WASHINGTON Nå, tål reglerna för delegatfördelning närmare granskning? Det beror förstås på vem frågan går till, men man behöver inte heta Donald Trump för att undra över Pennsylvania.
Republikanske partiordföranden Reince Priebus visar prov på en beundransvärd stiff upper lip när han upprepar att majoriteten bestämmer i de allra allra flesta sammanhang – och f.ö., fortsätter han syrligt, skulle Trump ha säkrat nomineringen om mer än 50 procent röstat på honom.
På tisdagen är det dags igen. Val i fem delstater. I Pennsylvania, ”The Keystone State”, ligger hela 71 delegater i potten. Det är möjligt att reglerna skulle ha studerats närmare under tidigare valår om resultatet betytt något för utgången i primärvalen. Det gör det i år – och Trump leder stort.

Bästa rubriken från, McClatchy DC, lyder ”Riggat system? Vänta till Trump får höra hur Pennsylvania utser delegater”. Flertalet är obundna och kan därmed rösta som de vill på konventet i juli. En ingående beskrivning finns i själva artikeln (här). Andra reportrar, från t.ex. Business Insider, har också gett sig ut på jakt efter folk som hoppas att bli valda till delegater. En av dem, Mary Ann Meloy i 14:e kongressdistriktet, konstaterar (länk) att ”världen är galnare än den någonsin varit, så det skulle inte förvåna mig om det här konventet blir helgalet”. Hon vet vad hon talar om, för hon var med 1976 när Ronald Reagan utmanade sittande presidenten Gerald Ford.
Det hela kan alltså sluta i att kandidaterna kommer att ägna sig åt att så att säga massera Pennsylvaniadelegaterna. Anklagelser om röstköp och mutor ljungar redan mellan Trump- och Cruz-lägren – och enskilda delegater kan naturligtvis komma att beskyllas för att ha svikit majoriteten i sitt distrikt.
Trumps attacker mot GOP tycks gå hem i delar av den republikanska väljarkåren. Enligt en mätning i förra veckan håller 62 procent med om att den som fått flest röster, det vill säga Trump, bör vara självskriven för nomineringen. När Nate Silver i Fivethirtyeight grävde djupare i siffrorna (här) kom han fram till alla inte håller med, men att det finns en #TolerateTrump-fraktion. För tillfället syns mer och mer tecken på att den falangen växer.

Rubrikknipande i övrigt – Hillary Clinton som betackar sig för stöd från multimiljardären och republikanske stordonatorn Charles Koch som sa i en intervju i ABC News att hon kan tänkas bli en bättre president än någon av republikanerna, mer här.

Plus ”delegatpakten” mellan Cruz och Kasich som tillkännagavs på söndagskvällen. För lite och för sent, som man brukar säga… Dessutom förvirrande, eftersom de inte tilltalar samma väljargrupper.  Den sammanvägda opinionskurvan hos realclearpolitics.com (länk) pekar just nu uppåt för Trump, neråt för Cruz och Kasich. Och, uppåt för Hillary Clinton och neråt för Bernie Sanders.

Läget: Donald Trump 845 delegater, Ted Cruz 559, John Kasich 148 (samt avhoppade Mario Rubio 171). 1237 krävs för att vinna.
o
Hillary Clinton 1428 delegater, plus 513 superdelegater, Bernie Sanders 1153 plus 38 superdelegater. Måste nå 2382 för att vinna.
o

26 april, fem delstater, 172 delegater, detaljer från RNC-utskick:

CONNECTICUT (28 DELEGATES)

Delegates are submitted as slates by the candidates and are awarded on an at-large and congressional district basis. At-large delegates are awarded proportionately for all candidates who receive over 20 percent of the vote with all at-large delegates awarded to a candidate if they break 50 percent. The plurality winner of the congressional district vote wins all three delegates from the district. Both the at-large and congressional are elected at the State Committee Meeting on April 26.

DELAWARE (16 DELEGATES)

Delegates are awarded on a winner-take-all basis and are voted on as a slate at the state convention on April 29.

MARYLAND (38 DELEGATES)

Three delegates for each candidate are elected directly on the ballot in each congressional district and at-large delegates are voted on individually at the State Central Committee meeting on May 14. Congressional district delegates are winner-take-all by district vote, at-large delegates are winner-take-all by statewide vote.

PENNSYLVANIA (71 DELEGATES)

Pennsylvania elects three delegates from each congressional district on the primary ballot and the State Committee elects 14 at-l<!–m

ore–>

arge delegates at their meeting on May 21. Congressional district delegates are submitted by campaigns, though are technically unbound. At-large delegates are winner-take-all based on the statewide vote.

RHODE ISLAND (19 DELEGATES)

Delegates are elected directly on the ballot in the primary election. Delegates are awarded proportionately on an at-large and congressional district basis with a 10 percent threshold.

 

Av KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost