10622863_844540395601918_3381459668331067328_n

WASHINGTON Hillary Clinton segrade i West Virginia och Kentucky i primärvalen 2008. I år förlorade hon mot Bernie Sanders i West Virginia – men förväntas ta hem Kentucky som tillhör de delstater där makarna Clinton odlat kontakter på lokal nivå i årtionden.

Tisdag. Primärvaldag. Kentucky (enbart demokraterna) och Oregon på västkusten. Både Clinton och Sanders har kampanjat hårt i Kentucky, i Clintons fall ända in i det sista med plakat som det ovan, med Kentuckysilhuett.
 Bill Clinton var där i förra veckan och han hälsades med både jubel och buanden. Det är kolet och hotet mot hela den industrin som spökar, precis som i West Virginia, men Kentucky är en konservativ sydstat och mäktigaste politikern heter Mitch McConnell som är republikansk majoritetsledare i senaten. Ett tag i senatsvalet 2014 såg det ut som om han, som var van att inte ha några utmanare, hotades av en ung demokratisk utmanare, Alison Lundergan Grimes. Men han trappade upp kampanjandet och vann.

En seger för Hillary Clinton skulle innebära att hon bryter den pinsamma raden av förluster – hela tio av de tolv senaste kraftmätningarna.  55 delegater i potten. Vallokalerna stänger 18 lokal tid, midnatt i Sverige.

Oregon, i nordväst på andra sidan den amerikanska kontinenten, betraktas som en av de mer liberala staterna. Bernie Sanders borde ligga bra till med andra ord. Men det är endast registrerade demokrater som får rösta och sådana regler har gynnat Clinton i andra delstater. 61 delegater i potten.

Valtemperaturen verkar vara betydligt högre i Oregon än i Kentucky. Lokala medier i Portland skriver om ”en tidvattenvåg” av nya väljare och att fler väljare är registrerade än någonsin, 2 293 959, enligt Dana Tims på The Oregonian.

Vallokalerna stänger först klockan 20 lokal tid eller 5 på morgonen i Sverige.

David Sarasohn i The Oregonian uttrycker sig så här kärnfullt:

”Tuesday, Donald Trump will win the Oregon primary, a sentence that a year ago would have seemed as unlikely as Bigfoot getting elected to the Legislature. At the Republican convention in Cleveland this summer, Oregon’s delegates will vote for someone who likes to brag to political rallies about the size of his hands. He could run on a ticket with Bigfoot. Oregon has, at least, a better excuse for voting for Trump than a lot of other states; by the time the race has gotten here, all the other Republican candidates have dropped out. The last-ditch deal of Ted Cruz ceding his rights in Oregon to John Kasich lasted about as long as Carly Fiorina’s campaign for vice president, and Kasich’s actual efforts in Oregon consisted of one afternoon with two town halls, and a TV ad that ran approximately once.”

o

Republikanerna höll sitt primärval i Kentucky redan i mars. I Oregon handlar det om endast 28 delegater i det republikanska valet, men Donald Trump kommer att komma ännu närmare strecket 1237 delegater (för närvarande 1134).

o

Slutligen ett p.s. om statsminister Stefan Löfven och det nordiska toppmötet i fredags. Det var nästan så att det kändes som om pratet om att Barack Obama skulle vara född i Kenya borde ersättas av – Obama är född i Sverige! Av allt att döma hade Löfven och Obama givande utbyten och relationerna mellan Sverige och USA torde vara bättre än någonsin (och Löfven framhöll gång på gång att man i USA är nöjd över den svenska hållningen gentemot Nato, även om amerikanerna tycktes använda toppmötet som ett försök att svetsa samman länderna säkerhetspolitiskt i den numera allt spändare regionen).

Men i likhet med andra utländska politiker är Stefan Löfven orolig över vad en president Trump skulle medföra, främst rörande frihandel och klimatet.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost