WASHINGTON På pappret är Ben Sasse den 44-årige juniorsenatorn från Nebraska, som intog sin plats i kammaren så sent som förra året och normalt skulle komma långt ner på totempålen. Men just nu förekommer han i rubrikerna som en av allt färre topprepublikaner som står fast vid övertygelsen att Donald Trump inte kan få bli president.

Den senaste som gav efter var för övrigt primärvalsrivalen Marco Rubio som nu säger att han är villig att göra sitt ”för saken” eller att hejda Hillary Clinton.

Ben Sasse la nyligen ut ett öppet brev till det amerikanska folket på Facebook, med något av en egen plattform, vilket har lett till spekulationer om att han vore en tänkbar frälsare.


I brevet uttrycker Sasse ståndpunkter som väljare brukar efterlysa:

”Imagine if we had a candidate:
…who hadn’t spent his/her life in politics either buying politicians or being bought.

…who didn’t want to stitch together a coalition based on anger but wanted to take a whole nation forward.

…who pledged to serve for only one term, as a care-taker problem-solver for this messy moment.

…who knew that Washington isn’t competent to micromanage the lives of free people, but instead wanted to SERVE by focusing on 3 or 4 big national problems.”

Problemet för Sasse och andra, se nedan, är ju att Donald Trump segrat genom att ta hem flest röster, över 10 miljoner. Han skryter med att han lockat miljontals nya väljare till republikanska partiet, men det motbevisas i flera analyser. Engagemanget är dock betydligt större i GOP än bland demokraterna.

Det var NBC:s Chuck Todd som intervjuade Sasse, i youtube-klippet, i början av året.

o

Denna tweet från mannen som inte ger upp, konservative kommentatorn William Kristol, har fått hoppet att växa igen i #neverTrump-leden:

Men Trump avfyrade några snabba tweets och  i ett tog han till  öknamnet ”dummy” om Kristol:

Det här är bara ett av de tillfällen när man undrar när folk kommer att tycka att Trump har gått för långt (läs Erik Åsards betraktelse på bloggen, här). Ett annat var på söndagen, vid Rolling Thunder-rallyt i Washington,  när Trump klagade över att det var mindre folk än när Martin Luther King jr gav sitt I have a dream-tal framför Lincoln-monumentet.

o

Som väntat valde libertarianska partiet Gary Johnson till presidentkandidat och William Weld, exguvernör i Massachusetts, till vicepresident, vid sitt konvent i Florida i helgen. Opinionsstödet kryper uppåt, kanske 10 procent, bara fem procentenheter från det streck när ett partis kandidater får delta i höstens presidentvaldebatter.
LP_Eagleflame

Ordföranden på konventet konstaterade efter Welds knappa segermarginal:

”This is the highest-profile ticket in the Libertarian Party’s history. And it comes at a time when Americans yearn for a credible alternative to Republican Donald Trump and Democrat Hillary Clinton.”

Högprofil, ja, må så vara, men de bägge ger inte något dynamiskt intryck.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost