WASHINGTON Tisdag. Val igen. I West Virginia, en delstat som blivit allt rödare – och där fokus inte kommer att riktas mot Donald Trump på valkvällen.

Trump väntas vinna med större marginal än hittills (mätningarna gjordes innan Ted Cruz hoppade av). Istället blir det kampen mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders som kommer att tilldra sig intresse. Sanders leder – och ett skäl till det är Clintons replik om att hon tänkte se till att kolgruvor stängs och gruvarbetare blir utan jobb.

Eller med andra ord – för många här är hon något av en officer i president Barack Obamas ”war on coal”, och de är säkert övertygade om att hon instämmer i Obamas uttalande 2008 om människor på landsbygden som klamrar sig fast vid religionen och sina vapen.

West Virginia är en vacker delstat med gröna berg, strida floder, djupa dalar och enorma kolfyndigheter. Kolet som fraktades upp ur underjorden var avgörande för den amerikanska tillväxten och välståndet i årtionden. Men trots detta svarta guld är fattigdomen utbredd och i museer över kolets historia kan man ta del av  bittra berättelser om storstrejker mot kolbolagen. Allt är heller inte historia, utan den direktör som fälldes för den värsta gruvkatastrofen i modern tid fick ett tämligen lindrigt straff.

– Ett års fängelse – eller en vecka i fängelse per dödsoffer, kommenterade en mycket upprörd Richard Trumka, ordförande i AFL-CIO, straffet i samband med en presentation på fackets högkvarter av en ny bok om gruvarbetarnas öden.

Intresseorganisationen Friends of Coal finns representerad i museer, t ex det i Beckley med möjlighet att besöka en nedlagd gruva.

Intresseorganisationen Friends of Coal finns representerad i museer, t ex det i Beckley med möjlighet att uppleva något av gruvarbetarnas hårda tillvaro i en nedlagd gruva.

Hillary Clinton försökte mildra uttalandena som ingick i ett längre resonemang om att ekonomin måste diversifieras. Men denna omvandling kan gå trögt, eftersom utbildningsnivån är låg och det inte finns några riktigt stora kommunikationsknutpunkter.

För Donald Trump var Clintons felsteg naturligtvis välkommet.

– Det är så hon tänker, sa han vid ett av flera valmöten.

På demokratiska sidan handlar det om 37 delegater, med 29 som ska fördelas i enlighet med valresultatet, 47 – 43 i Sanders favör enligt de senaste enkäterna. På den republikanska sidan står 34 delegater på spel. Trump kan därmed ta ännu ett kliv mot 1 237 (han har 1 068 nu, enligt AP:s sammanställning) men delegatmatematiken är komplicerad.

Resultatet i presidentvalet 2012 - när Mitt Romney vann i samtliga valkretsar.

Resultatet i presidentvalet 2012 – när Mitt Romney vann i samtliga valkretsar.

West Virginia röstade demokratiskt långt in på 1990-talet, men nu är kartan republikanskt röd. Klimatet spelar in, men även vapenfrågan.

o

Det är republikanskt primärval även i Nebraska (demokraterna hade caucuses här i mars, Sanders vann). 36 delegater, med gissningar om att de flesta går till segraren, alltså Trump.

o

Att minska förbrukningen av kol ingår i Obamas energi- och miljöpolitik, t ex Clean Power Plan från 2014. De största kolreserverna i världen återfinns i USA, som är den näst största producenten efter Kina. Utvinningen sjunker och antalet gruvor minskar, enligt myndigheten EIA, som rapporterar att antalet anställda i gruvorna gick ner med över 10 procent, till 80 400 mellan åren 2012 och 2013. Kolkraftverk slås också igen, för att de är för gamla eller för att det skulle kosta för mycket att modernisera dem. Den utvecklingen kommer att fortsätta ifall en demokrat vinner presidentvalet.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost