WASHINGTON Nuförtiden behöver man ju inte önska att man vore en fluga på väggen – det mesta kommer ut via mobiltelefoner. Men kanske inte vad Paul Ryan säger i enrum till Donald Trump om ryktena om att den senare överväger att utse en demokrat till vicepresident.

Precis när fler började räta in sig i ledet, om än motsträvigt, medan de övade på att säga ”our presumptive nominee” på ett trovärdigt sätt tätnar GOP-intrigen igen. Den högst uppsatte folkvalde republikanen, talmannen Paul Ryan, säger att han inte är redo att ställa sig bakom Trump än – och två expresidenter och den senaste presidentkandidaten meddelar att de inte tänker infinna sig på partikonventet.

Frågorna ställs på nytt: är Trump republikan? Eller har han omdefinierat partiet genom att hitta nya väljare? Vad ska – eller kan – den konservativa flygeln göra?

Och, om Ryan: varför kastar han denna handske nu? Varför teg han och alla andra, utom Mitt Romney, under primärvalrörelsen? Siktar han på presidentposten trots allt?

Det var en häpnadsväckande intervju, i CNN, hemma i Wisconsin. Ryan upprepade att partiet inte kan ha en ”standard bearer” som inte ”bear our standards” och med det menade han konservativa värden, begränsad statsmakt, rätta inställningen till presidentmakten.

Partiet gick kraftigt framåt i valen 2012 och 2014, både i kongressen och delstaterna, med bitvis nya konservativa kandidater. Men i år misslyckades finalisten som står för de värdena, senator Ted Cruz. Många konservativa är djupt besvikna på Cruz som de tycker gav upp för tidigt.

Primärvalet i Indiana var vattendelaren, enligt krönikören Charles Krauthammer, som tar till ”ideologisk jordbävning” för att beskriva (länk till hela texten) vad som sker:

”It marks the most radical transformation of the political philosophy of a major political party in our lifetime. The Democrats continue their trajectory of ever-expansive liberalism from the New Deal through the Great Society through Obama and Clinton today. While the GOP, the nation’s conservative party, its ideology refined and crystallized by Ronald Reagan, has just gone populist. It’s an ideological earthquake. How radical a reorientation? Said Trump last week: “Folks, I’m a conservative. But at this point, who cares?” Who cares? Wasn’t caring about conservatism the very essence of the talk radio, tea party, grass-roots revolt against the so-called establishment? They cheered Cruz when he led the government shutdown in the name of conservative principles. Yet when the race came down to Cruz and Trump, these opinion-shaping conservatives who once doted on Cruz affected a studied Trump-leaning neutrality.”

Trump som i alla fall gett sken av att försöka bli ”presidentiell” fick återfall i sitt barnsliga beteende igen och twittrade att han minsann inte bryr sig om Ryan. Vilket leder till nya frågor om hur en president Trump skulle samarbeta med främste partikamraten i kongressen? På fredagsmorgon bekräftade Trump att det ska bli ett möte med Ryan i nästa vecka men att han inte vet vad de ska prata om.

Och, jag måste bekänna att jag trodde att Cinco de Mayo-tweeten där Trump äter ur en s k taco bowl var ett skämt när jag såg den fladdra förbi på torsdagen. Men det var fullaste allvar, dessutom med reklam för ett café i Trumpskrapan – och utan att Trump visste att mexikaner inte vill kännas vid taco bowls.

Hillary Clinton svarade med:

“I love Hispanics!” —Trump, 52 minutes ago

“They’re gonna be deported.” —Trump, yesterday

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost