Nu börjar primärvalssäsongen lida mot sitt slut. Washington höll sina val på tisdagen, sista stora valdagen inträffar den 7 juni.

Nu börjar primärvalssäsongen lida mot sitt slut. Washington höll sina val på tisdagen, sista stora valdagen inträffar den 7 juni.

WASHINGTON Det har ju talats mycket om delegater och superdelegater de senaste månaderna. Men inte nödvändigtvis om vilka de är och hur de väljs – och vilka överraskningar som kan vänta.

Ta till exempel delstaten Washington där primärval hölls på tisdagen. Trump vann eftersom han är ende kandidat. Men vid partikonvenet i helgen uttalade 40 av de 41 delegater som valdes stöd för Ted Cruz, trots att de är bundna av valresultatet när GOP samlas i Cleveland i juli. Och på andra sidan vann Hillary Clinton, men vid partimötena, caucuses, i mars segrade Bernie Sanders och det är detta resultat som ska räknas vid konventet i Philadelphia.

Vi svenskar brukar ju berömma oss att vara skickliga på föreningsteknik men många skulle nog gå vilse i regeldjungeln på amerikanska partikonvent.

Jag var nyligen på ett seminarium, organiserat av National Press Club, med ett par av de främsta experterna på området. Dels demokraten Elaine Kamarck, tidigare rådgivare åt Bill Clinton och Al Gore, numera forskare på Brookings Institution, samt författare till Primary Politics: Everything You Need to Know about How America Nominates Its Presidential Candidates. Dels republikanen Ben Ginsberg, advokat, med erfarenhet från flera valkampanjer och en av nyckelfigurerna i HD-målet som avgjorde valstriden i Florida efter valet 2000.

kamarck_elaine_1x1

 

BenjaminGinsbergSeminariet var inte så välbesökt som det borde ha varit. Då stod det nämligen klart att det inte blir något ”contested convention” i Cleveland. Men för tillfället tilltar ju spekulationerna om att Bernie Sanders kan ifrågasätta reglerna, särskilt då gällande eliten som kallas superdelegater.

En del delegater väljs i primärval och vid partimöten, antingen i enskilda valkretsar eller för delstaten som helhet. Bägge partierna har superdelegater, men de är betydligt färre i GOP, endast tre partihöjdare per delstat eller territorium som måste följa valresultatet. Demokraterna har hela 719 superdelegater, bl.a. är expresidenter, guvernörer, kongressledamöter självskrivna.  De kan ställa sig bakom vem de vill. Många gick ut med besked om att de stöttade Hillary Clinton innan primärvalssäsongen började och det leder till anklagelser från Sanders om att systemet är riggat. 2008 ändrade sig många superdelegater och gick över till Barack Obama, något som ter sig mindre sannolikt i år.

Totalt rör det sig om 2472 republikaner och 4763 demokrater – plus suppleanter – som ska träffas i roliga hattar och röd-blå-vita klädesplagg för att lyssna på tal, peppas av stämningen och rösta om president- och vicepresidentkandidat. De umgås i respektive delstatsdelegationer och bland dem finns människor med alla möjliga bakgrunder och ideologiska schatteringar. En del har som framgått ställt upp i val, andra har utsetts av partiet, en del är veteraner i politiken, andra är nykomlingar.

Den akuta frågan för GOP handlar om hur delegaterna som är bundna till de kandidater som hoppat av ska rösta. Då gäller Regel nr 16. I alla fall om inte den ändras, vilket är möjligt före konventet när den så kallade regelkommittén träffas. Denna kommitté, plus plattformskommittén som hamrar på partiprogrammet, tillhör de verkliga maktspelarna.

Hela ämnet återkommer framöver när Trump – och Clinton – passerat nödvändiga mållinjer. Men den som vill grotta ner sig redan nu kan botanisera på t.ex. ballotpedia.org där reglerna förklaras.

På den demokratiska sidan är det redan bestämt att Sandersanhängare får stor närvaro i plattformskommittén. Å andra sidan kan påpekas att presidentkandidaterna inte brukar bry sig särskilt mycket om partiprogrammet när de väl flyttat in i Vita huset.

Elaine Kamarck kunde redogöra för diverse stökiga demokratiska tillställningar som ledde till reformer vid kommande konvent (något som diskuteras hett nu i GOP enligt denna artikel i New York Times). Men det de flesta ville veta var om det kan dyka upp en tredje kandidat och om det går att stoppa Trump. Ben Ginsburg svarade att det är för sent med nya kandidater i många delstater och att det rent hypotetiskt – och han tryckte på ordet hypotetiskt – kan tänkas att alla delegater släpps fria – men då krävs en regeländring med kvalificerad majoritet…

o

I delstaten Washington tillämpas endast brevröstning. Räkningen började 20 lokal tid (5 på morgonen i Sverige) och lades ut här. Mer detaljer om procedurerna från The News Tribune återfinns här. Cruz och John Kasichs namn fanns kvar på redan tryckta valsedlar, liksom Ben Carsons som aldrig formellt avträtt kandidaturen i den staten.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost