WASHINGTON Donald Trump brukar säga att han vinner i allt han företar sig – men mycket få håller med om att han gjorde just det vid debuten som utrikes- och säkerhetspolitisk visionär.

En stor del av talet på onsdagen ägnades åt det lättast tänkbara. Att fördöma Barack Obama eller som man nu börjat säga i GOP, Obama-Clinton-administrationen.

När det kom till själva visionerna, som kan summeras i America First, var det tunt och motsägelsefullt. Talet präglades av ekonomisk nationalism och ett avståndstagande från amerikansk politik som instrument för att påverka andra länder.

Omdömena var inte nådiga, varken från vänster i t.ex. New York Times eller från höger i t.ex. Wall Street Journal. Men den republikanske ordföranden i senatens utrikesutskott, Bob Corker, uttalade sig välvilligt och troligen nickade Trumps supportrar ivrigt instämmande åt påståendena att han ska få Ryssland och Kina att vika sig, besegra IS, få tillbaka jobben till USA och bygga upp militären.

En utskrift av hela texten kan läsas här (och video finns på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=XW8RqLN3Qao).

Trump framförde flera rena felaktigheter: att IS tjänar pengar på att sälja libysk olja, att USA inte rustar upp kärnvapenarsenalen, att Obama inte skulle ha påpekat att de allierade bör betala mer. Han uppvisade – en i och för sig  väntad – brist på insikt om hur världen fungerar. Som att det amerikanska folket har rätt att veta vad presidenten bestämmer, alltså att ”oförutsägbarhet” som han vill ha, inte är förenligt med demokratiska principer och skulle oroa allierade. Eller att andra länder har intressen de försvarar och att ”gå iväg” från förhandlingsbordet lika gärna kan signalera svaghet. Han nämnde egendomligt nog inte muren mot Mexiko och fraser som att ”…a Trump administration will lead a free world that is properly armed and funded, and funded beautifully” låter bara konstiga.

Det var nog tur att han inte hade låtit några experter ur det etablissemang han avskyr lusläsa texten, för i så fall hade de kunnat korrigera och bygga ut innehållet (och möjligen skulle någon republikansk dito släta över Trumps påpekanden om George W. Bushs ansvar för kaoset i Mellanöstern). Fler linjetal väntas och då – kanske – det kommer att framgå hur en president Trump tänker tackla underskotten och sjukvården när han avskaffat Obamacare.

Men det finns gott om saker att skratta åt, inte minst Donald Trumps erfarenheter från en natt på motellet Holiday Inn Express. Hans tweeet lånade sig till en del syrliga kommentarer om miljardären som sänker sig till folkets nivå:

”I am in Indiana where we just had a great rally. Fantastic people! Staying at a Holiday Inn Express – new and clean, not bad!”

o

Pakten Ted Cruz-John Kasich kollapsade redan vid startblocken. Cruz nästa drag, att utse Carly Fiorina till sin vicepresidentkandidat, fick Trump att utbrista på sitt vanliga träffsäkra sätt:

– Detta har aldrig hänt i vårt lands historia – att en person som är matematiskt uträknad från nomineringen utser sin vicepresident!

Förnamnet Carly lånade sig till Hail Mary-skämt, om det desperata sista försöket en quarterback gör i slutsekunderna av en match medan han ber en bön.

Fiorina visade skicklighet på debattgolvet i vintras och kan locka kvinnliga väljare, men hon ge tvingades ge upp tidigt eftersom hon fick för få röster och hon förlorade f.ö. senatsvalet i Kalifornien 2010.

Av KARIN HENRIKSSON

 

Dela denna bloggpost