingade omdömet ”…det allra bästa jag har sett i konstnärlig väg i hela mitt liv.”

o

Alexander Hamilton föddes 1755 i Charlestown på ön Nevis i Västindien. Hans skotske far var köpman och hans mor var gift på annat håll. Som 11-åring började Alexander arbeta på ett kontor där ägaren snabbt upptäckte hur begåvad pojken var – och såg till att han fick resa till New York och studera på vad som idag är Columbia University.
440px-Alexander_Hamilton_portrait_by_John_Trumbull_1806

Hamilton gav sig snart in i politiken och deltog i befrielsekriget. Efter segern 1776 blev han George Washingtons närmaste man. Washington upptäckte att han hade ledaregenskaper som skulle vara nyttiga både i militären och i den nya republiken.

Hamilton deltog i mötena i Philadelphia där författningen drogs upp 1787 och tillhörde den falang som förordade en stark centralmakt. Han var pådrivande för att få delstaterna att godta grundlagen och är en av författarna bakom viktiga Federalist Papers. Om det inte vore för ett par skandaler, som inbegrep pengar, kvinnor och politiska intriger, skulle Hamilton troligen ha blivit en av USA:s första presidenter. I valrörelsen 1804 läste rivalen Aaron Burr i en tidning att Hamilton uttalat sig negativt om honom. Burr utmanade Hamilton på en duell. De stod öga mot öga den 11 juli och avfyrade pistolerna samtidigt. Hamilton avled av sina skottskador dagen därpå.

o

Ett citat till ur librettot (som finns utlagt, med förklaringar, på sajten genius.com):

Hej, du, jag är precis som mitt land

Ung, snabbt hoprafsad och hungrig

Och tänker inte försitta några chanser!

 Problemet – skarp hjärna men ingen polityr

Måste skrika för att folka ska höra

Kläcker klokt vetande i vartenda ord

Det har ordats en hel del om huruvida Mirandas Hamilton är historiskt korrekt och åsikterna går förstås isär. Teaterkritikern Terry Teachout i Wall Street Journal konstaterar, här, att Miranda snickrat på en myt, en regnbågsfärgad Hamilton som kan inspirera nya generationer. Och i The Atlantic nyligen, här, drar professor Richard Primus slutsatsen att musikalen hjälper till att bädda för en kursändring i författningstolkningarna i Högsta domstolen vid en eventuell demokratisk seger i presidentvalet:

– Now, week by week, the thousands of patrons who pack the Richard Rodgers Theater and the hundreds of thousands more who listen obsessively to Hamilton’s cast album or download the viral videos are absorbing a new vision of the American Founding. And so the balance shifts. With the Supreme Court on the brink of moving leftward and Hamilton electrifying audiences from the Grammys to the White House, the lawyering class’s intuitions about the Founding are poised to change. The blockbuster narrative of this election year retells the nation’s origin story as the tale of a heroic immigrant with passionately progressive politics on issues of race and on issues of federal power. The audience is on its feet. So to all those Americans who expect original meanings in constitutional law to support mostly conservative outcomes, here is your Miranda warning: Within the foreseeable future, a jurisprudence of original meanings may fuel the most progressive constitutional decision making since the days of Chief Justice Earl Warren. Just you wait.

o

Om nu någon teaterintresserad läsare vill veta hur det går på Tonygalan finns stalltips i Variety, här. Glöm tanken på att se Hamilton på nästa New York-resa. Omöjligt att få biljetter.

Dela denna bloggpost