ROCK ISLAND, ILLINOIS.  Det blev som opinionsundersökningarna visat—tisdagens primärval i New York vanns övertygande av de båda ledande kandidaterna i de två partierna, Hillary Clinton och Donald Trump. Det var välbehövliga segrar för bägge kandidater. Clinton har förlorat de senaste sju primärvalen till sin utmanare Bernie Sanders, medan Trump har fått se sig besegrad av Ted Cruz i de tre senaste republikanska valen. Nu ökar både Clinton och Trump avståndet i antalet delegater till sina utmanare och står starkare inför nästa veckas fem primärval i Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania, och Rhode Island.

Med sina närmare 20 miljoner invånare är New York en mångfacetterad delstat. Å ena sidan finns New York Citys stadsområde med 8,5 miljoner invånare, betydande öppenhet, stor etnisk mångfald och för närvarande god ekonomisk tillväxt med ökande befolkning. Å andra sidan finns vad som kallas ”upstate” New York, med både stora jordbruksområden och gamla industristäder i ekonomisk motvind. New York-politiken är tuff och det gäller att manövrera mellan olika grupper och intressen. Både Clinton och Trump har lyckats väl med det, och har också gynnats av att just de väljarkategorier som stödjer dem finns väl representerade i delstaten.

Clinton och Trump firar

Donald Trump och Hillary Clinton efter sina segrar i primärvalet i New  York

Segermarginalerna för Trump och Clinton är viktiga. Trump fick 60 % av rösterna, långt före John Kasich med 25 %  och Cruz med 15 %. Hos republikanerna gynnar valsystemet i New York den kandidat som får över 50 % av rösterna i både delstaten som helhet och i de 27 olika kongressdistrikten. I skrivande stund ser Trump ut att nått detta mål i en klar majoritet av distrikten, vilket preliminärt ger honom 91 viktiga av de 95 republikanska delegaterna. På den demokratiska sidan är Clintons segermarginal 16 procentenheter (58 % mot Sanders 42 %).  Demokraternas proportionella valsystem ger delegater åt bägge kandidaterna, men Clinton försprång utökas ytterligare med ungefär 20 delegater. Det är nu mycket svårt för Sanders att komma ikapp. Dessutom får både Clintons och Trumps kampanjer en rejäl skjuts framåt av deras storsegrar—det som här i USA kallas momentum.

New York är en delstat med en stark ställning i den amerikanska presidenthistorien. Beräkningar visar att den delar förstaplatsen med Ohio som den delstat som flest amerikanska presidenter har räknat som sin hemstat. (Virginia kommer på tredje plats).  Sex presidenter har varit New York-bor, från den åttonde presidenten Martin Van  Buren (1837-1841) till den trettioandra Franklin D. Roosevelt (1933-1945). Dessutom finns flera exempel på New York-kandidater som aldrig nådde ända fram till Vita huset, som republikanerna Thomas Dewey (partiets kandidat 1944 och 1948) eller Nelson Rockefeller (kandiderade 1960, 1964 och 1968 utan framgång, men var vicepresident 1974-1977). Tisdagens vinnare Hillary Clinton och Donald Trump är bägge från New York och delstatens chanser att få en sjunde president har alltså ökat ikväll.

Efter några veckors stiltje går nu kampanjen ånyo in i ett intensivare skede. Nästa veckas fem primärval äger alla rum i delstater i nordvästra USA, där situationen  påminner om den i New York. Utgången av tisdagens val har markant stärkt både Clinton och Trumps möjligheter inför de avslutande veckorna i primärvalskampanjen.

Dag Blanck

Dela denna bloggpost