photo 2

WASHINGTON En av de än så länge obesvarade frågorna detta valår lyder: Hur många vill verkligen återuppleva dramerna som omgav makarna Clinton, först i Arkansas, sedan i Vita huset?

Donald Trump utgår tydligen från det. Eller så är de senaste anklagelserna mot expresidenten Bill Clinton bara ett av hans vanliga tricks för att dominera nyhetsflödet – eller att hämnas.

I en intervju med Sean Hannity i Fox News i onsdags kväll (ja, den andra i den kanalen på två dagar) hävdade Trump att Clinton begått våldtäkt och betalat enorma skadestånd.

Onekligen en ny nivå för så kallat negativt kampanjande.

Kort repetition för läsare som kanske inte ens var födda då: Bill Clinton omgavs av otrohetsrykten i Arkansas redan på 1980-talet; Hillary Clinton räddade honom med en replik om äktenskapet i en tv-intervju inför primärvalet i New Hampshire 1992; en specialåklagare tillsattes för att utreda makarnas misslyckade markspekulationer; i kölvattnet på denna gradvis växande s.k. Whitewaterutredning framkom att Clinton haft sexuella förbindelser med den unga praktikanten Monica Lewinsky; Bill Clinton ställdes inför riksrätt för att ha ljugit och stört rättvisans gång; han frias i senaten 1999.

Då ansåg allmänheten, till många republikaners förtret, att det rörde sig om privatlivet och att det var fel att gå så långt som till riksrätt. Men skandalen lamslog Washingtonpolitiken i ett par år och mindre smickrande vittnesmål dök upp om Bill och Hillary Clintons behandling av vänner och bekanta.

Trumps taktik att sikta in sig på motståndares svagheter har varit framgångsrik: t.ex.  ”low energy” om Jeb Bush, ”little Marco” om Marco Rubio. Nu kan syftet vara att förknippa ”rape” med Bill Clinton oavsett vad fakta säger. Trump påstår vidare att ”skurkaktiga Hillary” hjälpte maken att förstöra de här kvinnornas rykte och att Bill Clinton behandlat kvinnor värre än någon annan politiker i USA:s historia.

Det har upprepats nära nog till tjatighet att det här valåret inte är som andra och detta är ännu ett exempel. För Hillary Clinton väntar en svår balansgång – hon pekar gärna på allt positivt som hände under Bill Clintons presidentskap, men det var också då han svek henne på ett sätt som hon inte vill bli påmind om. Troligen inte väljarna heller. För byken var rätt solkig, minns jag som rapporterade om det.

Clintonkampanjen tillbakavisade bestämt Trumps anklagelser och Hillary Clinton själv sa på torsdagen:

– I know that that’s exactly what he is fishing [for], and I’m not going to be responding,

Men det lär bli mer av den här varan, även från andra republikanska kandidater. Ovan ett smakprov från kommittén som ska se till att republikaner väljs in i senaten. Reklamsnutten slutar med Clintons kacklande skratt.

Mer läsning om Whitewater etc. från Washington Post, här; och här Erik Åsards inlägg på bloggen för några veckor sedan om Bill Clintons roll i hustruns kampanj under den talande rubriken ”Bill Clinton kan inte hejda sig.”

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost