WASHINGTON ”New York, New York! It’s a helluva town”. Så lyder ju refrängen i en gammal musikal. Vi svenskar tänker nog på Manhattan (och numera möjligen Brooklyn) men delstaten New York är mycket större än så.

Temperaturen är uppskruvad inför tisdagens primärval, för detta är första gången på bortåt ett kvartssekel som New York kan påverka utgången. Om man inte beaktar att kandidater alltid söker sig hit för att ragga pengar och ställa upp i tv-intervjuer…

Hillary Clinton och Bernie Sanders spurtade intensivt det sista dygnet, medan Donald Trump räknar med att vinna stort och John Kasich med att i alla fall knipa några delegater ”upstate”.

Ted Cruz fällde ett olyckligt uttalande om ”New York values”, det vill säga i hans ögon oacceptabla omoraliska vänstervärden, vilket bjöd Trump på nytt bränsle – och sannolikt retade republikaner som kan peka på partikamrater som vunnit i denna blå delstat. Till exempel exborgmästaren Rudy Giuliani och exguvernören George Pataki. Tidningen Washington Post skickade ut en reporter som inhämtade följande citat (hela artikeln) om New York-värden:  “Life, liberty, the pursuit of happiness — and Ted Cruz is a complete a–hole. That’s a New York value.” Kartan efter kongressvalen 2014 såg ut så här på min datorskärm och visar att de demokratiska väljarna, som alltid, återfinns i storstadsområdena:

photo 4

 

Tidningen New York Times betygsatte de tre kandidaterna med koppling till staden med pizzor (eller rättare sagt ”slices” som ska ätas med fingrarna, inte kniv och gaffel). Sanders vann, med 29 poäng, bl a för att han talar med mer utpräglad lokal dialekt och vågar drömma djärvare drömmar än Clinton. Hon fick 22 poäng, liksom Trump.

photo 2

Det är den allt aggressivare Sanders som kommer att ha ögonen på sig när rösterna räknas (vallokalerna stänger först klockan 21 eller 3 på natten mot onsdagen i Sverige, detaljer här). Standardfrasen lyder att New York är Bernies sista chans, medan han in i det sista insisterade på att opinionsstödet är mycket större än vad som framkommer i mätningarna. Ett stort aber för honom och hans unga fans är att partiregistrering krävs och att det är för sent nu. Samma sak för republikanerna, något som två av Trumps barn missade.

På republikanska partihögkvarteret i Washington slår man tillbaka Trumps attacker om riggade val, även om det just nu verkar som om kritiken börjar bita sig fast. Ett utskick från RNC kom i lådan om delegattilldelningen i alla kvarvarande delstater, närmast:

NEW YORK

On April 19, New York Republicans will go to the polls with 95 delegates at stake. Delegates are awarded by congressional district and on an at-large basis. If a candidate receives over 50 percent of the vote in a congressional district they win all three of the at-large delegates in that district. Only those candidates who receive more than 20 percent of the vote are eligible to receive delegates. The delegates bound by the primary vote will then be elected by their peers at grassroots congressional district meetings. The 11 at-large delegates to the National Convention are voted on by the Republican State Committee at their meeting on May 18.

o

Läs Erik Åsards summering av läget inför tisdagens val, här.

Av KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost