Primärvalet i Indiana, som alltid hålls i början av maj, brukar i vanliga fall inte ha någon större betydelse, eftersom både republikaner och demokrater vid det laget har utsett sina presidentkandidater. Antalet delegater, 83 för demokraterna och 57 för republikanerna, är inte heller ägnat att ha någon dramatisk effekt på nomineringsprocessen. Året valrörelse är emellertid i inget hänseende normal, och Indiana har plötsligt hamnat i fokus på ett sätt som förbluffat delstatens invånare. Politisk reklam för presidentkandidater dyker upp i brevlådan, och på tv avlöser politiska reklaminslag varandra. Ingetdera brukar hända i Indiana när det är presidentval å färde.

Bernie Sanders förklarar vad som är fel med USA idag och hur kan vill tackla detta.

Politisk reklam för Bernie Sanders förklarar vad som är fel med USA idag och hur han vill tackla detta.

Eftersom Indiana är ensamt om att ha primärval den 3 maj har kandidaterna ägnat delstaten en uppmärksamhet som närmast påminner om den som kom Iowa till del i början av året. Donald Trump, Ted Cruz, Hillary Clinton och Bernie Sanders valtalade alla på olika håll i Indiana över helgen, och Trump, Cruz och Sanders fortsatte med detta igår.

För demokraterna är inte Indiana helt avgörande. Hillary Clinton, som leder knappt över Bernie Sanders i opinionsmätningarna här, är enligt bedömare på god väg att bli presidentkandidat oavsett om hon tar hem segern. För republikanerna är det mer dramatiskt: vinner Trump i Indiana, vilket flera opinionsundersökningar pekar på,  anser många bedömare att hans medtävlare Cruz knappast kan stoppa honom från att bli nominerad till republikansk presidentkandidat.

Indiana är en klart republikansk delstat som bara undantagsvis har röstat demokratiskt, senast med knapp majoritet 2008 och dessförinnan så långt tillbaka som 1964, och har ett konservativt förflutet. Ku Klux Klan hade ett markant inflytande över delstatsregeringen på 1920-talet, och Martin Luther King brukade halvt skämtsamt beteckna Indiana som ”up south” (och därmed antyda en hel del gemensamt med Södern, ”down south”). Huvudstaden Indianapolis praktiserade t ex rasåtskillnad på sydstatsmanér långt in på 1950-talet.

Trots att Indiana i sin turistreklam framställer sig som idel idylliskt jordbruksland är det en delstat vars ekonomi i stor utsträckning baseras på tillverkningsindustri och därför kände av den ekonomiska krisen 2008. En video som har cirkulerat vida på sociala medier har kommit att symbolisera detta: den visar hur företagsledningen på Carrier, ett bolag i Indianapolis som tillverkar luftkonditioneringsapparater,  informerar de anställda om att fabriken ska läggas ner och tillverkningen flyttas till Mexiko. Trump var först med att ta upp Carrier i sina tal, och nu har de andra tre kandidaterna följt efter.

Det republikanska etablissemanget i Indiana har som på så många andra håll varit ganska tafatt när det kommer till hur man ska förhålla sig till Donald Trumps kandidatur. Efter att i det längsta ha vägrat att stödja någon särskild kandidat uttalade sig guvernören Mike Pence helt nyligen till förmån för Cruz. Skämtsamt har lokala politiska kommentatorer sagt att Pences lite halvhjärtade stöd nästan omgående neutraliserades av att Trump kunde uppvisa en supporter i form av Bob Knight, legendarisk tränare för delstatsuniversitetets basketbollag och en betydligt mer populär person än Pence.

Dela denna bloggpost