ROCK ISLAND, ILLINOIS.   Den senaste veckan har mest handlat om Donald Trump. Som vanligt detta valår, frestas man tillägga. Han har flera gånger anklagat valprocessen på den republikanska sidan för att missgynna honom och antytt att valet skulle vara ”riggat” av partietablissemanget. Mycket av diskussion har också handlat om  hur Trump skulle kunna bli mer ”presidentlik”.

Trump vann stort

På tisdagen hölls primärval i fem delstater på östkusten—Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania och Rhode Island. Bland republikanerna gav Trump svar på tal och valutgången blev en stor triumf för honom. Han vann i alla fem delstaterna och vann dessutom stort. För första gången fick han över 60% av rösterna i några delstater, och klart över 50% i de övriga. Hans huvudmotståndare Ted Cruz kom dessutom i skrivande stund på tredje plats i fyra av de fem valen besegrad av både Trump och Kasich—bara i Pennsylvania kom han på andra plats. Trumps resultat var betydligt bättre än vad opinionsundersökningarna hade visat, och han vann därför också i det så viktiga ”expectations game ”, dvs. att överträffa de många förutsägelserna om valutgången. Trump var också i sitt segertal märkbart nöjd över just detta.

Trump har nu utökat sin ledning bland delegaterna, även om de ibland komplicerade reglerna för delegattilldelning gör att siffrorna bör behandlas med viss försiktighet. Pennsylvania är ett bra exempel. Med sina 71 delegater var det den delegatrikaste delstaten på tisdagskvällen. Men bara 17 av dessa går till någon av kandidaterna—de övriga 54 är helt obundna och kan rösta på vem de vill på konventet. Trots detta beräknas Trump ha vunnit 105 av de 110 delegater som stod på spel. Hans försprång till Cruz växer, liksom möjligheterna att vinna en majoritet av delegaterna innan konventet i  Cleveland börjar, och därmed undvika ett öppet konvent.

Nästa val är i Indiana om en vecka. Där har Cruz större chanser, och då får vi se om den så omtalade pakten mellan Cruz och Kasich där man ska stå tillbaka för varandra för att stoppa Trump får någon effekt. Sprickor syns redan i överenskommelsen, och kandidaterna har haft svårt att ge bra förklaringar till hur den skall fungera. Ett exempel på det är denna intervju med John Kasich på NBC:s Today Show på tisdagsmorgonen.

Läget bland demokraterna

På den demokratiska sidan dominerade Hillary Clinton nästan lika stort. Hon vann fyra av fem delstater—Sanders tog Rhode Island. Hennes marginaler var också betydande och hon fick mellan 55% och 63% av rösterna i Delaware, Maryland och Pennsylvania. I Connecticut var det jämnare, och Clinton vann med några procentenheter. Clinton utökade sin delegatledning ytterligare. Enligt vissa beräkningar leder hon nu med drygt 300 delegater, vilket är ett närmast ointagligt försprång. Sanders-kampanjen har också börjat erkänna detta. Även om han inte ger upp, talar man nu t.ex. istället om hur man skall kunna påverka partiprogrammet inför höstens val.  I Clintons segertal märkte man också hur hon talade om behovet av att ena partiet och hon har nu börjat inrikta sig på Trump som den troliga motståndaren i november.

Gräsrotspolitik i Illinois

Politik i USA handlar inte bara om presidentval—även om vi ofta kan tro det. Landets politiska system präglas av att makten fördelas på olika nivåer och delar inom systemet, vilket leder till att det finns ett mycket stort antal val och valda företrädare för folket. Den  8 november väljs 471 personer på den federala nivån  (1 president, 1 vicepresident, 34 senatorer och 435 medlemmar av representanthuset). Men om man  räknar med de 50 delstaterna och de många lokala nivåerna (t.ex. cities, municipalities och counties) visar vissa beräkningar att det finns över en halv miljon valda ämbeten i USA.

Samtidigt som primärvalen på östkusten ägde rum, deltog jag i den demokratiska valkampanjen för ett av alla dessa ämbeten, en plats på County Board i Rock Island County i västra Illinois. (Ett county är större än en stad men mindre än en delstat och ansvarar i Illinois bl.a. för viss sjukvård, fängelser, vägar och poliser [sheriffs]).

20160426_182841_resized

Kandidat  med baby

Kandidaten för Rock Island County Board hade på ett typiskt amerikanskt sätt bjudit sympatisörer till en måltid i en fackföreningslokal där vi betalade 10 dollar för ”Swedish meatballs” (han är av svenskt ursprung) och samtidigt bidrog till hans kampanjkassa.

Efter ett kortare tal där han tackade oss alla, ägnades resten av tiden åt social samvaro och politiska diskussioner. Kandidaten gick från bord till bord, kramade barn och försökte tala med så många av de 60 köttbullsätande sympatisörerna  som möjligt. Se där klassisk amerikansk retail politics!

Dag Blanck

Dela denna bloggpost